Partyspellen horen in een spellenkast, want we zijn vrij zeker dat bijna alle spellen uit dit lijstje iedereen wel leuk vind en het is vaak helemaal niet moeilijk om uit te leggen! Met een klein gezelschap of met een groep? Deze top 10 partyspellen horen bij een leuke spellenavond!

10. Weerwolven van wakkerdam

: Philippe des Pallières en Hervé Marly
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 45 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

De rollen worden verdeeld en het spel wordt door een spelleider gestuurd. Het kan gaan om gewone burgers en weerwolven, maar ook om speciale karakters. Ieder karakter doet iets speciaals. De spelleider geeft ‘s nachts aan dat iedereen zijn ogen moet dichtdoen en roept steeds de karakters op, die dan hun eigenschap mogen uitvoeren. De weerwolven elimineren aan het einde van de nacht een burger. Als het weer dag wordt, bespreken de burgers in een vergadering de gebeurtenissen van de afgelopen nacht en mogen ze proberen om een weerwolf te elimineren. Maar omdat de weerwolven zelf ook aan de vergadering deelnemen, is die beslissing meestal niet eenvoudig…

Ben je met een grote groep? Probeer dan zeker Weerwolven van Wakkerdam! Ideaal voor in de klas, op vakantie met een groep, je hele vrienden groep bij elkaar of gewoon met je familie. Voor nu dan wel op 1,5 meter afstand en helaas niet bij elkaar thuis met zoveel spelers!

9. Black Stories

: Holger Bösch
: Story Factory
: Vanaf 12 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

In Black Stories moet je er achter komen wat er precies is gebeurd in één van de 50 mysteries, oftewel Black stories. Om hier achter te komen mogen de spelers vragen stellen aan de spelleider. Deze vragen moeten met ja of nee te beantwoorden zijn. Maar dit is veel lastiger dan je denkt want je moet echt out of the box denken. Je kunt Black Stories al vanaf 2 spelers spelen tot ongeveer 15 spelers.

Wist je dat er ondertussen al dertien, 13!!! delen zijn van Black Stories? Ideaal voor twee spelers tijdens een lange autorit of je haalt het te voorschijn op verjaardagen. De regels kunnen niet simpeler, dus wanneer begin je aan het eerste Black Story verhaal?

8. Codenames

: Vlaada Chvatil
: White Goblin Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Codenames is een spel voor 2 tot 8 spelers. Voor het standaard spel heb je tenminste 4 spelers nodig. Om met 2 of 3 spelers te spelen staan de spelregels achterin het boekje. Beide teams gaan met elkaar de strijd aan en proberen als eerste contact te leggen met hun spionnen. Elk hoofd van de geheime dienst geeft aanwijzingen door één woord te noemen dat van betrekking is op meerdere worden op tafel. Zijn teamgenoten proberen de woorden van hun kleur te raden zonder daarbij spionnen van de tegenstander aan te wijzen. En natuurlijk wil iedereen wil uit de buurt van de huurmoordenaar blijven.

Wederom is de uitleg heel simpel en na 1 keer spelen zal iedereen het door hebben. Kun jij een pokerface opzetten? Zodat de tegenstanders niet van jullie winnen! Wij bezitten tot nu toe alleen de ‘Duet’ versie omdat we vaker met zijn 2e een spelletje spelen dan een grotere groep.

7. Exploding kittens

: Matthew Inman & Elan Lee
: Asmodee
: Exploding Kittens
: Vanaf 7 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Exploding Kittens is een spel voor 2 tot 5 spelers. Dit tactische spel is een variant van Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

Ideaal om even tussendoor te spelen of om mee te starten en je avond kan niet meer stuk. Het spel is zo makkelijk te leren, de doos zegt het al ‘In 2 minuten te leren, in 15 minuten te spelen’. Het is een hilarisch spel waar de spanning hoog zit. Ook de uitbreiding is zeker de moeite waard!

6. 30 seconds

: Calie Estherhuyse
: 999 Games
: Vanaf 12 jaar (afhankelijk van versie)
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

30 seconde kun je met 3 tot wel 20 spelers spelen! Samen met je team probeer je 5 woorden te raden in 30 seconden, waarvan één speler deze woorden omschrijft.  Hoe meer begrippen jullie raden, des te meer velden jullie op het speelbord vooruit mogen. Een dobbelsteenworp kan daar nog verandering in brengen. Welk team bereikt als eerste de finish?

Wie kent 30 Seconds nou niet tegenwoordig? Ideaal om met een grote groep te spelen en zonder te lachen kun je 30 seconds niet spelen. Maar wist je dat je ook een variant van 30 seconds hebt over alledaagse zaken in en om het huis, dit spel vinden wij leuker dan de normale versie en is veel toegankelijker. 30 seconds ‘Everyday Life’ vind je hier.

5. Stay cool

: Julien Sentis
: 999 Games
: Vanaf 12 jaar
: ± 25 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Stay Cool kun je met 3 tot 7 spelers spelen. In Stay Cool word je door je medespelers gebombardeerd met vragen en de speler die de meeste vragen weet te beantwoorden, wint. Het zijn absoluut geen moeilijke vragen die diepgaande kennis vereisen. Natuurlijk loopt er een timer, maar verder niets om je zorgen over te maken, of wel? De uitdaging van het spel is dat twee mensen je vragen stellen, tegelijkertijd! Daarnaast moet je ze ook op twee verschillende manieren beantwoorden. Beantwoord de vraag van je linkerbuurman hardop, terwijl je het antwoord op de vraag van je rechterbuurman ‘opschrijft’ door dobbelstenen met de letters erop te spellen. Je hebt maar 2 minuten de tijd!

Een spel dat nog maar kort op de markt is en al is genomineerd voor speelgoed van het jaar 2020. Kun jij rustig blijven terwijl er van alle kanten wat aan je gevraagd word? Wij denken dat je hier heel goed voor moet oefenen. Stay Cool is voor groep die een uitdaging zoekt!

4. Dixit

: Jean-Louis Roubira
: Asmodee
: Libellud
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Dixit kun je met 3 tot 6 spelers spelen. Dixit is een heerlijk partyspel waar één speler de verhalenverteller tijdens een beurt. Deze kijkt naar de 6 afbeeldingen op de 6 kaarten in zijn hand. Van één daarvan maakt ze een zin en zegt die hardop, maar niemand anders krijgt de daadwerkelijke kaart te zien. Elke speler kiest daarna een kaart in zijn hand die hij of zij het beste vind passen bij de omschreven kaart van de verteller, ook zonder deze te tonen aan een ander en geeft deze aan de vertellen. Deze schud alle kaarten, alle foto’s worden getoond en dan begint het scoren van punten.

Het spel heeft veel vrijheid en je kunt je fantasie de vrije loop laten. Speelt heel gemakkelijk weg en is voor iedereen toegankelijk. Het spel is in 2010 als “Spiel des Jahres” uit de bus gekomen en dat is wat ons betreft zeer terecht!

3. Shit happens

: Andy Breckman
: Goliath
: Vanaf 18 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Shit Happens speel je met 2 tot 12 spelers. In dit spel is het de bedoeling om kaarten op de juiste volgorde te leggen. De kaarten beelden allemaal een gebeurtenis uit die zouden kunnen gebeuren, en dat is best hilarisch. Je komt in situaties terecht waar je moet gaan rangschikken wat je erger vind, keer op keer dus weer een dilemma. Zie jij bijvoorbeeld liever je vader naakt? Of wordt je dan toch liever aangevallen door een groep wespen. De kaarten zijn door de makers ingedeeld, en raad jij het goed? Dan leg je de kaart bij het rijtje neer. Als je tien kaarten hebt liggen win je het spel.

Met Shit Happens kun je echt in een deuk liggen. Bizarre situaties waar je nog nooit over hebt nagedacht of wilt denken moet je nu ineens rangschikken. Het spel kan wel redelijk grof zijn, dus niet voor iedereen geschikt!

2. Throw throw burrito

: Matthew Inman, Elan Lee, Brian S. Spence
: Asmodee
: Exploding Kittens
: Vanaf 7 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Throw Throw Burrito speel je met 2 tot 6 spelers en is een grappig partyspel. Het is een combinatie van een kaartspel en trefbal. In Throw Throw Burrito draait het om kaarten verzamelen, punten verdienen en burrito’s naar elkaar gooien!

Maak de kamer waar jullie Throw Throw Burrito gaan spelen maar gereed voor rondvliegende burrito’s! We vinden dit een origineel partyspel, normaal zit je op je ‘luie reet’ maar hierbij is zitten geen optie! Wij denken dat zelfs je ouders in een deuk liggen!

1. Just one

: Ludovic Roudy & Bruno Sautter
: Asmodee
: Repos Production
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Just One is een coöperatief spel waar woorden geraden moeten worden door middel van hints. Je kunt Just One met 3 tot 7 spelers spelen. Om de beurt is een andere speler de persoon die moet raden, en geven de andere speler de hint van gekozen woord op het kaartje. De spelers schrijven de hint op en laten deze in eerste instantie enkel aan elkaar zien. Wanneer er een hint dubbel is vervalt deze en gaat uit het spel. Het is dus van belang zo creatief mogelijke hints te geven die nog wel een goede link hebben met het te raden woord.

Omdat het spel zo weinig regels kent is het spel uitermate geschikt om met elke speler type te spelen. Wij vinden dit tot nu toe het leukste partyspel en spelen het ook regelmatig met 3 spelers!

Kun je elkaar niet zien? Probeer dan eens spelletjes te spelen via videobellen. In deze twee artikelen ‘Vijf gezelschapsspellen die leuk zijn met videobellen‘ en ‘Vijf gezelschapsspellen die leuk zijn met videobellen | Deel 2‘ geven wij tips en opties welke spellen je kunt spellen terwijl je op afstand van elkaar bent!

Wat vind je van deze top 10, de leukste partyspellen van dit moment? Wij zijn ook benieuwd welke spellen jullie al in bezit hebben of vaak bij andere spelen, laat het ons weten in de reacties!