In deze crisis willen wij ons niet vervelen thuis en gebruiken we tegenwoordig veel meer onze mobiele telefoon. Er zijn heel veel spelletjes te vinden via de Appstore [iOS] of Playstore [Android] maar als je van bordspellen spelen houd dan zijn deze 15 bordspellen voor op je mobiele telefoon een uitkomst! Zo ben je toch lekker bezig met je favoriete bordspellen, ook om beter te worden wanneer we weer met onze vrienden en familie mogen spelen. Er zijn zelfs heel wat spellen die je met vrienden of familie kunt spelen via je mobiele telefoon. Lees snel verder of jouw favoriete spel er tussen zit!

Catan Universe

Wie kent Catan niet? Bouw straten en steden, handel slim. Wie als eerste tien overwinningspunten heeft, wint het spel! Deze app is gratis en kan gespeeld worden via Apple en Android en zelfs via je Browser voor Mac en PC . Je moet je aanmelden via je email en dan ontvang je een activeringscode. Nadat je de code hebt geactiveerd kun je gratis het basisspel tegen andere spelers spelen, ook tegen je vrienden. Om uitbreidingen te willen spelen moet je munten weten te verzamelen en dan kun je de zo geheten ‘Scrolls’ voor 24 uur unlocken of je kunt er geld voor betalen.

[Android] – Gratis – 3,5 uit 37.329 beoordelingen 
[iOS] – Gratis – 4,1 uit 1.592 beoordelingen 

Catan Classic

Er is ook een betaalde versie van Catan, hiermee kun je online tegen tegenstanders spelen. Ook zijn er slimme computertegenstanders met individuele strategieën. Uitbreiding ‘Zeevaarders’ en uitbreiding ‘Steden en Ridders’ zijn in de Catan app er bij te kopen.

[Android] – €5,49 – 2,9 uit 26.636 beoordelingen 
[iOS] – €5,49 – 3,8 uit 292 beoordelingen 

Ticket to Ride

Ticket to Ride is een spannend maar eenvoudig spelletje. In dit spel draait het erom dat je zo snel mogelijk routes van bestemming A naar bestemming B gaat claimen met tickets die je tijdens het spelen krijgt. Je kunt één van deze 3 dingen doen in je beurt. Je pakt kleurenkaarten van de markt, je levert kleur treinkaarten in om een route te bouwen of je pakt nog meer bestemmingskaarten. Wie de meeste punten binnen haalt heeft gewonnen! Om Ticket to Ride te kunnen spelen moet je eenmalig een bedrag betalen, als je dit betaald hebt kun je enkel de map van Amerika spelen. Dit kun je ook met andere vrienden spelen die het spel gekocht hebben, tegen andere spelers online of tegen de computer. Voor andere mappen moet je weer geld betalen en dat bedraagt tussen de €1,09 en €3,49.

Ook is Ticket to Ride ‘First Journey’ beschikbaar voor kinderen, hier betaal je €2,29 voor in de App Store en €1,99 in de Play Store.

[Android] – €6,99 – 3,7 uit 14.142  beoordelingen 
[iOS] – €7,99 – 4,5 uit 400 beoordelingen 

Carcassonne

Rond Carcassonne ontwikkelt zich een landschap, waar de spelers tegels aan leggen en hun meeples inzetten om zoveel mogelijk punten te halen. Meeples scoren als een bezette weg, stad, klooster of weiland wordt afgebouwd. Zet ze echter niet te snel in, want je hebt er maar weinig. Bovendien kunnen anderen jou dwarsbomen! De app is compleet vernieuwd en nu is alles in 3-D te spelen. Je kunt Carcassonne maximaal met 4 spelers spelen. Speel tegen de computer in de solomodus, speel met vrienden of daag spelers uit de hele wereld uit in de online-modus. In de app kun je uitbreidingen kopen deze kosten zijn bij Apple €3,49 per stuk en bij Android €0,99 tot €2,99 per stuk.

[Android] – €4,99 – 4,3 uit 7.988 beoordelingen 
[iOS] – €5,49 – 2,8 uit 6 beoordeling

7 Wonders

Het bekende bordspel 7 Wonders heeft ook een app versie! Deze kun je met vrienden spelen, tegen de rest van de wereld of de solo-modus. Je kunt het t/m 7 spelers spelen. Ontwikkel je militaire, wetenschappelijke, commerciële of civiele domeinen. Kies je strategie en bouw kaarten om je stad te ontwikkelen en een van de zeven wereldwonderen te bouwen. Het spel speelt zich af in 3 tijdperken, in elk tijdperk krijg je 7 kaarten. Je kan de kaart gebruiken om in te wisselen tegen munten, je kan er mee aan je eigen stad bouwen of gebruik de eigenschappen van de kaart. Er zijn nog zoveel meer opties in het spel! Na het derde tijdperk worden alle punten geteld en wie de meeste punten heeft wint!

[Android] – €5,49 – 4,2 uit 1.558 beoordelingen 
[iOS] – €5,49 – – 3,5 uit 4 beoordelingen 

7 Wonders ‘Duel’

Zoals ze ook het bordspel voor twee spelers hebben, is er ook een app voor twee spelers! 7 Wonders ‘Duel’ speelt zich af in drie tijdperken, om de beurt kiest een speler een kaart uit de beschikbare kaarten. Deze kaarten vertegenwoordigen een gebouw dat de speler in zijn stad gebruikt om het te ontwikkelen. Na alle kaarten te hebben gespeeld, wint de speler met de meeste overwinningspunten. Je kunt een tijdens het spel ook winnen via een wetenschappelijke of militaire overwinning. In dit geval wint de speler onmiddellijk. Je kunt tegen vrienden spelen en online tegen spelers over de hele wereld in gerangschikte wedstrijden. In maart zijn er ook achievements toegevoegd. Deze geven je een nieuwe uitdaging, dwingt je om anders te spelen als je ze allemaal wilt ontgrendelen.

[Android] – €5,49 – 3,8 uit 257 beoordelingen
[iOS] – €5,49 – – 3,8 uit 5 beoordelingen

Istanbul: The Digital Edition

Word jij de handelaar die er als eerste in slaagt een bepaald aantal robijnen te verzamelen? In Istanbul leid je een handelaar en vier assistenten door de 16 locaties op de bazaar. Op elke locatie kan je een specifieke actie uitvoeren. Je dient zorgvuldig je volgende stappen te plannen om te voorkomen dat je zonder assistenten komt te zitten en niks kan doen. Er zijn meer dan 70 prestaties te ontgrendelen, je kunt in Pass & Play mode spelen en het spel bied zelfs een kleurenblinde modus. Speel online tegen vrienden en als je tegen het spel speelt zijn er drie moeilijkheidsgraden met ieder hun individuele strategieën te kiezen.

[Android] – €7,49 – 4,5 uit 213 beoordelingen 
[iOS] – €7,99 – – 4,7 uit 22 beoordelingen 

Patchwork: The Board Game

In Patchwork kun je met behulp van stukjes van verschillende maten, kleuren en knopen de grootste lappendeken maken. Toegankelijk, tactisch tweepersoonsspel. Hou rekening met zowel het inpassen van de lapjes als de tijd die dat kost. Sommige lapjes leveren tijdens het spel inkomen op. Patchwork kun je tegen de computer in drie modes spelen. Ook online, met vrienden of met zijn 2e op één telefoon spelen.

[Android] – €3,49 – 4,4 uit 2067 beoordelingen 
[iOS] – €4,49 – – 3,8 uit 20 beoordelingen 

Friday – by Friedemann Friese

Friday is een soloavontuur. Je helpt Robinson, die op het eiland aan land kwam, om te vechten tegen vele gevaren. Met elk gevecht dat hij wint zul je zijn vaardigheden verbeteren, maar nederlagen helpen ook om van zijn slechtere gewoontes af te komen. In dit spel is Robinson voorgesteld als een stapel kaarten van verschillende gedragingen. Je wordt gedwongen om deze kaart te verbeteren, zodat je de kaarten kunt verzamelen aan het einde van het spel. Zo heb je met Robinson de beste kans om te winnen tegen de piraten!

[Android] – €3,99 – 4,6 uit 743 beoordelingen 
[iOS] – €4,49 – – 4,4 uit 7 beoordelingen 

Pandemic: The Board Game

Een virus verspreid zich ontzettend snel en aan jou de taak om dit tegen te gaan. Pandemic is een strategiespel waar je de wereld rondreist om steden te beschermen tegen infecties. Samen met je team werk je aan geneesmiddelen om de ziektes voor eens en altijd uit te roeien. Elk lid van het team heeft zijn eigen vaardigheden en het is verstandig hier goed gebruik van te maken. Kunnen jullie de mensheid redden? De app heeft een solomodus en een trainingsmodus die instelbaar is op vijf verschillende moeijlijkheidsgraden. Als je klaar bent voor een nieuwe uitdaging zijn ook de “On the brink” uitbreidingen beschikbaar via de app.

[Android] – €4,99 – 2,3 uit 5.301 beoordelingen 
[iOS] – €5,49 – – 3,9 uit 57 beoordelingen 

Agricola

Stap in het boerenleven met de twee spelers versie van het bekroonde bordspel Agricola: All Creatures Big & Small. Jij bent verantwoordelijk voor het opzetten van een boerderij en het onderhouden van je familieleden. Stuur je werknemers naar de markt en ruil goederen en vee. Weet jij een succesvollere boerderij op te bouwen dan die van je buren dan win jij het spel! Je kunt dit spel zowel tegen de computer spelen als online op een wereldwijd scorebord. Ook is er een leuke playback functie ingebouwd waar je je games terug kunt kijken of de mogelijkheid hebt om te leren van de beste spelers over de hele wereld.

De gewone versie van Argicola is alleen beschikbaar voor Apple gebruikers, deze kost €5,49 en is hier te vinden.

[Android] – €3,49 – 3,4 uit 521 beoordelingen
[iOS] – €4,49 – 4,0 uit 4 beoordelingen

Splendor: The Board Game

In Splendor kruip je in de huid van een rijke handelaar en investeer je in de juiste edelstenen. Je gebruikt je rijkdom om mijnen en transportmiddelen te verwerven en kunstenaars te rekruteren om van edelstenen prachtige juwelen te maken. Dit alles doe je om de meest prestigieuze handelaar te worden. Snel en gemakkelijk te leren, maar toch moeilijk te beheersen. Splendor introduceert een speciale spelmodus genaamd ‘Challenges’. Uitdagingen zijn gebaseerd op historische gebeurtenissen en anekdotes uit de 15e en 16e eeuw, waarmee op verschillende plaatsen in de wereld een echt scenario wordt opgezet. Ze leren je geavanceerde technieken en het bied regelvarianten. Ook zijn er uitbreidingen beschikbaar, die je in de app kunt kopen. Je kunt solo tegen het spel spelen, online tegen de wereld of een pass & play mode spelen.

[Android] – €4,99 – 3,0 uit 4.095 beoordelingen
[iOS] – €5,49 – 2,3 uit 3 beoordelingen

Isle of Skye

Vijf clans vechten om te regeren over het eiland Skye. Alleen de hoofdman die het beste clangebied ontwikkelt en verstandig handelt, zal koning zijn! Als je je kasteel verlaat, bouw dan het eiland Skye op door groene heuvels, perfecte stranden en bergketens toe te voegen. Verhoog het vee, produceer kostbare whisky, bouw forten en schepen. Elk spel is anders en zal je verschillende strategieën en tactieken zien ontwikkelen! Met veranderlijkheid en makkelijk te leren regels is Isle of Skye het perfecte spel voor alle soorten spelers. Speel online tot 5 spelers, online tegen vrienden of tegen de uitdagende computertegenstanders.

[Android] – €3,49 – 3,9 uit 684 beoordelingen 
[iOS] – €4,49 – 3,0 uit 2 beoordelingen

Exploding Kittens

Het bekende kaartspel met katten kan niet achter blijven in dit rijtje. In deze zeer strategische versie van Russisch Roulette, trekken de spelers kaarten totdat iemand een exploderende kitten trekt, als ze ontploffen zijn ze dood en ligt de speler uit het spel. Tenzij die speler een ‘Defuse’ kaart heeft, die de exploderende kitten onschadelijk kan maken. Alle andere kaarten in het kaartspel worden gebruikt om de exploderende kitten te verplaatsen, te verzachten of te vermijden. Speel dit spel met 2 tot 5 vrienden of vreemden online. Maar je kunt het ook met meerdere spelen via één mobiele telefoon, hiervoor moet je wel bij elkaar zijn! In deze corona-crisis kan het dus enkel met familie en huisgenoten, haha!

[Android] – €1,99 – 4,6 uit 40.494 beoordelingen 
[iOS] – €2,29 – – 4,5 uit 150 beoordelingen 

Love Letter – Card Game

In Love Letter probeer je door middel van kaarten de sterkste kaart te krijgen om je liefdesbrief naar de prinses te brengen. Je hebt maar twee kaarten in je hand. Trek en speel één kaart om dichter bij de prinses te komen. Iedereen die in het kasteel verblijft kan je op zijn eigen manier helpen zoals dat priesters je kostbare informatie geven over je rivalen, terwijl de dienstmeid je brief ten koste van alles beschermt! Speel tegen de computer, tegen vrienden of online tegen spelers van over de hele wereld.

[Android] – €3,49 – 4,1 uit 165 beoordelingen 
[iOS] – €4,49 – 5,0 uit 1 beoordeling

Ook zijn er genoeg apps te vinden met klassieke gezelschapsspellen zoals: Mens erger je niet, Vier op een rij, Monopoly, Rummikub en Yahtzee.

Helaas kan het zijn dat een spel soms crasht of toch niet lekker loopt, dit komt vaak omdat er nu heel veel mensen tegelijk deze app gebruiken!

Welke bordspellen heb jij al gedownload? Zijn er nog bordspellen die missen in dit rijtje? Laat het ons weten via de reacties!