Helaas blijft de social distancing in Nederland nog wel even van kracht. We zullen het nog steeds moeten doen met andere manieren van het spelen van bordspellen met elkaar. In een vorig artikel behandelde we al eerder vijf gezelschapsspellen die leuk zijn met videobellen. Ben je hier nu op uitgekeken of wil je nog meer mogelijkheden? Wij zetten nogmaals vijf gezelschapsspellen voor je op een rij die ook erg leuk zijn met videobellen!

1. Carcasonne

: Klaus-Jürgen Wrede
: 999 Games
: Vanaf 7 jaar
: ± 35 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Carcasonne is super populair legspel. In Carcasonne ga je bouwen een gebied vol met steden, wegen en kloosters. Je kunt de stad, weg of het klooster claimen door hier je eigen meeple op te plaatsen. Deze meeples zijn alleen niet oneindig en zal je dus telkens een weer voor een nieuwe keus staan. Carcassonne het basisspel speel je met 2 tot 5 spelers.

Om dit spel te spelen heeft één speler het spel nodig. Deze speler moet het gehele speelveld op beeld brengen en de tegels / meeples op de plaats leggen waar de andere dat willen. Je kunt ook een regel toevoegen om drie tegels open te leggen en dat elke speler hier steeds uit kan kiezen, daarna vul je de open tegen weer tot drie aan voor de volgende speler. Voor Carcasonne zijn er heel veel uitbreidingen uitgebracht, maar wij raden aan om enkel het basisspel te gebruiken om het speelveld kleiner en overzichtelijker te houden. Wil je onze volledige review over Carcasonne lezen? Dat kun je doen door hier te klikken.

Nog niet bekend met Carcasonne maar wil je het wel graag proberen? Sinds kort is er een gratis print-and-play versie uitgebracht door 999 Games! Deze kun je hier vinden.

2. Deep Sea Adventure

: Jun Sasaki, Goro Sasaki
: Oink Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

In Deep Sea Adventure ben je een onderzoeker opzoek naar een grote schat. Je bent helaas niet alleen en er liggen meer kapers op de loer. Daarnaast is het zuurstof ook niet oneindig en zul je goed in de gaten moeten houden wat andere spelers doen. Speel je safe of neem je het risico en duik je zo diep mogelijk naar de grootste schatten. Deep Sea Adventure kun je met 2 tot 6 spelers spelen.

Deep Sea Adventure is een klein spel waar je zelf met losse tegels het speelbord vormt. De hoofdspeler dient het allemaal goed in beeld te brengen. De andere spelers geven zelf aan wat zij voor actie willen doen en hebben 2 dobbelstenen nodig om zelf te kunnen dobbelen.

3. Azul

: Michael Kiesling
: Asmodee
: Next Move Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 40 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Azul is een topper onder de bordspellen, een mooie vormgeving en makkelijk te leren. Je kunt het met 2 tot 4 spelers spelen en het doel is om de meeste punten weten te verzamelen. Je moet op je spelerstableau de muur met tegels bekleden. Wie als eerste een horizontale lijn met 5 tegels op de muur heeft wint het spel. Het klinkt makkelijk, maar je moet plannen en wel de juiste tegels kunnen pakken voor je tegenstander dit doet. In Azul heb je telkens 3 stappen die je uitvoert en dan ga je door naar de volgende ronde.

Om Azul te spelen tijdens het videobellen heeft minstens één persoon het spel nodig, heeft de tegenstander het spel ook in bezit is dit nog makkelijker want dat hoeft één speler niet alles bij te houden van elke speler. We raden aan als je met meer dan 2 spelers bent om minimaal 2 spellen in bezit te hebben in de groep waarmee je gaat spelen. Doordat Azul nooit een ronde dezelfde tegels in het fabrieksaanbod heeft, kun je dit met meerdere Azul spellen te gelijk spelen. Heeft de speler geen Azul, geen probleem laat de speler dan in ieder geval het fabrieksaanbod zien en met een andere telefoon/tablet of webcam de spelerstablaeu’s van elke speler.

4. Patchwork Doodle

: Uwe Rosenberg
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Patchwork Doodle is de Roll & Write versie van het normale Patchwork. Doel is dat elke speler zijn tekentableau van 9×9 zo vol mogelijk weet in te tekenen. De lapjes die ingetekend moeten worden zullen gekozen worden door middel van dobbelen. Wil je onze volledige review over Patchwork Doodle lezen? Dat kun je doen door hier te klikken.

Minimaal één speler moet het spel in bezit hebben en hij of zij moet de kaartjes met lapjes in beeld weten te brengen. Patchwork Doodle heeft eigen scorebladen maar indien andere spelers het spel of deze scorevellen niet hebben kunnen deze worden vervangen door ruitjespapier zo kan elke speler zelf aan de slag!

5. Clever

: Wolfgang Warsch
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Vaak zijn dobbelspellen eenvoudig maar in Clever moet je echt tactisch nadenken! Dit spel speel je van 1 tot 4 spelers en alle spelers zijn bezig ook al is er een andere speler aan de beurt. Elke dobbelsteen heeft een eigen vak op je scoreblad maar leveren ook allemaal op hun eigen manier punten op. Je mag drie keer dobbelen, telkens kies je één dobbelsteen uit. Alle lagere dobbelstenen moet je afleggen, daaruit mogen de andere spelers een dobbelsteen kiezen om in te vullen op hun eigen scoreblad. Wie de meeste punten haalt, wint het spel!

Het leukste is om Clever natuurlijk in bezit te hebben. Maar eigenlijk heeft niet per se iemand Clever nodig om het spel te kunnen spelen, je kunt namelijk hier het scoreblad downloaden en uitprinten, de speluitleg video kun je online vinden. Dan heb je enkel nog zes dobbelstenen nodig. In Clever heb je de volgende kleuren dobbelstenen nodig: Blauw, Wit, Geel, Oranje en Groen. Heb je enkel witte of andere dobbelstenen? Geen probleem. Pak een twee A4tjes en een pen, maak met je pen drie vakken en zet in elk vak de juiste 6 kleuren. Enkel een kwestie van de dobbelsteen in het vak gooien, haha. Heb je wel zes verschillende dobbelstenen kun je dit van te voren afspreken welke dobbelsteen voor de juiste dobbelsteen word gebruikt.

Wij zijn erg benieuwd naar jullie creatieve oplossingen. Hebben jullie nog leuke suggesties voor gezelschapsspellen die ook geschikt en nog steeds leuk zijn om samen te spelen met videobellen? We lezen het graag in de reacties!