Ken jij de Roll and Write versie van Patchwork al? Begin allemaal met een eigen startlapje en teken jouw tekenbord zo vol mogelijk. Let op! Het is makkelijker gezegd dan gedaan, want de beschikbare lapjes willen maar niet aan elkaar passen. Lees in onze review of dit een spel voor jou is!

: Uwe Rosenberg
: 999 games
: Vanaf 8 jaar
: 1 tot 6 spelers
: ± 20 minuten
: Roll and Write Dobbelspel

Doel van het spel

Patchwork – Doodle is een spel voor 1 tot 6 spelers. In dit spel draait het erom dat je jouw tekenblad met 9×9 vakjes zo vol mogelijk kleurt met behulp van lapjes die vrijkomen met het dobbelen. Elke speler bepaald zelf hoe hij het aangegeven lapje inkleurt op zijn tekenblad of helemaal niet wilt tekenen. Je krijgt allemaal een eigen start lapje van 7 vakjes, daarna krijg je 3 rondes met 8 verschillende lapjes op tafel. Doordat je 30 lapjes hebt die van 1 vakje tot 6 vakjes kunnen verschillen en ook nog in allerlei andere vormen is een spel nooit hetzelfde.

In het spel zitten 4 speciale acties toegevoegd, die een speler op elk moment voor zichzelf mag gebruiken. Omdat je vaak allemaal op een ander moment een speciale actie gebruikt, heb je aan het eind niet dezelfde score als een ander.

Na elke ronde moet je jouw grootste rechthoek zoeken op je tekenblad. Daarin reken je uit hoe groot jou grootste vierkant is dus bijv. 4×4 = 16 punten. Voor elke extra rij of kolom binnen deze rechthoek krijg je nog 1 punt extra. Dit staat goed uitgelegd in de spelregels! Wel moet je hier even een handigheidje in krijgen en na een aantal potjes heb je dit goed door. De score ligt toch vaak dichtbij elkaar, zo houd je in dit spel wel spannend wie er nou de winnaar is!

Handige tips

Omdat de potloodjes die bij het spel worden geleverd niet allemaal even duidelijk zijn, hebben wij 6 kleine markeerstiften gekocht. Dit kan bijv. bij de Hema, deze passen ook gewoon in de doos erbij!

Heb je alle 80 dubbelzijdige vellen gebruikt? Dan kun je het scoreblok hier gemakkelijk online kopen of in spellenwinkel.

Eindbeoordeling

Wij vinden Patchwork Doodle een leuke variatie op de originele Patchwork. Je bent creatief bezig met tekenen van je lappendeken. Je kunt dit met meer dan 2 spelers spelen en is een kort spelletje voor tussendoor. Ook is het tof dat je speciale acties kunt gebruiken, hierdoor heb je vrijwel nooit dezelfde score op het eind. Eerlijk gezegd vinden wij dit spel niet leuker dan de originele Patchwork.

+ Makkelijk te begrijpen
+ Solovariant
– Potloodjes zijn niet duidelijk genoeg
– Puntentelling na elke ronde moet je even doorkrijgen