Verzamel treinkaarten en bouw aan je eigen spoorlijn in Ticket to Ride “Europa”. Reis langs alle grote steden in Europa en zorg dat je zo snel mogelijk op de plaats van bestemming bent aangekomen. Stap aan boord van dit treinavontuur en lees in onze review of dit een spel voor jou is!

: Alan R. Moon
: Asmodee
: Days of Wonder
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 5 spelers
: ± 30 tot 60 minuten
: Strategisch bordspel

Doel van het spel

Ticket To Ride – Europa is een bordspel voor 2 tot 5 spelers. In dit spel draait het erom dat je zoveel mogelijk routes van bestemming A naar bestemming B gaat claimen met tickets die je tijdens het spelen krijgt. Op het bord staan wel 8 verschillende kleuren met wagonnetjes aangegeven, deze kleuren zijn ook te vinden op de treinkaarten. De hoeveelheid van wagonnetjes in dezelfde kleur lang, tonen hoe lang die route is. Jij kan dan met geheel vrij keuze kiezen welke route je gaat claimen. Hiervoor heb je bijv. 3 groene treinkaarten nodig voor een groene route van 3 wagonnetjes lang die op het bord staat. Als je dan eenmaal 3 groene treinkaarten bezit kan je in je volgende beurt, deze route gaan claimen door jouw kleur wagonnetjes op de route neer te zetten. Hoe langer de route is, hoe meer punten je kunt verzamelen. 

Je verzamelt dus punten door routes op het bord neer te zetten maar ook door tickets te voltooien van bestemming A naar bestemming B, deze punten worden aan het eind van het spel erbij geteld dus niemand weet hoeveel tickets jij voltooid hebt. Het maakt niet uit hoe je van bestemming A naar B komt, wellicht kan je dit met een andere ticket combineren. Zodat je 2 vliegen of naja.. tickets in 1 klap hebt! Haal jij je tickets niet voordat iemand nog maar 2 eigen wagonnetjes over heeft dan heb jij nog maar 1 beurt te gaan en is het spel afgelopen. De tickets die je niet hebt behaald, tellen als minpunten. Wie de meeste punten heeft wint het spel!

Handige tips

Wij raden jullie aan om het vanaf 3 spelers te spelen, omdat als je dit met 2 spelers gaat spelen is het niet zo uitdagend. Ook heb je bijna geen concurrentie met zijn 2e, want er is een veel kleinere kans op zo’n groot bord dat jullie langs dezelfde routes moeten om naar je bestemming te gaan. Wil je dit spel wel graag met zijn 2e gaan spelen? Dan raden wij je aan om de uitbreiding erbij te kopen van Ticket to Ride Nederland – Uitbreiding . Hierdoor komt er een goede regel bij dat jullie samen een aantal rondes een neutrale speler speelt. Aan het eind van elke ronde bouwt deze neutrale speler een route die op de bovenste routekaart staat aangegeven. Zo raakt het bord sneller vol en wordt het voor beide een stuk lastiger!

Eindbeoordeling

Dit spel hebben wij nu aantal maanden in bezit en bevalt ons heel erg goed. Het is niet al te moeilijk maar het blijft wel een uitdaging om zoveel mogelijk routes en daardoor punten bij elkaar te halen en stiekem ook bezig te zijn met de langste route voor 10 extra punten! Een makkelijke instap voor mensen die niet heel veel bordspellen spelen.

+ Spel is makkelijk te leren
+ Blijft langere tijd uitdagend, geen spel is hetzelfde
– Veel kleine onderdelen
– Puntentelling bijhouden tijdens het spel