Ken jij Just One al? In de keuze welk spel we gaan spelen kiezen we bijna nooit een party spel. Dat terwijl we spellen als 30 Seconds en Codenames wel erg leuk vinden. Dit keer hebben we het spel Just One een kans gegeven. In dit artikel lees je onze mening en hoe je het spel speelt!

: Ludovic Roudy & Bruno Sautter
: Asmodee
: Repos Production
: Vanaf 8 jaar
: 3 tot 7 spelers
: ± 20 minuten
: Coöperatief partyspel

Doel van het spel

Just One is een coöperatief partyspel voor 3 tot 7 spelers. In Just One moet je samenwerken om een zo’n hoog mogelijke score te behalen. Één speler moet het mysterieuze woord raden, de andere spelers zetten een geheime aanwijzing op hun eigen kaarthouder.

Spelverloop

Opzetten van het spel
Schud alle kaarten en pak 13 kaarten van de stapel. Leg deze met het Just One logo naar boven in het midden van de tafel. De overige kaarten gebruik je niet meer tijdens dit potje. Elke speler ontvangt een uitwisbare stift en een kaarthouder. Nu kies je een startspeler.

Hoe speel je het spel?
Elke ronde heeft 4 fases, deze fases leggen wij stap voor stap uit:

1. Kies het mysterieuze woord
De actieve speler pakt zonder te kijken de bovenste kaart van de stapel en zet deze met het Just One logo naar hem toe in zijn of haar kaarthouder. Zet deze kaarthouder zo neer, dat alle andere spelers de kaart kunnen zien. De kaarthouder heeft aan één kant een speciale rand waar de kaart op kan staan. Je kiest vervolgens een getal tussen één en vijf om te bepalen welk woord de andere spelers hem moeten laten raden.

2. Keuze van de aanwijzingen
Alle andere spelers gaan nu zonder te overleggen of hun kaarthouder zichtbaar te maken een aanwijzing opschrijven op hun kaarthouder. De aanwijzing mag maar uit één enkele hint bestaan. Cijfers, een acroniem, een geluid of een speciaal karakter word beschouwd als één aanwijzing. Aanwijzing ‘007’ is toegestaan om naar het woord ‘Bond’ te beschrijven.

Wat is geen geldige aanwijzing?
– Het woord anders geschreven. Bijv. ‘Gemt’ is niet toegestaan om ‘Hemd’ te raden.
– In een andere taal het woord schrijven.
– Een woord van dezelfde familie als het woord wat geraden moet worden. Bijv. ‘Koningin’ is niet toegestaan om ‘Koning’ te raden.
– Je mag natuurlijk geen eigen woord verzinnen.
– Een woord dat fonetisch identiek is aan het mysterieuze woord, maar met een verschillende betekenis. Bijv. ‘Goud’ is niet toegestaan om ‘Hout’ te raden.

3. Vergelijking van de aanwijzingen
Als alle aanwijzingen zijn genoteerd, sluit de actieve speler zijn of haar ogen. Dan draaien de andere speler hun kaartenhouders naar elkaar toe en vergelijken ze deze met elkaar. Je mag namelijk niet een identieke aanwijzing als een andere spelers hebben, dan vervallen beide aanwijzingen! (Deze aanwijzingen kun je alvast uitgummen).

Identieke aanwijzingen:
– Twee identieke woorden.
– Varianten van dezelfde familie van woorden. Bijv. Prins en Prinses worden als indentiek beschouwd.
– De varianten van hetzelfde woord. Zolals meervoud, verschillend geslacht of schrijffouten zijn geen echte verschillen. Bijv. Boek en Boeken, Boer en Boerin, Helicopter en Helikopter zijn indentiek en worden als fout beschouwd.

4. Raden
De actieve speler mag eindelijk raden welk woord hij denkt dat het is. Je mag slechts één keer raden maar gelukkig mag je ook passen als je het echt niet weet!
– Als het antwoord goed geraden is leg je de kaart open naast de trekstapel.
– Wanneer je het antwoord fout geraden hebt, leg je de kaart EN de eerste kaart van de trekstapel op de stapel in bijv. de doos of ergens waar je deze stapel niet verward met de stapel van de goede antwoorden.
– Durf je geen gok te maken? Kies dan voor pas! Hierdoor hoef je enkel de huidige kaart af te leggen. Dat is een betere deal dan een fout antwoord geven.

Nadat deze 4 fases zijn gespeeld, begint het weer opnieuw met de speler links van de spelers die net de actieve speler is geweest.

Einde van het spel
Het spel eindigt wanneer alle 13 kaarten van de stapel op zijn. Je telt de stapel met alle goed geraden kaarten. Hieronder zie je een tabel met wanneer je een goede score hebt behaald.

Handige tips

Heb je een getal gekozen in fase 1, maar kennen de andere spelers het woord niet? Kies dan een ander getal!

Je kunt Just One ook met 3 spelers spelen! Er is hier een variant op bedacht, namelijk dat je twee kaarthouders per speler hebt en dus twee geheime aanwijzingen moet opschrijven. Hierdoor zijn er vier aanwijzingen beschikbaar voor de speler die moet raden, tenzij je hetzelfde woord hebt opgeschreven natuurlijk.

Wij merken dat we stiekem kijken als een andere speler een geheime aanwijzing op zijn kaarthouder schrijft. Soms kun je dan al raden dat hij niet dezelfde aanwijzing of juist wel dezelfde aanwijzing heeft opgeschreven.

Eindebeoordeling

Just One is een super leuk party spel. Iedereen kan zo aanschuiven en mee spelen. Het leukste eraan vinden wij dat het spel coöperatief is en je dus geen groepjes krijgt die tegen elkaar strijden. Zo ontstaan er ook nooit conflicten!

Sommige woorden hebben een dubbele betekenis zoals ‘bank’, je kunt hier denken aan de bank waar je geld haalt of de bank waar je op zit. Hierdoor kunnen er erg grappige situaties ontstaan waarbij andere spelers denken ‘Huh? Daar had ik niet aan gedacht’.

Er worden genoeg kaarten meegeleverd om dit lang genoeg uitdagend en leuk te houden. De stiften zijn uitwisbaar op de bordjes waar je op schrijft. Just One is echt heel makkelijk te leren, met maar een klein uitlegboekje en is dan ook geschikt voor iedereen! Voor ons is dit de ideale party game, en nemen het spel dan ook graag mee als we ergens heen gaan!

+ Makkelijk uit te leggen
+ Grote herspeelbaarheid
– Kwaliteit stiften
– Sommige woorden die niemand kent