Wie kent Carcassonne niet? Een legspel met puzzelelement. Sinds 2016 is de nieuwe editie beschikbaar met 2 mini-uitbreidingen ‘De Rivier’ en ‘De Abt’. Lees in onze review of dit een spel voor jou is!

: Klaus-Jürgen Wrede
: 999 games
: Vanaf 7 jaar
: 2 tot 5 spelers
: ± 35 minuten
: Legspel

Doel van het spel

Carcassonne is een legspel met puzzelelement voor 2 tot 5 spelers. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten binnen te halen, dit doe je door elke beurt één landtegel neer te leggen en hier mag je één van jou meeples opzetten. Er zijn verschillende landschaptegels zoals stadsdelen, wegdelen, kloosters, en/of weide. Een meeple is het houte poppetje, hiervan krijgt iedereen er zeven en een meeple word op het scorebord neergezet. Als er een project afgerond is, krijg je een x aantal punten en die houd je meteen bij op het scorebord. Je kunt punten krijgen door steden af te bouwen, wegen af te sluiten, een boer in een weide te zetten en om op een klooster te gaan staan.

Je hebt 72 landschaptegels die een zelfgemaakte stad gaat vormen met je medespelers. Om te beginnen is er een starttegel, deze heeft een donkere achterkant dan de rest van de landschaptegels. Vanaf hier worden er landtegels aangelegd en bepaal je elke keer zelf of je een meeple op jouw zojuist geplaatste tegel neer gaat leggen, staat een andere speler zijn meeple al in het project? Zoals op een weg of een onafgebouwde stad? Dan mag jij hier geen meeple opzetten. Wel kun je met een slimme zet je gaan mengen in een stad van een ander, enkel mag je deze niet direct aanleggen maar wel met één tegel ertussen of naast. Zolang de tegel met stadsdeel zich niet direct aansluit op die van een ander, daarna mag je er een tegel aanleggen die de steden verbindt met elkaar. Je kunt elkaar ook dwarsbomen door bijvoorbeeld een weg dicht langs een stad te laten lopen, dan word het namelijk moeilijker voor de speler die de stad bouwt om deze af te maken omdat er weinig tegels zijn met stadsdeel en wegdeel op een tegel.

Als alle landtegels neergelegd zijn is het spel afgelopen, nu tel je alle onafgemaakte projecten nog bij de punten op. Deze leveren minder punten op dan afgemaakte projecten. Wie de meeste punten heeft, wint Carcassonne!

De eerste mini-uitbreiding is ‘De Rivier’. Spelers leggen eerst de 12 riviertegels aan i.p.v. de starttegel en kun je eventueel al je meeples op plaatsen. De eerste tegel begint bij de bron en de laatste tegel is het meer. Daarna zijn de normale tegels van het spel weer van kracht.

In de uitbreiding van ‘De Abt’ krijg je per kleur één extra meeple die de abt heet. De tuinen op de landtegels krijgen nu ook een functie, als een speler namelijk een klooster of een tuin aanlegt mag je nu ook de abt neer zetten in plaats van je andere meeples. De tuin levert dezelfde punten op als een klooster. Ook is er een tweede optie, dat als een speler geen meeple op een door hem aangelegde tegel plaatst, dat je dan weer je abt terug mag nemen in je meeple voorraad. Je krijgt dan enkel de punten die op dat moment gelden.

Handige tips

Om extra variatie toe te voegen kun je telkens 3 tegels open leggen i.p.v. dat je blind telkens een tegel pakt in je beurt, hiervan kiest de speler 1 tegel uit om aan te leggen. Daarna word het weer aangevuld met een nieuwe tegel en kiest de volgende speler weer een tegel uit, enzovoort. Hierdoor haal je de geluksfactor iets naar beneden.

Carcassonne heeft veel uitbreidingen beschikbaar, die zelfs op nummer te vinden zijn. 1 t/m 10, enkel is nummer 7 ‘De Katapult’ niet meer beschikbaar. De uitbreidingen kosten 14,99 bij 999 games en verschillen van extra speelelementen zoals een bouwmeester en varkens tot draken en feeën. Alle uitbreidingen kun je combineren zolang je het basisspel maar in bezit hebt. De belangrijkste uitbreiding is toch wel 1 ‘Kathedralen & Herbergen, hiermee kun je met een 6e speler spelen. Ook in andere uitbreidingen, zolang je het basisspel en de 1e uitbreiding in bezit hebt. Hieronder een handige foto van alle uitbreidingen door 999 games gemaakt!

Ben je benieuwd hoe het precies werkt en of het wat voor jou is? 999 games heeft een online try-out versie die je kunt spelen! Deze vind je hier.

Ook is er voor de kleintjes vanaf 4 jaar een speciale versie uitgebracht, dat is Carcassonne Junior. Dan is Carcassonne echt voor jong en oud! Leuk design voor kinderen en de spelregels zijn net wat anders, daardoor heeft het een hogere geluksfactor.

Eindbeoordeling

Wij vinden Carcassonne een erg leuk spel. Wij spelen dit spel vooral met zijn 2e, maar ook zeker leuk met vrienden en familie. Het spel komt wekelijks op tafel en het blijft nooit bij één potje! Heerlijk die variatie van het speelbord. Ook blijft het leuk door af en toe eens af te wisselen met een mini-uitbreiding. Voor meer uitdaging kun je uitbreidingen kopen!

+ Variatie van het speelbord
+ Ook leuk met 2 spelers
– Grote doos
– Uitbreidingen zijn niet goedkoop