Dit keer laten we ons onderdompelen in de wonderlijke onderwaterwereld van Aqualin. Als we de makers mogen geloven een tactisch onderwaterduel. In dit artikel duiken we dieper in deze nieuwe titel van 999 Games en geven we antwoord op de vraag hoe je dit spel speelt, en of het misschien wat voor jou is.

: Marcello Bertocchi
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: 2 spelers
: ± 20 minuten
: Tactisch Legspel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Aqualin is een abstract tactisch spel voor twee spelers. In dit spel ga je met elkaar het duel aan om een zo groot mogelijke groep van zeedieren te creëren. De ene speler heeft als doel zoveel mogelijk dezelfde soort zeebewoners bij elkaar te plaatsen, waar de ander zich alleen druk hoeft te maken over de kleuren.

Het is nog lastiger dan je denkt, want naast zeebewoners plaatsen mag je ook nog eenmaal per beurt zeebewoners verplaatsen. En dan komt de harde wet van de onderwaterwereld naar boven, weggegaan is plaats vergaan. De speler met de grootste groepen van één kleur of één soort krijgt de meeste punten toebedeeld en wint het spel!

Het spelverloop

Opzetten van het spel
Zoals we in onze unboxing video hebben laten zien, is er niet veel speelmateriaal nodig en dat maakt dat je dit spel dan ook zo hebt opgezet. Ga naast of tegenover elkaar zitten (wij geven zelf de voorkeur aan naast elkaar) en plaats het speelbord tussen jullie in.

Draai alle 36 zeebewoner stenen om en hussel deze door elkaar met de beeldzijde naar beneden. Draai daarna zes zeebewoner stenen open en leg deze binnen handbereik van de twee spelers. Jullie zijn nu ready to go, de speler die mag beginnen is degene die als laatste aan zee was.

Hoe speel je het spel?
Elke beurt is opgedeeld in drie acties waarvan twee acties verplicht zijn (m.u.v. de laatste rondes, hier later meer over) 

  1. Eén zeebewoner verplaatsen
    Voordat je een zeebewoner uit het opengelegde aanbod pakt mag je ervoor kiezen om een al eerder geplaatste zeebewoner te verplaatsen. Het verplaatsen mag alleen in horizontale of verticale richting vanaf de locatie waar die op dat moment ligt. De steen mag zover verschoven worden tot deze direct naast een andere zeebewoner komt of de rand van het speelbord raakt. Je mag er ook voor kiezen om eerder te stoppen met verplaatsen.

    In de allereerste ronde vervalt deze actie omdat er dan nog geen zeebewoners op het bord liggen.
  2. Eén nieuwe zeebewoner in het rif plaatsen
    Je mag nu een zeebewoner uit de zes opengelegde stenen pakken en deze op het speelveld plaatsen. Waar je deze in het rif plaatst ben je geheel vrij in, de enige regel die hieraan verbonden is is dat deze plek nog niet bezet is. 
  3. Het aanbod aanvullen
    Aangezien je één steen van de zes opengelegde stenen gepakt hebt moet je deze ook weer aanvullen met een willekeurige zeebewoner uit de dicht liggende stenen. Deze actie voer je uit tot er geen stenen meer in de voorraad meer liggen. Hierna geef je de beurt over aan de andere speler die weer bij stap 1 begint.

Einde van het spel
Het spel eindigt als alle 36 zeebewoners hun plekje hebben gevonden in het rif. Het speelbord ligt dan ook helemaal vol. Op dat moment ga je over naar de puntentelling. 

Afhankelijk van het doel van de speler scoor je punten op het aantal zeebewoner in je groep of school. De zeebewoners vormen een groep wanneer dezelfde kleur, of soort horizontaal dan wel verticaal aan elkaar grenzen met een minimum van twee.

Onderstaande tabel geeft aan hoeveel punten een speler krijgt voor een school van dezelfde zeebewoners of een groep van dezelfde kleur. Tel deze punten bij elkaar op en je hebt een winnaar. Is het gelijkspel? Dan wint de speler die als laatst begonnen is.

Handige tips

De ene speler heeft voorkeur om te spelen met als doel de grootste groep van één kleur, de ander weer met de grootste school van dezelfde zeebewoners. Mocht je het gevoel hebben dat hierdoor iemand in het voordeel is, daag elkaar dan uit voor een revanche!

Om het overzicht te bewaren is het handig om alle zeebewoners in dezelfde richting te plaatsen.

Speel dit spel met goed licht, soms haal je de kleuren snel door elkaar. Flinke domper als je denkt aan het einde van het spel een grote groep te hebben maar dit blijkt een mix van groene en blauwe.

Eindbeoordeling

Wij zijn dol op spellen die gemaakt zijn om met twee spelers te spelen. De concurrentie is echter groot in dit segment met titels zoals Patchwork en 7 Wonders Duel. De vraag is hoort Aqualin in zo’n rijtje thuis?

Wat ons betreft wel. Het spel is simpel, en dat maakt hem dan ook direct weer zo sterk. De regels zijn echt voor iedereen te begrijpen en het is dan ook een spel wat je er makkelijk bij pakt. Toch biedt het ons genoeg uitdaging om dit voor langere tijd leuk te vinden. Door het verplaatsen van de stenen en het willekeurige aanbod blijft het telkens weer een puzzel die nooit af lijkt te komen.

Het thema van zeebewoners is leuk gevonden en levert ook nog is leuke tekeningetjes op de speelstenen op. Verwacht alleen geen thematisch spel, want dat is Aqualin niet. Of dat erg is? Wij vinden van niet, het spel heeft het echt van zijn sterke spelmechanisme. 

En weet je wat ook sterk is? De zeebewoner stenen zelf. Die zijn van een goed hard materiaal die wel tegen een stootje (en water) kunnen. Een goed spel om ook mee te nemen
en wij dromen al even weg dit te spelen op een terrasje aan de kust in onze korte broek. Gezien de huidige tijd op het moment van schrijven blijft dat dan ook helaas nog even bij dromen.

Is er dan helemaal geen kritiek? Jawel, we hebben wel een puntje gevonden en dat is dat de kleuren niet altijd helemaal duidelijk zijn. Zoals we al bij de handige tips benoemd hadden, speel dit spel met goed licht. Groen en blauw zijn soms onmogelijk uit elkaar te halen, bij de andere kleuren hadden we hier geen last van. Een extra randje of andere kleur keuze had hier wel een verbetering in geweest.

Maar we willen positief afsluiten, en dat is ook zeker wat dit spel in onze ogen verdiend. Ben je dus opzoek naar een spel voor twee spelers? Laat Aqualin dan zeker niet links liggen, je zult er geen spijt van krijgen!

+ Kleine doos, goede kwaliteit van de stenen
+ Handig om mee te nemen op reis!
+ Makkelijk te begrijpen, maar met genoeg uitdaging
– Sommige kleuren zijn niet goed te onderscheiden