Wie ooit het basisspel van 7 Wonders met 2 spelers heeft gespeeld heeft vast wel gemerkt dat dit niet ideaal is. Daarom is een aanvulling op het spel met een Duel variant zeer welkom. Weet dit spel ons net zo te boeien als het basisspel van 7 Wonders dat doet? Lees in onze review of dit een spel voor jou is!

: Antoine Bauza
: Asmodee
: Repos Production
: Vanaf 10 jaar
: 2 spelers
: ± 30 minuten
: Strategisch Kaartspel

Doel van het spel

7 Wonders ‘Duel’ is een strategisch spel voor 2 spelers. Je bent een leider van een beschaving die gebouwen en Wonders zal moeten bouwen. Alle gebouwen die een speler bouwt, worden samen met de Wonders een stad genoemd. In dit spel speel je drie verschillende tijdperken. Deze veranderen elke keer weer als je het spel speelt, omdat je telkens drie kaarten uit elk tijdperk haalt. Elke tijdperk-kaart stelt een gebouw voor. Als je het 1e tijdperk hebt neergelegd volgens het boekje ga je telkens om de beurt één open kaart pakken en deze kaart spelen. De gebouwen-kaarten bestaan uit een naam, een effect en een kostprijs.

Op tafel heb je allebei vier Wonders voor je liggen en in het begin van het spel krijg je zeven muntstukken. Er zijn in totaal twaalf Wonders, zo komen er dus telkens andere combinaties wonders in elk spel. Als je het voor de eerste keer speelt hebben de makers een selectie met Wonders voor elke speler gemaakt.

Er is een handig help blad extra op de spelregels meegeleverd deze heb je zeker nodig de eerste paar keren dat je dit spel gaat spelen. Hierop staan de spelregels in het kort opgesteld en wat een bijzondere kaart, Wonder of fiche betekent.

In dit spel kun je op drie manieren winnen, dus het blijft het hele potje spannend op welke manier je gaat proberen te winnen. Op de volgende manieren kun je het spel winnen:
– Militaire overheersing
Deze overwinning kan tijdens het spel plaatsvinden en dan stopt het spel meteen. Doormiddel van rode militaire gebouwen te bouwen in je stad ga je telkens een stap vooruit voor elk schild op een gebouw. Dit doe je door de conflict pion te verplaatsen op het bord naar de richting van de stad van de tegenstander. Ben je in de stad van de tegenstander heb je het spel gewonnen!

– Wetenschappelijke overheersing
Deze overwinning kan ook tijdens het spel plaatsvinden en dan stopt het spel meteen.
Er zijn zeven verschillende wetenschappelijke symbolen, als je zes verschillende symbolen (de groene kaarten) hebt gebouwd in je stad win je het spel. Elke keer als je twee dezelfde wetenschappelijke symbolen hebt gebouwd in je stad, mag je een vooruitgangsfiche van het bord kiezen. Deze blijven geldig in je stad tot aan het eind van het spel, ook hier zit een fiche tussen met een wetenschappelijk symbool. De andere fiches verschillen van wel zeven winstpunten tot elk wonder dat je hebt gebouwd, je een extra beurt krijgt. In totaal zijn er tien fiches en liggen er elk spel vijf op het bord, deze pak je blind aan het begin van het spel en wissel je telkens af!

Als aan het eind van het 3e tijdperk niemand heeft gewonnen volgens de hier boven aangegeven overwinningen dan stopt het spel. Nu ga je alle winstpunten van je stad bij elkaar optellen, hiervoor is een boekje meegeleverd waarin je makkelijk alle punten langsgaat van een stad. De speler met de meeste winstpunten wint het spel!

Handige tips

Een beetje uitgekeken op het spel? Of ben je toe aan extra uitdaging. Voeg dan de Pantheon uitbreiding toe, deze kun je online hier kopen. Binnenkort zal er ook een tweede uitbreiding uitkomen.

Vanaf het 2e tijdperk worden kaarten duurder. Zorg dat je hier goed zit in je aantal grondstoffen of probeer dat tijdens dit tijdperk nog af te ronden.

Maak goed gebruik van de extra beurt die je krijgt bij een aantal Wonders. Je kunt zo alsnog dat ene kaartje dat je graag wilt voor de neus van je tegenstander wegpakken.

Kun je een kaart niet betalen maar wil je hem ook niet open laten liggen voor je tegenstander? Leg de kaart dan op de aflegstapel. Hier ontvang je twee muntstukken voor en één muntstuk per gele kaart in je stad.

Onderschat de strategie van een militaire of een wetenschappelijke overwinning niet!

Eindbeoordeling

Wij vinden het een fantastisch 2 speler spel en bied een grote verbetering ten opzichte van het basisspel voor 2 spelers. Het kunnen kiezen voor meerdere strategieën en inspelen op die van je tegenstanders, maakt het spel uitdagend en afwisselend. De kleine doos en het formaat van het spel maakt het ook zeer geschikt om mee te nemen op reis!

Op de bovenstaande foto, hebben wij het spel op een klein tafeltje gespeeld op het vliegveld in Rhodos.

+ Verschillende strategieën toepassen
+ Hoge her speelbaarheid
– Moeilijk te leren
– Kleine speelkaarten