Nu het corona virus ons gedwongen thuis laat zitten moeten we opzoek naar vermaak. Dit kun je doen door bijvoorbeeld het streamen van films of series, het lezen van boeken of natuurlijk het spelen van (bord)spellen! Nu het samen spelen vanwege de “Social Distancing” ook lastig geworden is hebben wij vijf bordspellen op een rij gezet die ook leuk zijn om met vrienden te spelen via Facetime of Skype (of een ander programma waar je mee kan videobellen)

Om een keuze te maken van vijf spellen zullen we eerst moeten uitzoeken wat een spel geschikt en ongeschikt maakt om te spelen via videobellen. Spellen die het over het algemeen goed doen zijn spellen die:

  • Coöperatief te spelen zijn.
  • Dobbelspellen doen het over het algemeen erg goed.

Spellen die over het algemeen minder geschikt zijn zijn spellen die:

  • Veel informatie of tekst bevatten.
  • Een groot speelveld hebben of veel speelelementen bevatten
  • Waar geheime informatie voor je tegenstander in verwerkt is

Just One

: Ludovic Roudy & Bruno Sautter
: Asmodee
: Repos Production
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Just One is een coöperatief spel waar woorden geraden moeten worden door middel van hints. Om de beurt is een andere speler de persoon die moet raden, en geven de andere speler de hint van gekozen woord op het kaartje. De spelers schrijven de hint op en laten deze in eerste instantie enkel aan elkaar zien. Wanneer er een hint dubbel is vervalt deze en gaat uit het spel. Het is dus van belang zo creatief mogelijke hints te geven die nog wel een goede link hebben met het te raden woord.

Omdat het spel zo weinig regels kent is het spel uitermate geschikt om te spelen met videobellen. Officieel schrijf je de woorden op op een plastic uitwisbaar bordje maar dit kan uiteraard ook veranderd worden in pen en papier.

Codenames

: Vlaada Chvatil
: White Goblin Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Codenames is een spel voor 2 tot 8 spelers. Voor het standaard spel heb je tenminste 4 spelers nodig. Om met 2 of 3 spelers te spelen staan de spelregels achterin het boekje. Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere worden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen wil uit de buurt van de huurmoordenaar blijven.

Elk team kiest een speler als hoofd van de geheime dienst. Kies willekeurig 25 codenamen en leg deze in een vierkant van 5 bij 5 op tafel. Elk spel heeft één sleutel die de positie van de spionnen op tafel aangeeft. Zolang één speler de woorden goed in beeld brengt kun je dit spel spelen met elkaar. Je kunt op 2 manieren de hoofd van de geheime dienst zijn. Het handigste is dat de speler die het spel in bezit heeft de hoofd van de geheime dienst is of je kan een foto sturen naar één van de andere speler zodat alleen hij/zij deze sleutel ziet.

Eventueel kun je ook Codenames ‘Duet’ met een vriend of vriendin doen via videobellen, als één speler maar het spel in bezit heeft. Dit spel is speciaal voor 2 spelers.

Qwixx – Dobbelspel

: Steffen Benndorf & Reinhard Staupe
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Qwixx het dobbelspel is razend populair en gelukkig uiterst geschikt om met je vrienden te spelen via een videoverbinding. Met Qwixx speel je allemaal tegelijk, en is het de bedoeling om in de 4 gekleurde rijen zoveel mogelijk nummers af te kruisen. Een ieder mag elke ronde weer gebruik maken van het getal van de witte dobbelstenen, waarna de speler die aan de beurt is een extra getal probeert aan te kruisen in combinatie met de gekleurde getallen.

De spelelementen bestaan uit 6 dobbelstenen, waarvan er 4 een kleurtje hebben (geel, groen, blauw & rood) en een scoreblok. Indien andere spelers niet over het spel of over (gekleurde) dobbelstenen beschikken kan er voor gekozen één persoon te laten dobbelen of normale dobbelstenen te markeren. Het scoreblok is voor iedereen hier te verkrijgen in PDF formaat.

Catan – Dobbelspel

: Klaus Teuber
: 999 Games
: Vanaf 7 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

We hebben het voorbij zien komen. Mensen die het bordspel van Kolonisten van Catan via facetime spelen maar dat leek ons niet heel ideaal. Daarom hebben wij voor een simpelere maar ook erg leuke variant gekozen, het Catan Dobbelspel!

Met Catan het dobbelspel ga je dobbelen om je grondstoffen te verzamelen voor het bouwen van straten, dorpen, steden en ridders. Mochten alle spelers over het spel beschikken kun je het beste allemaal dobbelen met je eigen dobbelstenen en dit in te vullen op je scoreblok. Mocht je nou niet over die luxe beschikken is het ook mogelijk 6 dobbelstenen te pakken en elk nummer aan een bepaalde grondstof te koppelen. Het scoreblad is hier digitaal te vinden. We moeten maar een beetje creatief zijn deze tijd. Nog benieuwd naar de volledige review over Catan ‘Het Dobbelspel’? Onze review kun je hier lezen.

30 Seconds

: Calie Estherhuyse
: 999 Games
: Vanaf 12 jaar (afhankelijk van versie)
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Weer zo leuk woordenraad spel. Samen met je teamgenoot probeer je zoveel mogelijk worden te raden in 30 seconde (duh!). Waarschijnlijk is er geen uitleg aan je vrienden vereist want wie kent 30 seconds nou niet. Snel beginnen dan maar!

Je kunt er voor kiezen om enkel wat kaartjes met elkaar te spelen zonder competitieverband, of het bord erbij te pakken en deze door één spelmaster bij te laten houden. Hierdoor hoeft ook maar één speler over het spel te beschikken. Je hebt ook een variant van 30 seconds over alledaagse zaken in en om het huis, dit spel is toegankelijker. 30 seconds ‘Everyday Life’ vind je hier.

Ben je uitgekeken op deze spellen of wil je iets anders? Lees dan hier ook deel 2 van ‘Vijf gescheldschapspellendie ook leuk zijn met videobellen’

Wij zijn erg benieuwd naar jullie creatieve oplossingen. Hebben jullie nog leuke suggesties voor gezelschapsspellen die ook geschikt en nog steeds leuk zijn om samen te spelen met videobellen? We lezen het graag in de reacties!