Een eigen spel bedenken, ontwerpen en creëren, veel spelliefhebbers dromen ervan. Kim-Erik & Carmen Frisholm uit Noorwegen maakte deze droom werkelijkheid en maakte van de gehele corona periode iets positiefs. Met veel tijd, passie en creativiteit hebben ze hun eerste spel gerealiseerd genaamd Blokk! (Noors voor blok!) Het spel is nog niet op de markt, en het doel is om het spel via Kickstarter te lanceren. Wij mochten alvast de prototype versie spelen en je leest in dit artikel wat wij er van vonden, en of dit een kickstarter is voor jou om in de gaten te houden!

: Kim-Erik & Carmen Frisholm
: Blokk Games
: Vanaf 5 jaar
: 1 tot 4 spelers
: ± 15-20 minuten
: 3D puzzel bouwspel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

De versie die wij hebben gespeeld is nog een prototype. De definitieve productie versie kan afwijken van de foto’s en spelomschrijving.

Doel van het spel

Blokk! is een interactief 3D puzzel bouwspel voor 1 tot 4 spelers. Elke speler wordt uitgedaagd op hun ruimtelijk inzicht en probleem oplossende vaardigheid. In Blokk kruip je in de rol van architect en ga je samen met elkaar of tegen elkaar de strijd aan om een zo perfect mogelijke kubus te maken met de polykubussen. Voor elke imperfectie en/of lege ruimte in je kubus scoor je minpunten, net als wanneer er blokjes uit de kubus vallen.

In Blokk! kan gevarieerd worden met verschillende spelmodi waardoor het spel solo, coöperatief of tegen elkaar gespeeld kan worden. Met de keuze om te spelen met vrije keus, dobbelsteen of kaarten kun je ook nog de moeilijkheidsgraad aanpassen. Hier lees je verder in dit artikel meer over.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

Voor je aan het spel begint kiezen de architecten uit welke spelmodus en constructiemodus ze willen spelen. Hierin bepaal je de moeilijkheidsgraad en of je tegen of met elkaar het spel speelt.

De keuze uit de drie verschillende spelmodi zijn:

I, Blokk! – De solo variant van Blokk! Hier ga je alleen de strijd aan tegen het spel om een zo perfect mogelijke kubus te bouwen.

Blokk! Party – Wil je niet tegen elkaar maar met elkaar spelen? Dan is dit de spelmodus voor jou. In Blokk! Party ga je met elkaar een zo perfect mogelijke kubus ontwerpen. Je speelt elk om de beurt. Dit kan gespeeld worden van 2 tot 4 spelers.

Blokk! Off – Liever erachter komen wie hier de beste kubus bouwer is? Dan ga je aan de slag met Blokk! Off. Iedere speler mag om de beurt een kubus voltooien, aan het einde worden alle scores naast elkaar gelegd en vergeleken. De architect met de meeste punten wint het spel.

Nu moet je nog een keuze maken, want met welke constructiemodus ga je spelen!?

Free Blokk! – Deze modus wordt gezien als instapversie. Hierin hebben de architecten vrije keus uit welk blok zij pakken om de kubus te bouwen.

Dice Blokk! – Het wordt al wat moeilijker. In de doos meegeleverd is een kubus met op elke zijde kleuren. De keuze van welk blok je mag pakken is beperkt tot de geworpen kleur.

Card Blokk! – Wil je het echt uitdagend maken? Ga dan voor deze modus. Schud de kaarten goed en leg ze als gedekte stapel binnen handbereik. De kaart die je trekt is ook het blok wat je moet pakken en bouwen.

Keuze gemaakt? Dan ben je bijna klaar om te beginnen. Om de startspeler te bepalen bij een spel met meer spelers trek je allemaal één kaart van de gedekte stapel. De speler met het minst aantal blokjes op de kaart is de startspeler. Ook kun je er nu voor kiezen of je een kubus van 4×4 of 5×5 wilt bouwen.

Hoe speel je het spel?

Het spelverloop is met name afhankelijk van de gekozen spel en constructiemode. Het doel van het spel veranderd hier niet door, enkel de manier van de keuze uit met welk blok je bouwt (vrije keuze, met de dobbelsteenkleur of de getrokken kaart).

De kubus die je met deze blokken vormt moet uiteraard dezelfde lengte, breedte en hoogte hebben. Door het plateau te veranderen kun je er dus voor kiezen of deze 4×4 wordt, of 5×5. Je mag de eerder geplaatste losliggende blokken optillen om zo een nieuw blok op, onder of tussen te plaatsen. Het opgetilde blok moet wel op dezelfde plaats weer terug komen te liggen.

Heb je gekozen voor Dice Blokk! dan kan het zijn dat een kleur op is. In dat geval mag je opnieuw dobbelen voor een andere kleur. Dobbel je drie keer dezelfde kleur die al op is? Dan heb je een vrije keus.

Als architect ga je net zo lang door tot je denkt dat je de meest perfecte kubus hebt gevormd. Wanneer je ziet dat een nieuw blok te veel risico geeft om meer minpunten dan pluspunten is het aan de speler om het spel af te sluiten en over te gaan naar de puntentelling.

Einde van het spel

Wanneer het laatste blok geplaatst is en het spel beëindigd is ga je over naar de puntentelling. In de I, Blokk! & Blokk Off! kiest elke speler dit voor zichzelf. In de coöperatieve modus mag je overleggen of je wilt stoppen of nog door wilt gaan.

Het doel is de perfecte kubus te bouwen. Een perfecte kubus is dan ook 100 punten waard. Je verliest punten op basis van de imperfecties in de kubus. Dit kunnen zijn gaten, maar het kost ook punten als een blok tijdens het spel uit de kubus valt.

  • Voor elke imperfectie van de kubus verlies je 1 punt.
  • Wanneer een blok op welk punt van het spel dan ook uit de kubus valt verlies je 5 punten.
  • Heb je 3 blokken staan en valt de kubus uit elkaar, dan verlies je direct en mag je opnieuw beginnen.

De maximale score die je kunt halen is dan ook 100 punten.

Extra uitdagingen

Ben je opzoek naar meer uitdaging in het spel dan kun je de “Golden Blokk! Challenges” proberen. Er zijn drie mysterieuze gouden blokken te verdienen door uitdagingen te doen. Deze blokken hebben speciale vormen en mogen vrij gebruikt worden de verschillende spelmodi.

De behaalde uitdagingen hou je bij op een apart scoreblok. Om het eerste gouden blok vrij te spelen moet je 3 uitdagingen van de in totaal 21 uitdagingen voltooien, voor de 2e zijn dat 6 uitdagingen en om het derde blok vrij te spelen maar liefst 10 uitdagingen.

De uitdagingen variëren van moeilijkheidsgraad. Denk hierbij aan een bepaald aantal punten behalen, tot perfecte kubussen bouwen met maar één kleur etc. Om het spannend te houden verklappen we hier verder zo min mogelijk over.

Handige tips

Let naast het bouwen van de perfecte kubus ook op de stevigheid. Wankelt die en vallen er blokjes uit dan kost dit 5 punten, of nog erger als die helemaal omvalt verlies je het spel.

Draai met beleid het draaibare plateau, een harde zwiep kan de kubus ook snel instabiel maken.

Reken voor jezelf uit voor je het spel eindigt wat het risico is van de hoeveelheid minpunten. Ligt er nog maar één blokje die je kunt plaatsen tot je perfecte kubus, maar daarbij nog 5 andere die je niet kwijt kunt moet je je keuze goed overwegen!

Hou de website, Instagram en Facebook van Blokk! goed in de gaten voor het laatste nieuws en veranderingen. De verwachting is dat de Kickstarter campagne op 24 juni wordt gelanceerd.

Eindbeoordeling

Toen wij het verhaal hoorde van de gepassioneerde makers van dit spel waren wij al enthousiast. Hoe leuk is het dat twee mensen een spel bedenken, zelf ontwerpen en met hun eigen 3D printer ook nog een fysieke prototype weten te maken. Toch zijn we hier om het spel te beoordelen op basis van onze speelervaring.

Wij hebben de prototype nu gespeeld, wat nog bij lange na niet de definitieve versie is. Toch is de potentie in de materialen wel te zien. Zo is het draaiende plateau erg handig zodat iedereen het spel van elke hoek kan benaderen, waar je ook aan tafel zit. Tegelijkertijd brengt dat draaien ook een uitdaging met zich mee om zo niet je kubus in elkaar te laten storten. De kaarten zijn in deze fase van het spel ook al van goede kwaliteit. De polykubussen zijn nu nog van plastic, maar worden vervangen door hout.

De regels van het spel zijn in de basis simpel en duidelijk. Je zou zeggen dat dat ten koste gaat van de uitdaging maar dat valt reuze mee. Door af te kunnen wisselen tussen het 4×4 of 5×5 tableau, en de spelmodi kun je de moeilijkheidsgraad aanpassen naar niveau en/of leeftijd. Zo kan het spel met het hele gezin tegelijk gespeeld worden.

Het meeste plezier haalden wij uit de coöperatieve modus. Waar je tegelijk bezig bent met elkaar om de perfecte kubus te bouwen en elkaar aanwijzingen te geven. De solo modus is wat ons betreft ook een prima toevoeging. In de versus modus miste we de interactie met elkaar. Je speelt hier voor jezelf, om daarna de punten met elkaar te vergelijken. Wij zouden het leuker vinden om te zien dat je wel met z’n alle bezig bent maar elkaar bijvoorbeeld in de weg probeert te zitten voor die perfecte kubus.

Blokk! is niet het spel wat je dagelijks op tafel zet maar wel een erg leuk en verfrissend nieuw 3D puzzel / party spel. Het puzzelen met de verschillende vormen om zo tot de perfecte kubus te komen konden wij erg waarderen. De mogelijkheid om het solo, coöperatief of tegen elkaar te spelen maakt het voor ieder wat wils, net als de aanpasbare moeilijkheidsgraad. Wij denken dat dit spel het goed zou doen bij gezinnen, of als leuke bezigheid bij een hapje en een drankje. Wij kijken uit naar een hopelijk succesvolle Kickstarter campagne!

+ Nieuw & verfrissend 3D puzzel/party spel
+ Gevarieerd door de keuze in verschillende modi waardoor het solo, coöperatief en tegen elkaar gespeeld kan worden.
+ Een uitdagende puzzel, waar de moeilijkheidsgraad aanpasbaar is.
– Door de vele inhoud is de doos groot, en daardoor niet gemakkelijk mee te nemen. Het kan zijn dat dit uiteindelijk in de productie versie nog anders uitpakt.