Toe aan een nieuwe uitdaging in Carcassonne of wil je liever met 6 spelers spelen? Met een verandering voor de wegen, maar ook voor een stad met een Kathedraal! Wellicht is deze eerstuitbreiding wel geschikt voor jouw. In dit artikel lees je naast een uitleg ook onze mening over de uitbreiding van Carcassonne Kathedralen & Herbergen.

: Klaus-Jürgen Wrede
: 999 Games
: Vanaf 7 jaar
: 2 tot 6 spelers
: ± 45 minuten
: Legspel

Doel van het spel

Carcassonne is een legspel met puzzelelement en kun je met de 1e uitbreiding met 6 spelers i.p.v. 5 spelers. Het doel blijft hetzelfde net als het basisspel, lees hier onze review over Carcassonne het basisspel. Nog even het doel van Carcassone in het kort: Je probeert zoveel mogelijk punten binnen te halen, dit doe je door elke beurt één landtegel neer te leggen en hier mag je één van jou meeples opzetten. Er zijn verschillende landschaptegels zoals stadsdelen, wegdelen, kloosters, en/of weide.

Het spelverloop

Opzetten van het spel
Je krijgt nu één grote meeple extra in je voorraad, later meer over de grote meeple. Nu heb je 9 meeples i.p.v. 8 meeples per kleur (Uitgezonderd de Abt). Één meeple zet je zo als gewoonlijk op het rondespoor. Schud alle nieuwe landschapsegels door de basis landschapsegels en maak hier stapeltjes van zoals je gewend bent. Nu kan het spel beginnen zoals het basisspel.

Veranderingen ten opzichte van het basisspel

Er zijn drie grote veranderingen in vergelijking met het basisspel, hieronder leggen we het voor je uit.

Nieuwe landtegels

  • Herbergen
    De herbergen zijn afgebeeld naast een weg. In het basisspel scoorde je 1 punt per tegel waar een weg uit bestaat. Zodra jij het voor elkaar kunt krijgen om tussen deze weg ook een herberg neer te leggen, telt een weg niet voor 1 punt maar voor 2 punten per tegel. Enkel telt de eerste herberg, meer herbergen helpt dus niet! Voorbeeld: als je weg uit 4 tegels bestaat waarvan 1 een herberg schoor je 8 punten. Let op! Als een weg met een herberg aan het eind van het spel niet afgebouwd levert de weg je geen punten op.
  • Kathedralen
    Word een stad afgebouwd waarin één of beide kathedralen liggen dan levert je een voltooide stad geen 2 punten per tegel op maar wel 3 punten per tegel! Ook de stadswapen tellen voor 3 punten. Maar is je stad niet afgebouwd aan het eind van het spel en je hebt een kathedraal dan levert je de hele stad helaas geen punten op..

In de spelregels staan overige nieuwe landtegels uitlegt met plaatje.

Grote meeple
Vind er een puntentelling plaats en heeft een speler zijn grote meeple in of op het te tellen project, dan geldt dit als 2 meeples. Als je een grote meeple als boer hebt neergelegd telt deze boer als 2 gewone boeren aan het eind van het spel.

Puntenfiche
Er zijn nieuwe fiches bij gekomen om heel makkelijk je punten bij te houden. Het puntenfiche is dezelfde grootte als een landtegel en leg je voor je neer zodra je de 50 passeert. Op het puntenfiche staat een 50 en een 100, bij de eerste keer passeren leg je hem op de kant van 50 en de 2e keer draai je het fiche om naar 100.

Einde van het spel
Zijn alle tegels neergelegd en heeft iedereen al zijn meeples terug in voorraad, dan tel je nu ook het puntenfiche dat voor je ligt bij het aantal op waar je bent geëindigd op het rondespoor. Wie de meeste punten heeft wint het spel!

Handige tips

Houd je steden klein, want pas op! Je tegenstanders willen graag profijt maken van jouw stad. Ook kun je de Kathedralen tegels zelf goed gebruiken om punten mee te verdienen of je tegenstander dwars te bomen dat hij of zij een hele grote stad moet proberen af te maken.

Vergeet niet om te proberen of je je projecten kan af bouwen, Herbergen en Kathedralen zorgen voor geen punten per onafgemaakte weg of stad!

Mocht je met minder spelers zijn dan 6 en je hebt een echte master score van boven de 150 dan kun je er nog een puntenfiche bij pakken om je score gemakkelijk bij te houden.

Eindbeoordeling

Wij vonden het tijd voor onze eerste Carcassonne uitbreiding. Vaak willen we eerst het basisspel onder de knie hebben of er een beetje op uitgekeken zijn, dan weten wij.. tijd voor een uitbreiding! Als je vaak met een grotere groep of gezin speelt is het in ieder geval een aanrader doordat je het nu met zes spelers kunt spelen.

Deze uitbreiding bied meer tactiek door het dwarsbomen van je tegenstanders. Je kunt het namelijk moeilijk maken voor je tegenstanders door bepaalde tegels goed neer te leggen zodat ze hun stad niet kunnen afmaken of juist een tegel plaatsen waar jij ook kunt invoegen in een andere stad. Dit element zat al in het basisspel maar was vele male minder!

De wegen worden ook niet meer onderschat doordat je twee punten per tegel kunt scoren met een herberg op je weg. Als laatste vinden we de scorefiches echt onmisbaar! Geen gedoe meer wie nou meer dan 50 of 100 punten heeft gehaald. Wij zijn grote fan van Carcassonne Kathedralen & Herbergen!

+ 18 nieuwe landtegels
+ Zesde speler mogelijk
– Speeltijd is langer door de uitbreiding
– Kleur van de achterkant net anders dan het basisspel