In Calico doen katten waar ze goed in zijn, slapen! Zo brutaal als deze schattige beestjes zijn doen ze dat natuurlijk wel op een door hun gekozen plek. Zo ploffen ze maar al te graag op jou net gemaakte quilt … als je het goed doet tenminste. Hoe je dit doet, en of je met Calico geen kat in de zak koopt lees je in onze review.

: Kevin Russ
: White Goblin Games
: Vanaf 10 jaar
: 1 tot 4 spelers
: ± 45 minuten
: Tegel-puzzel legspel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Calico is een tegel legspel voor 1 tot 4 spelers. In Calico gaan de spelers aan de slag om een quilt te maken. Je combineert verschillende kleuren en patronen op je eigen spelersbord. Met het combineren van kleuren ontvang je knopen, terwijl specifieke patronen weer katten weet aan te trekken.

Punten worden behaald aan de hand van de voltooide opdrachttegels, aantal knopen en katten die een plekje op jou quilt gevonden hebben. De speler met de meeste punten wint uiteindelijk het spel.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

In Calico worden twee varianten van voorbereiding benoemd. Een variant voor de beginnende speler, en een standaard voorbereiding. Wij gaan in dit artikel uit van de standaard voorbereiding, die je enkel wat meer keuze geeft in de manier van punten scoren.

Allereerst verdeel je de kat scoretegels over drie stapels aan de hand van de stippen in de hoek (1,2 of 3). Willekeurig neem je hier een scoretegel uit elke stapel en legt deze wederom op een willekeurige zijde op het midden van de tafel. Vervolgens plaats je in willekeurige volgorde de 6 zwart-witte lapjestegels onder elke kat scoretegel (2 per tegel).

Stop alle lapjestegels in de tegelzak en schud deze door elkaar. Mocht je het trekken van de tegels uit een zak niet fijn vinden kun je er ook voor kiezen stapeltjes van te maken en deze gedekt op tafel te leggen. Daarnaast kun je de knoop scoretegel met de bijbehorende knoopfiches leggen.

Iedere speler ontvangt een eigen quilt spelersbord. Overeenkomstig met de kleur van het spelersbord krijgt ook iedere speler 6 scoretegels en draait er hiervan 4 open. Kies vervolgens drie van deze tegels en leg ze vervolgens op de aangegeven velden van het spelersbord. De overige mogen terug in de doos.

Als laatste pakt iedere speler 2 lapjestegels en neemt deze op hand. Leg 3 lapjestegels open in het midden van de tafel, deze 3 vormen de lapjesmarkt. De speler die als laatste een kat heeft geaaid, is de startspeler.

Hoe speel je het spel?

De startspeler begint en met de wijzers van de klok mee, zijn de spelers na elkaar aan de beurt. Het spel eindigt zodra alle quilt spelersborden volledig zijn gevuld.

In een beurt voer je de volgende twee stappen uit:

  1. Plaats één van je lapjestegels uit je hand op een leeg veld naar keuze op je spelersbord. Daarna controleer je altijd of je een katfiche en/of knoopfiche verdiend hebt. Wanneer dit het geval is plaats je het fiche op één van de tegels waarmee je het fiche verdiend hebt. We leggen hieronder uit hoe je fiches kunt verdienen.
  2. Kies een lapjestegel uit de markt, deze drie lapjes liggen open op tafel. De lapjestegel neem je in je hand en nu vul je direct de markt weer aan met één lapjestegel van de gedekte stapel of als je de tegelzak gebruikt, pak je daar een lapje uit. 

Opdrachttegels
Je hebt drie opdrachttegels op je spelersbord. Elke opdrachttegel bevat twee opdrachten, op basis van de zes lapjestegels die rondom de opdrachttegel liggen kun je punten ontvangen. Je krijgt één keer punten voor de kleur en één keer voor de patronen. Wanneer je één opdracht hebt behaald ontvang je aan het eind van het spel de blauwe punten op de opdrachttegel. Als je ook de tweede opdracht hebt voltooid, ontvang je het alleen het gele hoge getal op de opdrachttegel.

Zo is er een opdrachttegel met AA-BB-CC, als je voor beide opdrachten punten wilt scoren aan het eind van het spel moet je het bijvoorbeeld het volgende rondom de opdrachttegel neerleggen. Tegels paars-streep, geel-streep, roze-blad, paars-blad, geel-stippen, roze-stippen rondom de opdrachttegel neerleggen. Je mag zelf kiezen welke patronen en kleuren je combineert. 

Kat scoretegels + katfiches
Om punten te scoren voor de overwinning kun je door middel van de patronen op je lapjestegels katten aantrekken om op je quilt te gaan liggen. Het verschilt per spel maar elke kat heeft twee voorkeurspatronen, zo hebben de katten ook voorkeur voor een bepaalde groepsvorm of groepsgrootte waarin deze patronen moeten liggen. Je kunt katfiches scoren als je een groep in één van de twee voorkeurspatronen maakt in de grootte of vorm die de kat graag wilt. Hierin tellen ook de hele en halve tegels die al op je spelersbord staan afgebeeld.

Je hebt bijvoorbeeld kat Simba, deze kat wilt graag drie lapjestegels in dezelfde voorkeurspatroon in drie vakjes naast elkaar. Wanneer je dit hebt behaald mag je een katfiche van Simba neerleggen op één van de drie lapjestegels. Simba is aan het einde van het spel 5 punten waard.

Knoop scoretegel + knoopfiches
Ook de kleuren van je lapjesegels kunnen punten scoren, dit maal kun je knoopfiches verdienen. Deze knoopfiches ontvang je zora je een groep van drie of meer lapjestegels van dezelfde kleur op je spelersbord hebt geplaatst. De groep kan elke willekeurige vorm hebben en elke knoop is aan het einde van het spel 3 punten waard. Om knoopfiches te verdienen mag je de hele en halve tegels ook gebruiken, voor een groep van één kleur die al op je spelersbord staan afgebeeld.

Wanneer je een groep van drie lapjes in één kleur hebt, leg je het bijbehorende knoopfiche op één van de lapjestegel van de groep. Hierin ontvang je geen extra knoopfiches als je de groep uitbreidt naar zes of meer tegels in dezelfde kleur. Hiervoor zou je een aparte nieuwe kleurgroep moeten maken. Lukt het om van elke kleur een knoopfiche te bemachtigen, dan ontvang je een regenboogknoop. Deze naai je aan een willekeurige lapjestegel op je spelersbord, het regenboogfiche is ook 3 punten waard.

Einde van het spel

Als elke speler zijn quilt spelersbord volledig heeft gevuld met lapjestegels eindigt het spel. Er zit een scoreblok bij voor het noteren van de punten, je scoort punten op opdrachttegel, katfiches en knoopfiches. De speler met de hoogste score wint Calico! Als er een gelijk spel is, wint de speler met de meeste knoopfiches.

Handige tips

Let wel op je tegenstanders, ook al heb je niet zoveel interactie is het belangrijk om hun in de gaten te houden. Heeft een speler per se een bepaalde kleur of patroon van een lapjestegel nodig, wellicht kun jij die ook goed gebruiken en pak je deze voor zijn of haar neus weg.

Als je van alle kleuren de bonus hebt verdiend, ontvang je ook nog eens een regenboogfiche ter waarde van 3 punten. Dat is makkelijk verdiend.

Maak gebruik van de tegels aan de rand van je spelersbord. Je mag deze meetellen voor de kleur of het patroon. Het kan net die missende tegel zijn voor je kat of kleuren bonus!

In het spelregel boekje staat een leuke toevoeging waar je van maximaal zes spelers de prestatieladder kunt bijhouden, ook zijn er scenario’s te spelen voor zowel het basisspel als de solovariant. De scenario’s geven het spel nog meer uitdaging en zal niet snel gaan vervelen.

Eindbeoordeling

Calico heeft ons in positieve zin enorm verrast. Met het gekozen thema van quilten en schattige poezen verwacht je niet direct een “zwaar” spel. Op basis van de spelregels is dat het ook zeker niet, maar het spel heeft wel enorm veel diepgang en je vormt al snel een ingewikkelde puzzel.

Waar je op voorhand een duidelijke strategie hebt waar je wat wilt gaan doen merk je al snel dat je concessies moet gaan maken. Je bent afhankelijk van het aanbod dat op tafel ligt en uiteraard je eigen puzzel vaardigheden. Continu ben je aan het rekenen welke zet jou het meeste punten gaat opleveren. Je kunt helaas nooit overal op scoren.

Calico is in het Nederlands uitgegeven door White Goblin Games, en is in samenwerking met Flatout Games en AEG gemaakt. Deze drie namen staan voor kwaliteit en dat is te merken aan het spel, de vormgeving, maar ook zeker aan de componenten. Alle tegels, katten tokens en de tegelzak zijn van goede kwaliteit. Waar wij helemaal over te spreken zijn is het 3D uitgevoerde unieke spelersbord, waardoor tegels die je plaatst ook niet telkens verschuiven.

Hou jij van mentale puzzels? Dan zal Calico je zeker aanspreken. Calico daagt je uit op gebied van inzicht, planning en vooruit denken. Een combinatie die dit spel enorm uitdagend maakt. Om het spel ook toegankelijk te houden voor een jongere doelgroep is er ook de mogelijkheid het te spelen in een familie variant. Speel jij vaker met z’n tweeën of solitair? Ook dat is geen probleem met de verschillende varianten.

Wij vinden Calico echt een aarnader en spelen het dan ook graag. Het spel werkt bijna verslavend aangezien we het nooit bij één potje houden. De algemene look en feel, de unieke spelersborden die ieder een ander startpunt geven, het thema. Het spreekt ons allemaal erg aan. Om onze eerste vraag dan maar te beantwoorden … nee met Calico koop je zeker geen kat in de zak!

+ Het quilt thema gecombineerd met schattige katjes is erg leuk
+ De dubbellaagse spelersborden werken heel fijn
+ De componenten, de artwork, overal is veel aandacht aan besteed
– Weinig tot geen interactie met je tegenstanders