Vandaag staan Keer op Keer en Keer op Keer 2 tegenover elkaar. Welke van de twee moet je nou kopen? Is het het waard om de tweede versie te kopen als je de eerste al hebt? Wij proberen je te helpen door de verschillen op een rijtje te zetten en onze mening te geven zodat jij de juiste keus kan maken!

Lets get ready to rumble!

In the red corner … Keer op Keer, dit spel is uitgegeven door 999 Games. De Engelse versie heet Encore! maar de allereerste versie is in 2016 in het Duits uitgebracht onder de naam Noch Mal!

In de doos komen dobbelstenen, een score boekje en stiften. Je hebt 3 dobbelstenen die ieder een kleur tonen, en 3 dobbelstenen met aantallen tot vijf. De zijde van de zes is vervangen door een “?”. Dit vraagteken staat voor een joker waardoor je zelf, in ruil voor een punt aan het einde van het spel de waarde mag bepalen.

Het doel van het spel is zoveel mogelijk vakjes af te kruisen op je score blad. De “actieve” speler rolt zes dobbelstenen, kiest hiervan een combinatie van een gekleurde dobbelsteen en een dobbelsteen met een aantal erop en kruist deze weg op het score blad. De passieve spelers mogen gebruik maken van de overgebleven dobbelstenen om ook hun beurt te voltooien. Je mag alleen de vakjes aankruisen die aangrenzend zijn aan een eerder afgekruist vakje (je mag altijd vrij beginnen in kolom H).

Door als eerst volledige rij verticaal te hebben afgestreept scoor je het hoogste aantal punten die een tegenstander niet meer kan scoren. Ditzelfde geld als je een kleur in zijn geheel hebt weggespeeld. Wanneer je twee kleuren hebt weggestreept eindigt het spel en worden de punten opgeteld.

Scoreblok van Keer op Keer

In the blue corner … Keer op Keer 2, en ook deze versie is uitgegeven door 999 Games. In het Duits is het spel uitgegeven als Noch mal so gut! in 2019.

In de doos zitten ditmaal 7 dobbelstenen. Zes daarvan zijn gelijk aan Keer op Keer!, echter de 7de is een speciale dobbelsteen. Deze dobbelsteen is extra in te zetten en zie het als een soort joker. Om deze speciale dobbelsteen te mogen gebruiken dient de speler de gouden dobbelstenen op zijn speelveld hebben aangekruist. Je krijgt er één cadeau aan het begin van het spel. Voor elke gouden dobbelsteen die aangekruist is zet je een cirkel onderaan je scoreblad om zo dobbelsteen heen. Wanneer je de speciale dobbelsteen inzet moet je deze cirkel weer wegstrepen. Maar let op, aan het einde van het spel verdien je voor elke ongebruikte gouden dobbelsteen 2 punten.

De acties van deze dobbelsteen zijn bijvoorbeeld, het aankruisen van sterren, een bom waar je 2×2 vakje mag aankruisen, drie vakjes ongeacht welke kleur in een rij aankruisen. Een compleet blok van een kleur aankruisen, of het hartje die je bij het voltooien van een rij of kolom extra punten oplevert.

Het spel eindigt hetzelfde als de vorige versie, heb je als eerste 2 kleuren volledig aangekruist? Dan mogen de beurten nog afgemaakt worden en eindigt het spel.

Scoreblok van Keer op Keer 2

De verschillen

Het principe van het spel is hetzelfde gebleven, echter geeft Keer op Keer 2! je meer mogelijkheden doormiddel van de zevende dobbelsteen. Ook scoor je nu niet alleen punten voor de verticale rij, maar ook voor horizontale rijen die je compleet maakt. Hiermee scoor je ook weer extra bonussen (dezelfde die op de zevende dobbelsteen te vinden zijn). Dit geeft in het algemeen meer diepgang en tactische mogelijkheden.

Maar welk spel moet ik nou kopen?

Heb je nog geen van beide? Zouden we adviseren voor Keer op Keer 2! te gaan. Je hoeft absoluut niet de eerste versie gespeeld te hebben om ook de tweede versie te begrijpen. Het grootste voordeel van Keer op Keer 2 ten opzichte van de eerste versie van Keer op Keer is dat je vooral meer krijgt. Meer mogelijkheden om punten te scoren, om na te denken hoe je dat doet etcetera, terwijl de instap wel heel laag blijft.

Heb je Keer op Keer al, en wil je weten of de tweede versie voor jou iets is zal je vooral je eigen mening moeten vormen met de informatie hierboven. Zijn deze verschillen je het waard om Keer op Keer 2 ook aan te schaffen. Wij pakken de eerste versie er vedergeval een stuk minder vaak bij sinds we de tweede hebben!

Ook een optie is om het spel te huren bij de BordspellenBieb, dit kan al vanaf €2,- per week. Je kunt dan beide versies huren en uiteindelijk de versie houden die je het leukst vind!