Een nieuwe manier van een Roll & Write spel! Bij Geven en Nemen heb je geen standaard scoreblad maar deze moet je zelf samenstellen. Kies de juiste combinatie van kaarten om je score de hoogste score te krijgen. Ook heeft dit spel afwasbare kaarten en viltstiften. Lees in onze review of dit een spel voor jou is!

: Ulrich Blum & Jens Merkl
: 999 games
: Vanaf 8 jaar
: 1 tot 4 spelers
: ± 30 minuten
: Roll & Write -Dobbelspel

Doel van het spel

Geven en Nemen is een spel voor 1 tot 4 spelers en is een Roll & Write spel. In dit spel moet je dobbelen om kaarten te kopen, op deze kaarten moet je gaan schrijven met de bijgeleverde viltstiften. Na het spel, of als je een foutje maakt kun je dit gemakkelijk uitwissen op de kaarten. Als je een kaart helemaal hebt afgerond ontvang je hier punten voor.

Achterkant scorekaart en bonuskaart

Je begint met vier kaarten, twee bonuskaarten en twee scorekaarten. Hiervan moet je er verplicht één wegleggen. Je scoreveld mag maximaal 3×3 groot zijn. Er zijn twee verschillende soorten kaarten, met de ene kaarten kun je vijf verschillende bonussen vrijspelen en met de andere kaarten kun je punten binnen halen. Zoals op de foto hiernaast zie je de achterkant van de kaarten, bovenaan zijn de scorekaarten en onderaan de bonuskaarten. Ook zijn er vijf verschillende kleuren kaartjes die op bonussen en scorekaarten zitten verspreid. De scorekaarten draait het uiteindelijk om, 29 verschillende opdrachten en manieren om punten mee te behalen. Elke kaart heeft een eigen opdracht aan de bovenkant van de kaart staan, die je met het dobbelen moet voltooien om punten of bonussen vrij te spelen.

Scorekaarten Geven & Nemen PNG
Verschillende soorten scorekaarten
Bonuskaarten Geven & Nemen PNG
Verschillende soorten bonuskaarten

Hoe speel je een beurt?

 • Dobbelen
  Als actieve speler mag je maximaal drie keer dobbelen en moet proberen in je beurt om een kaart in één keer af te strepen, dit is hele uitdaging. In de 2e en 3e keer dat je gooit mogen de andere spelers telkens één dobbelsteen kiezen die jij nog open hebt liggen om zo ook vakjes in hun opdrachten te gaan afstrepen. Niet de dobbelstenen die de actieve speler opzij heeft gelegd. Dit heb je nodig omdat niet alle opdrachten in één keer te behalen zijn. Zeker in het begin is het lastig om in één keer een hele opdracht van een kaart te voltooien. Als je een opdracht in één keer hebt voltooid is je beurt over.
 • Kaarten kopen van de markt
  Ook liggen er 4 bonuskaarten en 4 scorekaarten open in de markt op tafel. Deze kun je kopen voor 3 dezelfde of 4 dezelfde dobbelstenen, ligt eraan wat het marktspoor aangeeft. Naast het marktspoor liggen de gedekte overige bonus en scorekaarten. Koop je een kaart, dan is je beurt meteen over. Na het kopen verschuiven de overige kaarten in het marktspoor en word er een nieuwe kaart aan de markt toegevoegd.
 • Kans
  Heb je drie keer geworpen, dan heeft de actieve speler nog een laatste troef. Met de optie “Kans” heeft de actieve speler de mogelijkheid om in plaats van de hier bovengenoemde opties 1 van de volgende 2 kansen te gebruiken:

  1) Je wordt een passieve speler en kiest maximaal twee dobbelstenen uit naar keuze die jij hebt geworpen. De kaarten hoeven niet te worden afgesloten . Het is ook toegestaan maar één dobbelsteen te gebruiken in plaats van 2. Na het afkruisen op de kaartjes is je beurt voorbij.

  2) Je trekt als actieve speler één bovenste kaart van de gedekte stapels. Dit mag zowel het stapeltje van de bonuskaarten zijn als de scorekaarten zijn. Je mag er voor kiezen deze kaart in je verzameling te plaatsen of deze kaart af te leggen. Je beurt is hierna voorbij.

Als een speler zijn laatste 9e kaart neerlegt in zijn 3×3 speelveld wordt de ronde afgespeeld door alle spelers en is er nog een volledige beurt voor iedereen. Dan is het spel afgelopen en worden alle punten geteld. Wie de meeste punten heeft, wint het spel!

Solospel
Geven en Nemen kun je ook solo spelen. Je probeert zoveel mogelijk punten te scoren en gaat op dezelfde manier van start. Je dobbelt als een actieve speler een beurt zoals het basisspel. Daarna ben je zelf de passieve speler, dan ligt het eraan hoeveel keer je gedobbeld hebt in je actieve beurt. Je gooit alle vijf de dobbelstenen, heb je maar één keer hoeven gooien mag je hooguit drie dobbelstenen gebruiken voor je opdrachten. Twee keer gedobbeld mag je twee dobbelstenen gebruiken en na drie keer dobbelen in je actieve beurt mag je maar één dobbelsteen gebruiken.

Als laatste moet je uit één van beide marktrijen, dus de scorekaarten of de bonuskaarten de meest rechter kaart verwijderen en opzij leggen. Deze opzij gelegde kaarten tellen meteen als rondes. In het solospel heb je maar 15 rondes en telkens word je uitgedaagd om het in een ronde minder met minimaal een x aantal punten te behalen. Hier is een speciale kaart voor gemaakt waar je de telkens je punten kunt opschrijven als je de ronde hebt behaald. Met 15 rondes moet je minimaal 90 punten behalen, 14 rondes 86 punten enz.

Handige tips

Als je in je actieve beurt na drie keer dobbelen geen opdracht in 1 keer kan afstrepen, heb je nog 2 kans opties. Deze zijn oneindig, dus je kunt altijd wel iets!

De bonuskaart waarbij je zelf de kleur mag kiezen helpt enorm met combinatie met scorekaarten. Zoals scorekaart waarbij je alle 5 de kleuren moet hebben behaald of 3 dezelfde kleuren in een rij.

Wanneer je als eerste de 9e kaart aanlegt in je speelveld probeer dan een kaart te pakken die haalbaar is in de komende passieve beurt en in je eigen laatste beurt. Maak het niet te moeilijk voor jezelf.

Eindbeoordeling

Bij Geven en Nemen heb je zoveel verschillende manieren om te winnen door kaarten te combineren! In het begin is het wel even lastig om alles door te krijgen hoe het werkt, lees de spelregels dus goed door. Als je het eenmaal door hebt gaat het ook soepel. Leuk dat je kaarten van de markt kan kopen, maar hier wel de 3 of 4 dezelfde ogen op een dobbelstenen moet gooien. Makkelijk is het dus niet. Het Solospel is ook een uitdaging en dat maakt het leuker om het vaker in je eentje erbij te pakken. Wij zijn fan van dit spelletje!

+ Alle spelers voortdurend bij het spel betrokken
+ Solovariant
– Kaarten zijn tijdens het spel snel uitwisbaar
– Geen doekje bij het spel inbegrepen