Na een lange reis ontdek je eindelijk nieuw land. Vanaf de bergtoppen heb je een mooi overzicht. Het stuk heeft alles wat jij nodig hebt, een kabbelende rivier, een bosrijke omgeving en rotsen. Dit is de plek waar jij wilt gaan bouwen en jouw eigen stad wilt creëren. Hoe je dit doet, en of het spel wat voor jou is lees je in dit artikel over My City zonder dat we je iets van de verhaallijn verklappen.

: Reiner Knizia
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: 2 tot 4 spelers
: ± 30 minuten
: Strategisch legspel met Legacy variant

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

My City is een strategisch legspel voor 2 tot 4 spelers. Je bouwt een stad op met verschillende vormen, ook wel polyomino genoemd. Wij geven het liever een gemakkelijkere naam en houden het op tetris blokjes. Bijzonder aan dit spel is dat het spel zowel een legacy spel is, maar er is ook een versie die altijd te spelen is.

Wanneer je My City als legacy spel speelt betekent dat dat jouw spel continu veranderd. Iedere speler heeft hiervoor zijn eigen persoonlijke speelbord, dat elk spel opnieuw wordt opgebouwd. Het spel is opgedeeld in 8 verschillende hoofdstukken van ieder 3 spellen. Deze hoofdstukken nemen je mee in een verhaal, en voegen nieuwe dingen toe gedurende het spel vordert.

Het spel is ook te spelen als een regulier spel en blijvend te spelen. De bedoeling is net als bij het Legacy spel jou stad zo efficiënt mogelijk in te richten om alle gebouwen kwijt te kunnen en bepaalde velden te bedekken.

Lukt dat jou als beste? Dan scoor je aan het einde van het spel de meeste punten en wint je My City.

Het spelverloop

Opzetten van het spel
Iedere speler krijgt een speelbord, je kiest voor het legacy één diersymbool uit die linksboven in zijn afgebeeld, hiermee speel je alle 24 spellen.. Leg het speelbord voor je neer. In het begin zijn alle speelborden gelijk, maar in de loop van het spel zal iedere speler zijn speelbord veranderen. Je moet stickers plakken, je speel nieuwe gebieden vrij en je moet ook op je speelbord schrijven. Geef je stad een naam, die je in het veld rechts van je diersymbool opschrijft.

Elke speler krijgt een scoresteen en zet deze op veld 10, hiermee houd je de punten bij tijdens het spel. Ook ontvangt iedere speler 24 gebouwen die op de achterkant een symbool van jouw diersoort tonen. De gebouwen zijn gelijk aan andere spelers hun gebouwen. Deze gebouwen leg je open met het diersymbool naar beneden naast het speelbord. Dan worden alle bouwkaarten geschud en leg je deze als gedekte stapel in het midden van de tafel.

De verschillende diersymbolen waar je uit kan kiezen. In het tekst vak hiernaast geef je jouw stad een eigen naam.

Hoe speel je het spel?

Er zijn drie soorten gebouwen: Woningen (geel), Openbare gebouwen (rood) en Bedrijven (blauw). Voor elk gebouw is er een bijbehorende bouwkaart. In elk spel bouwen de spelers hun gebouwen in de volgorde waarin de bouwkaarten worden omgedraaid.


Er zijn een paar spelregels die, op weinige uitzonderingen na, voor alle 24 spellen gelden: Elk spel bestaat uit een aantal ronden. Elke ronde draaien de spelers de bovenste bouwkaart van de gedekte stapel om en leggen deze op een open aflegstapel. Iedere speler neemt zijn op de bouwkaart afgebeelde gebouw en legt het op zijn speelbord. De spelers wachten daarbij niet op elkaar, maar leggen het tegelijkertijd neer. Gebouwen leveren aan het einde van het spel punten op, die een speler op zijn scorespoor bijhoudt. De spelers die in een spel de meeste en de op één na meeste punten behalen, mogen achtereenvolgend twee en één ontwikkelingen inkleuren. Deze ontwikkelingen zijn in twee rijen als cirkels aan de bovenrand van het speelbord afgebeeld.

Ook zijn er bouwregels waar je aan moet houden tijdens het spel tenzij de witte enveloppen je iets anders vertellen:

  • Gebouwen mogen uitsluitend op lichtgroene velden worden gebouwd
  • Je mag gebouwen niet op bergen (grijze velden) of op bos (donkergroene velden) bouwen
  • Het is wel toegestaan om op lichtgroene velden met stenen of bomen te bouwen. Let er wel op dat stenen minpunten opleveren als deze niet zijn overbouwd en bomen juist pluspunten opleveren als deze niet zijn overbouwd
  • Een gebouw mag niet over de review worden gelegd
  • Het eerste gebouw dat een speler op zijn speelbord legt aan het begin van een spel moet altijd grenzen met één zijde aan de rivier
  • Alle andere gebouwen moeten zo worden gelegd dat ze ten minste met één zijde aan een ander gebouw grenzen. Gebouwen zijn ook aangrenzend als de rivier er tussendoor stroomt
  • Gebouwen mogen niet op eerder gebouwde gebouwen worden gelegd en eenmaal geplaatst mag het gebouw niet worden verplaatst

Je mag ook passen in een beurt als je dat wilt of moet omdat je het gebouw niet kunt bouwen. Je meldt dit aan andere spelers en legt het gebouw gedekt voor zich neer, je moet ook je scoresteen 1 veld op het scorespoor terug zetten. Hiermee verlies je dus één punt. Wanneer je scoresteen op veld 0 staat, kun je niet passen en kun je het gebouw helemaal niet meer plaatsen? Dan is het spel voor jou afgelopen.

Het spel kun je voor jezelf beëindigen, na het omdraaien van een bouwkaart mag je er altijd voor kiezen om het spel voor jezelf te beëindigen. Je meldt dit hardop en draait de niet gebouwde gebouw om. De speler verliest geen punten als je het spel beëindigd, wel als je hebt gepast en nog niet bent gestopt.  

Einde van het spel
Een spel is voorbij als alle spelers het spel voor zichzelf hebben beëindigd. Is dat nog niet het geval, dan eindigt een spel na de ronde waarin de laatste bouwkaart is omgedraaid. Iedere speler telt nu hoeveel punten hij heeft gescoord en verwerkt deze op zijn scorespoor.
De puntentelling gaat als volgt:

  • Voor elke boom die op een lichtgroen veld van het speelbord is te zien, ontvang je één punt
  • Als er stenen zichtbaar zijn, verlies je één punt per steen
  • Per lichtgroen veld dat te zien is, verlies je ook één punt 
  • Punten die je scoort afhankelijk van welk spel je speelt, dit wordt aangegeven in de gesloten enveloppen

Na de puntentelling mogen de winnaars ontwikkelingen op hun speelbord inkleuren, daarnaast krijgen de spelers afhankelijk van hun eindklassement verschillende stickers. De stickers plak je permanent op je speelbord. Stickers en andere spelmaterialen zijn te vinden in de gesloten enveloppen. In de enveloppen zit ook een overzichtstabel, waarin je kunt aflezen wie wat krijgt. My City wordt door de acht gesloten enveloppen gevormd, start met envelop 1 en lees wat je te wachten staat. Nadat er 24 spellen zijn gespeeld is er een echte winnaar van My City. 

Het eeuwige spel
Wanneer je alle 24 spellen hebt gespeeld van het legacy gedeelte kun je gelukkig nog met het eeuwige spel aan de slag. Op de achterkant van speelbord bevindt zich een versie die spelers elke keer weer kunnen spelen. 

Iedere speler krijgt een speelbord en legt deze met de kant naar boven waarin je een landschap over geheel het bord ziet. Er zijn veel elementen meegenomen naar het eeuwig spel, maar ook gaan er sommige gebouwen en bouwkaarten uit het spel wanneer je het legacy spel al hebt uitgespeeld. Stickers op de gebouwen kun je ook negeren. Verdere bouwregels zijn gelijk aan het legacy spel. 

Handige tips

Voor de beste speelervaring raden we aan om de legacy variant met een vaste spelersgroep te spelen. Dit kan al prima vanaf twee spelers.

Speel je de legacy variant met z’n tweeën? Dan zou je de 8 verschillende hoofdstukken voor een tweede keer kunnen spelen door gebruik te maken van de twee overgebleven speelborden en andere items.

Probeer bij voorkeur het legacy spel eerst uit te spelen (of tenminste tot spel 10) voor je begint aan het eeuwige spel zodat je niets voor jezelf al verklapt.

Een beetje persoonlijk maar wij vonden het fijn om direct één hoofdstuk te spelen (3 potjes van 20-30 minuten) in plaats van halverwege te stoppen.

Eindbeoordeling

Ken je dat gevoel dat je aan een serie begonnen bent en uiteindelijk 3 seizoenen in één dag kijkt? Datzelfde gevoel hadden wij ook bij My City. Toen wij eenmaal begonnen waren konden we eigenlijk niet meer stoppen, en keken we elke keer weer uit naar het openen van een nieuw hoofdstuk. Het voordeel aan dit spel is wel in tegenstelling tot die series dat je na het uitspelen van de verhaallijn gewoon nog verder kan met het eeuwige spel.

Gedurende de hoofdstukken worden er telkens nieuwe elementen geïntroduceerd. Je zou zeggen dat je na 24 spellen een overkill aan regels overhoud maar dit valt in de praktijk reuze mee. Er is hier een hele goede balans in gevonden die er voor zorgt dat alles logisch aan blijft voelen en alles in kleine stapjes wordt toegevoegd.

Het concept van My City is doodsimpel, het omdraaien van een kaart om daarna de overeenkomstige tegel op je bord te plaatsen. Dat maakt het spel mega toegankelijk voor een hele hoop mensen. Toch heeft het spel, zeker wanneer je alle hoofdstukken doorloopt, genoeg uitdaging te bieden.

Het leukste aan het spel is dan toch ook wel de legacy variant, en je merkt aan alles dat ook het hele spel om dit concept is heen gebouwd. Toch heeft het eeuwige spel genoeg te bieden om het spel, nadat je de verhaallijn hebt uitgespeeld, op tafel te krijgen. Wij kunnen die keuze zeker waarderen en geeft een extra waarde aan het spel.

Reiner Knizia heeft met My City in onze ogen weer een pareltje op de wereld gezet. Ben jij fan van polyomino spellen zoals Patchwork en Berenpark? Dan weten wij zeker dat My City jou ook gaat vermaken.

+ Wij hebben erg genoten van het verhaal en de veranderingen gedurende het spel
+ Erg toegankelijke kennismaking met een legacy spel
+ Het eeuwige spel komt de herspeelbaarheid ten goede
– Je maakt blijvende veranderingen aan het speelmateriaal, hier moet je tegen kunnen