Wij hebben inmiddels al heel wat Escape Rooms thuis gespeeld, maar dit keer viel er wel een hele bijzondere op onze deurmat. Een escape room gecombineerd met een puzzel hadden wij nog niet eerder gezien. Wij vertellen je in deze review zonder al te veel dingen te verklappen wat wij er van vonden en of het misschien wel wat voor jou is.

: Identity Games
: Vanaf 16 jaar
: 1 tot 2 spelers
: ± 150 minuten
: Escape Room Legspel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Escape Room The Game: Puzzle Adventures – Secret of the Scientist, een hele mond vol, is een escape room spel gecombineerd met een puzzel voor 1 tot 2 spelers. Stukje voor stukje verken je het mysterieuze huis en ontdek je alle geheimen door de puzzel te leggen. Deze neemt je mee in een spannend verhaal en zo los je alle raadsels op tot alle puzzelstukjes op zijn plaats vallen.

Het verhaal

Als beginnende wijkagent heb jij de opdracht gekregen om ergens aan de rand van het dorp naar een oud huis te gaan waar het alarm af blijft gaan. Als je hier aankomt en de deur binnen stapt, tref je het lichaam van een vermoorde vrouw aan. Dan kijk je achterom naar de voordeur.. je zit opgesloten in huis waar een lijk ligt. Het is een vreemd huis zonder deurklinken. Je hebt zes rondes om er achter te komen wat er allemaal is gebeurd en of je hier nog wel weg komt. Doormiddel van letterlijk te puzzelen en ook puzzels op te lossen kom je steeds weer een kamer dichterbij het grote raadsel.

Hoe speel je het spel?

Als eerste voordat het spel begint druk je alle onderdelen uit het kartonnen frame, de overige inhoud van de doos laat je in de doos zitten. Er zitten tussen de uitgedrukte onderdelen twee staafjes die je in elkaar kunt schuiven. Deze leg je voor nu even aan de kant, deze komt pas aan bod op een later moment in het spel.

Zorg dat je tafel ruim genoeg is voor een puzzelveld van ongeveer 1×1 meter en verlicht deze goed. Leg naast het puzzelveld je puzzel decoder, de 10 hintmuntjes en de 12 sleutelstukken. Voorzie ook iedere speler van pen en papier.

Je mag zelf kiezen of je dit spel in Escape Room modus wilt spelen of in puzzel modus. In beide gevallen is het spel hetzelfde, echter is er in Escape Room modus een tijdsdruk. Zet hiervoor een stopwatch om de tijd bij te houden. Aan het einde van het spel zie je aan de hand van je tijd hoe je gepresteerd hebt!

Het spel bestaat uit verschillende stappen die je telkens weer herhaald tot je het mysterie hebt ontrafeld. Bij het openen van een nieuw vakje begin je met de stap lezen. Aan de binnenkant van elk flapje staat namelijk een deel van het verhaal. Lees dit hardop voor en haal daarna de speelmaterialen uit het net geopende vakje.

Het vakje geopend, aan de binnenkant van het flapje de tekst.

Daarna is stap 2 aan de beurt, het puzzelen. Puzzel alle puzzelstukjes om tot een kamer. De kamers kunnen gekoppeld worden aan de eerdere gepuzzelde kamers door ze met de deuren tegen elkaar aan te leggen.

Met de kamer die je zojuist gecreëerd hebt ga je een code ontcijferen. Codes kunnen uit figuren of cijfers bestaan. Soms heb je naast de puzzel ook extra speelmateriaal nodig om tot een oplossing te komen, dit zit dan in het vakje dat je geopend hebt. Kom je er niet uit? Gebruik dan één van de hint muntjes en leg deze terug in de doos. De overgebleven hintmuntjes zijn in het geval dat je op tijd speelt, aan het einde van het spel punten waard.

De code die je ontcijferd komen terug op de sleutelstukken. Converteer deze code en plaats de puzzelstukken op de juiste manier op de puzzel decoder. Op de sleutelstukken staan groene of rode getallen, tel de groene waarde bij elkaar op en draai dit hetzelfde aantal kwartslagen met de klok mee. Draai daarna de waarde van de rode getallen het aantal kwartslagen terug. De decoder laat nu een nieuwe combinatie zien. Wanneer je het goed doet, is dit het figuur van het nog te openen vakje in de doos.

De puzzel decoder met de puzzelstukjes.

En dan mag je het volgende vakje alweer openen! Kijk nog even goed of het vakje dat je opent ook het volgende vakje is. Dit doe je door het getal te checken dat naast de titel staat, dit moet één hoger zijn dan het vorige geopende vakje.

Je herhaalt deze vijf stappen tot je het laatste vakje hebt geopend. Speel je op tijd? Stop dan de stopwatch en reken uit hoeveel minuten je hebt gedaan. Het aantal ongebruikte hintmuntjes mag je keer 3 doen en van je eindtijd afhalen.

Handige tips

Spellen van Identity Games zijn vaak bij de Kruidvat te vinden. Handig als je wat nodig hebt bij het Kruidvat, dan kun je meteen met een spel thuis komen! Hint Hint.

Wist je dat je speelmateriaal dat “beschadigd” wordt door erop te moeten schrijven of te verscheuren, je weer kan downloaden en zelf uitprinten op de website van Escape Room The Game? Zo kun je het spel dus gewoon weer doorgeven aan een ander.

Eindbeoordeling

Wij zijn zeer positief verrast door deze manier van een Escape Room. Het puzzelen kon zelfs door Jeffrey gewaardeerd worden die normaal gesproken niet zo van het puzzelen is. Heb je ooit een druk gevoeld tijdens het puzzelen? Dat is toch altijd een momentje van ‘zen’ worden, nou met deze Escape Room zit er wel degelijk druk achter en de puzzelstukjes vlogen nog net niet in de rondte.

We houden er van als een Escape Room je echt mee neemt in het verhaal en dat is bij deze Escape Room goed gelukt. Het verhaal is spannend en tegelijkertijd ben je lekker bezig met puzzelen. Het is dan ook telkens een feestje wanneer je puzzel decoder het volgende vakje voor je aanwijst en je deze mag openen. Bij het puzzelen staat er iets verrassends te wachten, maar dat verklappen we nog niet. De puzzels zelf zitten goed in elkaar. We hadden in het begin een hintje nodig, maar daarna gingen we goed en vrij vlot door het spel heen.

Ideaal in deze tijd van de corona maatregelen dat je The Game: Puzzle Adventures ook in je eentje kunt spelen. Of natuurlijk met zijn tweetjes als er weer niks leuks op TV komt. We vonden dit een zeer geslaagde Escape Room en wij kunnen dan ook niet wachten op mogelijke vervolg titels in deze reeks.

+ Nieuw soort ervaring van een Escape Room
+ Spannende verhaallijn
+ Voor de prijs kun je het niet laten liggen
– Voor de gevorderde escape room speler zijn de raadsels misschien niet uitdagend genoeg met moeilijkheidsniveau 2/5