Wie houd er nou niet van een gezellig spelletje? Familiespellen zijn populair en een ideaal tijdverdrijf voor het hele gezin. We kennen ondertussen wel Catan of Carcassonne, dat zijn ook harstikke leuke familiespellen! Maar in dit artikel vertellen we je de 10 leukste familiespellen van dit moment (volgens ons).

10. New York Zoo

: Uwe Rosenburg
: White Goblin Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

New York Zoo is dan op het moment van het schrijven van dit artikel nog niet in het Nederlands uit, maar deze mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. In New York Zoo ontwerp je jouw eigen dierentuin met doormiddel van tegels neer te leggen. In het spel bouw je verblijven voor je dieren en ook zorg je ook dat de dieren kleintjes krijgen. Doormiddel van tegels te plaatsen moet je goede keuzes maken hoe je ze plaatst, want de speler die als eerste zijn dierentuin heeft gevuld is de winnaar van het spel. Zo zijn er ook attracties te verdienen, deze tegels zijn over het algemeen wat kleiner, dus die heb je ook zeker nodig om je bord helemaal te vullen.

Je kunt New York Zoo van 1 tot 5 spelers spelen en wie houd er niet van flamingo’s, pinguïn of stokstaartjes? Het spel is uitdagend en je moet goed je best doen om de winnaar van New York Zoo te worden. Een gezellig familiespel die niet kan ontbreken in de kast, de buren of je vrienden zullen dit ook leuk vinden!

9. It’s a Wonderful World

: Frédéric Guérard
: Geronimo Games
: Vanaf 14 jaar
: ± 45 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

In It’s a Wonderful World bouw je in 4 rondes een zo goed mogelijk rijk. Je moet wel sneller en beter ontwikkelen dan je tegenstanders. Elke ronde worden er kaarten getrokken en deze worden telkens doorgegeven aan tegenstanders. De kaarten heb je nodig om grondstoffen te bouwen om zo elke ronde grondstoffen te produceren. Je kunt ook kiezen om de kaart te recycleren om direct een grondstof te ontvangen. De speler met de meeste overwinningspunten wint It’s a Wonderful World.

It’s a Wonderful World is geschikt voor ouders met al wat oudere kinderen, vanaf 14 jaar. Dit spel rust meer op tactiek dan op geluk en dat is iets wat wij erg prettig vinden. Maak een goed plan in je hoofd voor welke kaarten je wilt bouwen en welke kaarten je wilt recyclen, want de tijd vliegt met It’s a Wonderful World. Dit word vast en zeker een gezellige bordspellenavond met het hele gezin.

8. Kwakzalvers van Kakelenburg

: Wolfgang Warsch
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 45 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

In Kwakzalvers van Kakelenburg is het de bedoeling om het perfecte drankje samen te stellen. Elke speler trekt steeds ingrediënt fiches uit zijn eigen samengestelde buidel, maar in deze buidel zitten ook knalerwten. Als er te veel knalerwten zijn heb je kans dat het ontploft en is je hele drankje mislukt. Je moet goed gaan plannen en ook op tijd stoppen om een kleinere portie te koken van je drankje. Met de opbrengst van deze kleinere porties, kun je kostbare ingrediënten aanschaffen. Zo vult de voorraadbuidel zich met steeds meer nuttige ingrediënten, waardoor de volgende drank wellicht nog beter wordt en meer punten oplevert.

Kwakzalvers van Kakelenburg speelt snel, en iedereen speelt tegelijk. Dat maakt dat je niet hoeft te wachten op je tegenstanders. Kun jij de spanning aan van het trekken van een nieuw fiche wanneer jou ketel eigenlijk al op het randje van ontploffen staat? Dan is dit spel echt iets voor jou.

7. Overbooked

: Daryl Chow’s
: Jumbo Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

In Overbooked neem jij plaats achter de servicedesk van een vliegtuigmaatschappij. Een lastig baantje, het is vanaf nu jou taak om elke passagier een stoel aan te wijzen in het vliegtuig. Alle passagiers hebben ook nog wensen, zo willen de oudjes graag bij elkaar, kun je een kind niet onbeheerd alleen laten zitten en willen sommige mensen perse bij met raam. Met de juiste strategie vul je het vliegtuig zo efficiënt mogelijk zonder passagiers teleur te moeten stellen.

De artwork is vrolijk en in een cartoon stijl getekend. Dat zal met name het jongere publiek erg aantrekken. Laat je als volwassenen zeker niet afschrikken door deze stijl, je gaat het waarderen. Wij kunnen dit spel aanraden als je lekker van uitdagend puzzelen houd, en bezig te zijn met je eigen doelen.

6. De Zoektocht naar El Dorado

\ : Reiner Knizia
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 45 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Ga jij voor goud? Dan begint hier ‘De zoektocht naar El Dorado’. In het spel wordt je expeditieleider en race door de dichtbegroeide jungle op zoek naar El Dorado. Je kaarten gebruik je om over het speelbord te bewegen. Zo heb je in het begin van het spel een team van padvinders, reizigers en zeelieden die je helpen verschillende terreinen over te steken. Maar onderweg kom je veel tegen zoals dichtbegroeide regenwouden en onbekende stammen. Probeer je tegenstanders te verslaan en de snelste route te bewandelen. Combineer de speelvelden op eindeloos veel manieren om het spel nóg spannender te maken. 

De zoektocht naar El Dorado is niet voor niets spel van het jaar 2020 geworden. Met een leuk thema en de daarbij felle kleuren in het spel en de eenvoudige spelregels is dit echt een toppertje! Een spel zou nooit hetzelfde zijn door het aanpasbaar speelbord, daardoor heeft De zoektocht naar El Dorado genoeg diepgang en variatie. Het perfecte bordspel voor het hele gezin. 

5. Everdell

: James A. Wilson
: White Goblin Games
: Vanaf 12 jaar
: ± 40 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

In Everdell ben jij de leider van een groep boswezens. In het spel kun je op verschillende locaties je arbeiders op het speelbord plaatsen om grondstoffen of kaarten te verzamelen. De grondstoffen heb je nodig om boswezens en gebouwen in je stad te kunnen spelen. Je hebt drie seizoenen de tijd en er is zoveel te beleven in Everdell, probeer maar eens de productiefste stad op te bouwen voordat de winter komt.

Eén van de mooiste spellen uit de kast! Everdell is echt een plaatje met de boom in het midden van het speelbord, de houten boswezens en ook de kaarten wil je stuk voor stuk bekijken. Het spel is makkelijk te leren, maar uit eigen ervaring om het spel echt goed door te krijgen, moet je het vaker spelen. Vaker Everdell op tafel? Dat is zeker geen straf!

4. Azul Zomerpaviljoen

: Michael Kiesling
: Asmodee
: Next Move Games
Asmodee
: Vanaf 8 jaar
: ± 45 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

In Azul Zomerpalviljoen ga je je eigen speelveld vullen met de stenen die beschikbaar zijn op tafel. Elke ronde varieert dit aanbod en iedere ronde is er ook weer een andere kleur de bonustegel. In zes rondes speel je Azul Zomerpalviljoen, met elke ronde drie fases. De fases bestaan uit: tegels nemen, tegels spelen en punten scoren en voorbereiden op de volgende ronde. Door hier slimme keuzes in te maken scoor je uiteindelijk het hoogste aantal punten.

Veel overeenkomsten in deze versie van Azul, maar er is meer mogelijk in Azul Zomerpalviljoen, dan de andere twee uit de reeks van Azul. Het is uitdagender en tactischer. Alsnog heeft het enorm makkelijk spelregels en is het dus goed uit te leggen aan andere. Maar vergeet ook niet op je tegenstanders te letten. Wij vinden Azul Zomerpaviljoen de mooiste en leukste uit de reeks.

3. My City

: Reiner Knizia
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

My City is een competitief legacy spel waarin jij door de eeuwen en nieuwe ontwikkelingen heen je eigen stad gaat opbouwen. Wij horen je het jezelf afvragen, een “legacy spel!?” Een legacy spel is een spel dat naarmate je verder in het spel komt veranderd. Dit gebeurd in My City doormiddel van stickers en de items die je ontgrendelt door de hoofdstukken heen. In My City zitten in totaal 8 hoofdstukken van ieder 3 spellen. Goed voor zo’n 12 uur speelplezier.

Je stad bouw je door middel van het opdraaien van een kaart. Aan de hand van deze kaart plaats je het overeenkomstige gebouw op je speelveld. De gebouwen zijn afgebeeld als tetris vormpjes. Hoe verder het spel vordert hoe groter de puzzel wordt.

Omdat het spel, de spelregels en het speelbord veranderd is het het leukste om deze campagne modus met een vaste spelersgroep te spelen. Hoe leuk is het dan als dat met je familie kan! Ben je uitgespeeld en heb je alle hoofdstukken doorlopen? Dan kun je het bord ook nog omdraaien om je te vermaken met de eeuwige variant die je een oneindig aantal keer kan spelen!

2. Trekking the World

: Antoine Bauza & Bruno Cathala
:
: Vanaf 12 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Je hoort een hoop verhalen over Ticket to Ride, een spel dat zich de afgelopen tijd al heeft bewezen aan de verkoop aantallen te zien. Maar zullen we je een geheimpje vertellen? In onze ogen is Trekking the World nog veel beter!

Wat dit spel beter maakt is een stukje interactie die wij missen bij Ticket to Ride. In Trekking the World reis je langs schitterende monumenten en ben je in staat de hele wereld over te reizen. Tegen je tegenstanders doe je een race om de wereldberoemde locaties te bezoeken en onderweg zeldzame souvenirs te verzamelen.

Dit spel is destijds via Kickstarter gelanceerd en helaas wel lastig te verkrijgen in Nederland. Wij vonden dit pareltje via crowdfinder maar op het moment van schrijven is die daar ook uitverkocht. Wie weet dat hij weer snel beschikbaar komt, en anders kun je hem misschien ergens anders weet op te pikken.

1. Wingspan

: Elizabeth Hargrave
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 40 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Wingspan is een hoogvlieger in de meeste top lijstjes, en zo eindigt die bij ons ook op de hoogste notering als familiespel. Wingspan is dan ook een echte allrounder.

In Wingspan draait alles om vogels, maar je hoeft geen vogelaar te zijn om dit spel te kunnen waarderen. De basisacties zijn simpel en beperken zich tot een kaart spelen, voedsel nemen, eieren leggen en je hand weer aanvullen. Met de vogels die je speelt ontvang je punten, tegelijkertijd upgrade je een actie en creëer je een motortje. Elke ronde heb je maar een aantal beurten om de doelen te behalen. Door de juiste vogels in het juiste gebied te spelen scoor jij aan het einde van het spel de meeste punten.

Wat naast de gameplay ook erg leuk is zijn de tekeningen. Elke vogel is tot in het detail nagetekend, erg indrukwekkend als je het ons vraagt. Daarnaast steek je er ook nog eens wat van op. Zo wordt er op de kaarten achtergrond informatie gegeven over de desbetreffende vogel. Telkens weer ga je dat toch zitten lezen. Kortom Wingspan is een geweldig spel met genoeg uitdaging dat je niet zal gaan vervelen!

Dit was onze persoonlijke top 10 familiespellen, maar we zijn ook heel erg benieuwd naar jouw favoriete familiespellen van dit moment. Laat het ons vooral weten in de reacties. Meer zin in kortere spellen, zoals kaartspellen. Bekijk dan hier onze ‘Top 10 kaartspellen van dit moment‘.