Alweer een tijd geleden bestormde dit spel de Google Play en App Store. Weinig smartphone gebruikers hebben de verleiding weerstaan en dit spel echt nog nooit gespeeld. Er zijn zelfs mensen die trots op een verjaardag vertellen dat ze level 754 al hebben gehaald. We hebben het hier natuurlijk over Candy Crush. Het spel dat eerder al uitkwam als bordspel voor 2 tot 4 spelers, heeft nu ook een duel variant. Wij namen het tegen elkaar op en vertellen je in dit artikel alles over Candy Crush: Duel.

: Renè Groen
: Just Entertainment
: Vanaf 8 jaar
: 2 spelers
: ± 30 minuten
: Dobbel-puzzel spel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Candy Crush: Duel is een dobbel-puzzel spel voor twee personen. Zoals de naam al doet vermoeden uiteraard geïnspireerd op het digitale spel Candy Crush. In Candy Crush: Duel draait alles om combinaties maken, en dat doe je met snoepjes.

Plaats de snoepjes op het speelbord om combinaties te maken. Met deze combinaties scoor je punten in de vorm van sterren. Wie als eerste het scorebord vol heeft met scorefiches, en de 3 sterren scoren haalt wint het spel.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

Ga naast of tegenover elkaar zitten en plaats het speelbord tussen jullie in. Het speelbord heeft twee speelvelden aangeduid in een roze en blauwe kant. Plaats ook het scorebord binnen handbereik en sorteer de actiekaarten en score fiches.

Het startfiche wordt gebruikt om de startspeler aan te wijzen. Deze legt het startfiche naast zich neer en mag beginnen met dobbelen.

Hoe speel je het spel?

De ronde begint met het werpen van de zes dobbelstenen. Nu mogen de spelers, beginnend bij de startspeler, om de beurt een dobbelsteen pakken. Per dobbelsteen die gepakt wordt, plaats je het corresponderende snoepje op je eigen speelveld. Je bent geheel vrij in waar je dit snoepje op je speelveld plaatst.

Wanneer beide spelers 3 snoepjes hebben geplaatst stopt de ronde, en worden opnieuw de zes dobbelstenen geworpen. Je kunt er als niet startspeler ook voor kiezen de startspeler marker over te nemen. Dit doe je door de 3e dobbelsteen te laten liggen, en in plaats daarvan de startspeler marker over te nemen. De overgebleven dobbelsteen blijft over en wordt niet meer gebruikt.

Je scoort punten in het spel door de snoepjes te combineren door combinaties te maken van 3 of meer snoepjes. Aan het einde van een ronde verwijder je deze drie snoepjes, en afhankelijk van welke combinatie je hebt gemaakt neem je een scoretegel en schuif je in het scorebord.

Combineer je vier of meer snoepjes ontvang je ook een actiekaart. Actiekaarten maken het je tegenstander lastig. Actiekaarten mogen aan het einde van elke ronde worden ingezet. Je ontvangt actiekaarten met de volgende combinaties

  • 5 snoepjes in een T, + of L vorm – De actiekaart geeft je de mogelijkheid vier snoepjes in een vierkant bij je tegenstander te verwijderen.
  • 4 snoepjes op een rij – De actiekaart geeft je de mogelijkheid drie vakjes naast elkaar van je tegenstander te verwijderen.
  • 4 snoepjes in een vierkant – De actiekaart geeft je de mogelijkheid één snoepje van je tegenstander te verwijderen.
  • 5 snoepjes op een rij – De actiekaart geeft je de mogelijkheid alle snoepjes van één kleur bij je tegenstander te verwijderen.

Einde van het spel

Met het behalen van combinaties ontvang je scoretegels die op het scorebord geplaatst worden. Hierdoor loopt de meter op, de speler die als eerste de derde sterrenlijn passeert wint het spel.

Handige tips

Een actiekaart geeft je veel tactische mogelijkheden. Probeer daarom altijd voor een combinatie van 4 of meer te gaan.

Kijk naast wat je zelf nodig hebt aan snoepjes, ook wat je tegenstander misschien wel wilt hebben om daar op in te spelen.

Heb je het gevoel dat je een beetje vastloopt? Je mag ook je actiekaarten op je eigen veld spelen om zo ruimte te maken voor betere combinaties.

Eindbeoordeling

Candy Crush: Duel zou op het eerste gezicht niet het spel zijn wat wij snel zouden kopen. Des te leuker wij het vinden dat dit spel ons toch aangenaam heeft verrast. Het spel is vrolijk, makkelijk te leren en speelt erg snel.

Het thema maakt dit spel dan ook zeer interessant voor de wat minder ervaren bordspeler. Een mooie kans om die telefoon aan de kant te spelen en de wereld van bordspellen te ontdekken. Het spel speelt als een abstract puzzel spel, waar je naast dat je met je eigen doel bezig bent ook je tegenstander in de weg kan zitten. Je speelt hierin als directe tegenstanders tegen elkaar op weg naar die derde ster op het scorebord.

De actiekaarten voegen een leuke extra uitdaging toe. Iets wat er in onze ogen wel nog meer in had mogen zitten. Wij kennen Candy Crush als een spel dat hoe langer je het speelt, en hoe verder je komt het steeds moeilijker wordt. Dat gevoel ga je bij deze variant helaas niet krijgen. Toevoegingen waardoor je het spel in moeilijkheidsgraad zou kunnen aanpassen hadden wij wel leuk gevonden.

Mocht je opzoek zijn naar een leuk en licht puzzelspelletje, dan kunnen wij Candy Crush: Duel je zeker aanraden. Al met al is Candy Crush namelijk een erg leuk tweespeler spel, zeker voor de beginnende speler of wanneer je Candy Crush op je mobiel al hebt uitgespeeld!

+ Met de makkelijke spelregels ben je snel bezig met het spel
+ Je speelt als directe tegenstanders wat ten goede komt van de interactie
+ Insert van de doos maakt het spel erg georganiseerd
– Weinig uitdaging voor ervaren bordspelers