Het is een speciale avond, de pizza chef van La Casa dello Chef gaat na jaren trouwe dienst met pensioen. Dat zeer gewilde plekje in de keuken wil jij maar al te graag opvullen. Dit is de avond waarop het moet gebeuren. Kun jij door het maken van slimme keuzes jezelf omhoogwerken tot de ultieme pizzakoning?

: Tyron & Vivienne de Windt
: Benki Games
: Vanaf 10 jaar
: 1 tot 4 spelers
: ± 30 – 90 minuten

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

In Pizzachef kruip je in de huid van een pizzabezorger bij het restaurant La Casa dello Chef. De bezorger die het meeste geld in het laatje brengt wint het spel, en mag zich de nieuwe chef van La Casa dello Chef noemen.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

Plaats het speelbord in het midden van de tafel en laat iedere speler een kleur kiezen. Van die kleur ontvangt iedere speler een pion voor op de scorebalk, 8 pizzafiches en een gereserveerd bordje. Ook ontvangt iedere speler een bestelkaart voor een pizza fantasia.

Schud alle missie, bestel en chef kaarten apart van elkaar en leg ze op het speelbord. Schud de fiches en verdeel deze in stapeltjes op de marktkramen die op het speelbord staan.

Iedere speler ontvangt 5 missiekaarten en 5 bestelkaarten en moet hier minimaal 1 van in bezit houden. Ook ontvangt iedere speler 5 chefkaarten, hier mag er maximaal 1 van gehouden worden. De overgebleven kaarten gaan naar de aflegstapel.

Als geheugensteuntje leg je de scorekaart en overzichtskaart naast het bord zodat iedereen dat nog even terug kan lezen. Nu kan iedereen aan tafel en het spel kan beginnen.

Overzicht wat iedere speler aan het begin van het spel ontvangt

Hoe speel je het spel?

Tijdens een beurt heb je de mogelijkheid om 2 acties uit te voeren. Dit mogen verschillende maar ook dezelfde acties zijn.

Je kunt ervoor kiezen om missiekaart(en) te pakken. Missiekaarten zijn kaarten waarop uitdagingen staan die je tijdens het spel kan bezorgen. Denk aan opdrachten als “Bezorg minimaal 5 pizza’s met champignons” of “Bezorg bij minimaal 2 adressen de tweede pizza”. Je pakt de bovenste 4 kaarten van de stapel op het bord en kiest er minimaal 1. Met de behaalde missiekaarten scoor je punten.

Ook is het mogelijk om bestelkaart(en) te pakken. Op de bestelkaarten staan de bestelde pizza’s die je klant wilt hebben, en op welk adres die pizza bezorgd moet worden. Je pakt hiervoor ook de 4 bovenste bestelkaarten van de stapel en houdt er minimaal 1 van in je hand. Er is geen limiet op hoeveel bestelkaarten je hebt, maar aan het einde van het spel kost elke niet bezorgde pizza je punten.

Om de pizza’s te kunnen maken en bezorgen moet je topping(s) pakken. Deze haal je op de markt. De toppings hebben een rode of groene achtergrond. Kies één van de 4 marktkramen en pak hier van de drie stapeltjes de bovenste met dezelfde achtergrondkleur. Deze toppings leg je voor je neer zodat alle spelers deze zien. Toppings kunnen basis ingrediënten zijn als tomatensaus, basilicum, champignons etc, maar er zitten ook mystery bags tussen. Dit is een verassing en draai je open nadat je deze hebt gepakt. Hier kan een topping naar keuze in zitten, een dubbele topping of een premium topping (levert je extra punten op), maar ook is er een mogelijkheid dat je een verotte topping hebt. Dan moet je alle van de afgebeelde topping die je in bezit hebt weggooien.

De speler kiest ervoor om in de groene marktkraam de rode toppings te pakken. Hij mag nu dus de tomatensaus en de mozzarella pakken en voor zich neerleggen. De champignons blijven liggen.

Naast de bestel en missiekaarten kun je ook chefkaarten pakken. Pak ook de bovenste vier van de stapel en houd er maximaal 1. Chefkaarten zijn leuke extra’s in het spel die je bepaalde voordelen geeft wanneer je deze speelt. Denk aan een vrije keus om toppings van de markt te pakken zonder dat dit een beurt kost, of zit een medebezorger in de weg door jou verotte topping te ruilen.

De laatste optie om als actie uit te voeren is afleggen. Je kunt op deze manier minpunten aan het einde van het spel voorkomen door 1 bestelkaart of 1 topping af te leggen. Ook is het mogelijk om een missiekaart af te leggen. Hou er wel rekening mee dat dit 2 acties kost en dus maar één keer per beurt gedaan kan worden.

Met deze 5 mogelijke acties werk je naar één doel, de pizza’s zo snel mogelijk op het juiste adres bezorgen. Een pizza bezorgen kost je geen actie en mag je ieder moment en zo vaak als je wilt in je eigen beurt uitvoeren. Dit doe je door aan iedere speler duidelijk te maken dat je een pizza gaat bezorgen en laat de kaart zien. Laat de toppings zien die je gebruikt en leg deze op de aflegstapel. Leg één van je pizza fiches op het bovenste vrije pizza icoon op het speelbord bij het juiste huis. Je ontvangt direct het aantal punten van de kaart en die van de snelheid bonus (3 punten voor de eerste pizza op dat adres, 2 voor de 2e en 1 punt voor de 3e). Dat totaal loop je vooruit op het scorespoor langs het speelbord. De bezorgde pizza hou je in je eigen bezit en leg je open naast je neer.

Pizza bezorgd! De speler kiest ervoor om de Pizza al prosciutto e funghi te bezorgen. Het bezorgen van deze pizza levert ieder geval al 4 punten op!

Naast de bestelkaarten is er ook een pizza fantasia te bezorgen. Deze kaart is een soort joker. De bezorging en het maken werkt in principe hetzelfde als een normale bestelkaart alleen mag je nu zelf helemaal los gaan met je toppings. De basis ligt er al op met tomatensaus en mozzarella, maar vul deze aan met toppings naar keuze en bezorg deze bij een huis naar keuze. Je ontvangt de snelheidsbonus bij bezorging, en één punt per topping.

Einde van het spel

Wanneer één van de spelers zijn 8e pizza bezorgd, hebben alle overige spelers nog één beurt te spelen en gaan we daarna het verdiende geld (punten) tellen. Met het bezorgen van de pizza’s heeft de scorepion al wat stappen gezet op het speelbord. Dit is de basis en hier worden de fooien nog bij opgeteld, en de verliezen van afgetrokken

Fooien: Je ontvangt fooi voor behaalde missies (rechtsboven op de missiekaart) en voor het bezorgen van meerdere pizza’s bij hetzelfde huis. Met twee pizza’s bij hetzelfde huis krijg je 3 punten, met 3 pizza’s 6 punten en heb je 4 pizza’s bij hetzelfde huis bezorgd mag je 10 punten aan jezelf toekennen.

Verliezen: Helaas gaat niet altijd alles goed, hou je aan het einde van het spel niet voltooide missiekaarten over kost je dat 5 punten. Is het niet gelukt om de bestelkaart te bezorgen? Dan kost je dat 2 punten. En ook overgebleven toppings die niet voor een specifieke bestelkaart waren gaan de prullenbak in, en kost je één punt per topping.

Na dit komt iedere speler op zijn totaal behaalde punten en de speler met de meeste punten mag zich de nieuwe pizzachef van La Casa dello Chef noemen, Congratulazioni!

Handige Tips

Pak je met een mystery bag een verotte topping kan je ervoor kiezen deze meteen weg te gooien. Maar wellicht komt die verotte topping juist wel goed van pas! Het kan zo zijn dat je helemaal niet zit te wachten op paprika in je voorraad aangezien je die toch niet gaat gebruiken en dit wellicht minpunten aan het einde van het spel gaat opleveren. Zolang je de verotte topping in bezit houdt kun je dat ingrediënt namelijk altijd direct weggooien.

De Pizza Fantasia is een ideale manier om veel punten te verdienen en van je toppings af te komen. Wanneer je dit tegen het einde van het spel in zet zit je ook niet met teveel overgebleven toppings in je voorraad opgescheept!

Met het gereserveerd bordje kun je toppings op de markt reserveren. Dit mag je op iedere moment van het spel doen (ook als je niet aan de beurt bent). In je eerstvolgende beurt moet je deze topping pakken in één van je twee acties en leg je het gereserveerd bordje omgedraaid naast je neer. Zeker met meer spelers is het verloop van de markt groot en is er is dit een ideale manier om aan je gewenste ingrediënt te komen.

Wil jij je tactieken uitproberen en/of verbeteren. Met de “Pizza uitdaging voor 1” kun je ook solo aan de slag. Met een paar kleine aanpassingen aan het spel daag jij jezelf uit om een zo hoog mogelijke highscore te halen.

Eindbeoordeling

Wij als pizzaliefhebbers waren erg benieuwd naar Pizzachef. De twee makers zijn twee Nederlandse en super enthousiaste mensen die het spel van het begin tot het eind hebben bedacht, gemaakt en geproduceerd. Iets wat wij alleen maar kunnen aanmoedigen.

Het spel is goed ontworpen met kleurrijke en leuke artwork. Met het grote speelbord waan je jezelf tijdens avonduren op een marktplein in Italië. Dit bord vormt de basis van het spel en maakt het erg overzichtelijk. Leuk detail is de telkens terugkerende Italiaanse driekleur in de combinaties van kaarten en speler fiches.

Het spel heeft een lage leercurve waardoor vrijwel iedereen na één potje proefdraaien het spelmechanisme snapt en klaar is voor nog een potje. Door de twee acties in je beurt ben je continu aan het plannen wat de juiste volgorde is. Ga je eerst de markt op? Of neem je nog meer orders aan om zo gerichter in te kunnen kopen? De missiekaarten geven hierbij nog een leuke extra uitdaging en dat houdt het spel vernieuwend en herspeelbaar.

Als je het spel met z’n tweeën speelt het spel lekker vlot. Met drie of vier spelers kan het spel wat trager aanvoelen (dat maakt ook de tijdrange van 30 tot 90 minuten per potje). Wanneer je niet aan de beurt bent zijn je eigen actie mogelijkheden beperkt tot het spelen van chef kaarten en de markt in de gaten houden met je gereserveerd fiche. Wij vonden dat niet zo’n punt, en vonden het eigenlijk wel leuk dat met meer spelers de markt wat afwisselender en onvoorspelbaarder was.

Een leuk extra detail vinden is dat dit spel eco-vriendelijk is geproduceerd. Dit houdt in dat er gedacht is aan biologisch afbreekbare materialen. Je mist hierdoor wellicht wat ziploc zakjes voor de kaarten maar dit nemen we graag op de koop toe met de gedachte die erachter zit.

Wij vinden Pizzachef een heerlijk en vermakelijk bordspel dat zeker de moeite waard is om te spelen voor zowel jong als oud. We kunnen niet garanderen dat je tijdens of na het spelen geen trek krijgt in pizza! Ons is het namelijk al gebeurd dat we tijdens het spelen toch maar pizza hebben besteld.

+ Erg leuk spelmechanisme met de variërende markt en meerdere acties per beurt
+ Een leuke sfeer neergezet door middel van de artwork
+ Het spel is eco-vriendelijk geproduceerd
– Het kan trager aanvoelen met meerdere spelers door langere wachttijd