Tijd voor een coöperatief spel met zijn tweeën? In Codenames ‘Duet’ moet je samenwerken als geheime agenten, beide agenten kennen de locatie van 9 spionnen die de ander moet gaan vinden. Door middel van maar 1 woord te mogen benoemen in elke ronde, moet je samen 15 woorden van de 25 woorden in 9 rondes halen. Lees in onze review of dit een spel voor jou is!
: Vlaada Chvátil en Scot Eaton: White Goblin Games
: Vanaf 10 jaar
: 2 spelers
: ± 15 minuten
: Coöperatief kaartspel
Doel van het spel
Codenames Duet is een spel voor 2 spelers. Met Codenames Duet ga je samen aan de slag om door middel van aanwijzingen de juiste woorden (spionnen) aan te wijzen.
Het spel lijkt erg veel op de gewone Codenames versie maar de details zijn anders. Er liggen 25 kaarten op tafel in en samen neem je één sleutelkaart. De sleutelkaart laat aan beide unieke zijdes een het raster van 25 kaarten zien met 9 groen gekleurde vakjes (de spionnen) en 3 zwarte vakjes (de moordenaars). In totaal zijn er 15 spionnen te contacteren, er zullen dus 3 spionnen zijn die jullie beide moeten omschrijven.
Als je aan de beurt bent geef je een hint van één woord en het aantal kaarten die hiermee te maken hebben. Woorden die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn mogen wel. Een hint als “Verenigde Staten (3)” zou dus wel mogen. Aan de andere speler is het de taak om de juiste kaarten aan te wijzen. Tijdens het aanwijzen van de kaarten kunnen de volgende situaties voorkomen:
- De speler wijst de juiste kaart aan (spion). Je schermt het kaartje nu af met een groene spionnenkaart en de beurt gaat verder tenzij er gepast wordt. De speler die de kaarten heeft aangewezen neemt een groen tijdfiche en legt deze voor zich neer.
- De speler wijst een verkeerde kaart aan. Dit blijkt een onschuldige burger te zijn. De beurt is direct over en er wordt een tijdfiche op de kaart neergelegd. Voor de andere speler kan dit nog wel een spion zijn.
- De speler wijst een moordenaar aan. Het spel is direct afgelopen en jullie hebben beide verloren.
Na de beurt, met uitzondering van het aanwijzen van de moordenaar, worden de rollen omgedraaid en is het aan de ander de juiste kaarten aan te wijzen.
Er zijn in totaal 11 tijdsfiches. De tijdsfiches weergeven eigenlijk elke beurt. Het basisspel gaat uit van 9 beurten en hierdoor blijven er dus 2 in de doos liggen. Om het makkelijker te maken is het wel mogelijk dit uit te breiden naar 11 beurten. Wanneer je meer uitdaging in het spel zoekt wordt er een missieblok meegeleverd. Op het missieblok staat een wereldkaart afgebeeld. De steden op deze kaart passen de missie aan. Je begint in Praag waar je 9 beurten hebt en 9 fouten kunt maken. Hierna kun je afreizen naar een andere stad zoals bijvoorbeeld Berlijn waar je samen 11 beurten krijgt echter maar 2 fouten mag maken. De bedoeling is uiteindelijk alle steden af te gaan en overal de missies te voltooien.
Handige tips
Probeer oogcontact te verwijderen, je kijkt zo snel naar woorden die de andere speler moet raden. Dit verpest het hele potje natuurlijk.
Het is aan te raden om eerst hard op de woorden te lezen met elkaar zonder dat je weet wat de sleutelkaart is. Als je dit niet leest, let je onbewust niet op als de woorden onschuldige omstanders zijn en kun je die vergeten.
Er is een XXL variant van Codenames ‘Duet’ beschikbaar, deze vind je hier. Alle spelmaterialen zijn groter dan het normale spel, hierdoor kun je makkelijker in grotere groepen spelen omdat je dan de woorden etc. allemaal beter kan zien!
Ook zijn er op https://whitegoblingames.com nog extra bonuskaarten te vinden als je echt alle 400 woorden hebt gecombineerd en uit je hoofd kent!
Eindbeoordeling
Het is erg leuk dat je samenwerkt met elkaar in plaats van tegen elkaar. Wel is het lastig om niet te praten met elkaar tijdens het spel en ook geen oogcontact te maken. Oogcontact maak je toch al snel of je bewust naar de kaart kijkt die de moordenaar is of de kaart die je juist nodig hebt. Door het missieblok heb je een extra uitdaging om als team verder te gaan als je de gewone versies een aantal keer hebt behaald.
+ Samenwerken om van het spel te winnen
+ Creatief denken, je daagt je zelf hierdoor uit
+ Ook leuk om met meer spelers in teams te spelen
– Weinig interactie, je mag enkel de aangegeven tekst zeggen tegen je medespeler