Kaartspellen, wij zijn er dol op. Hebben we niet veel tijd maar willen we wel een spelletje doen? Dan pakken we meestal een kaartspel erbij. Vaak zijn deze wat korter en makkelijk op te zetten. Toch zijn er tegenwoordig ook kaartspellen te vinden waar je wat langer zoet mee bent, en ook die zijn hartstikke leuk! Kortom voor ieder wat wils! In dit artikel vertellen we je de 10 leukste kaartspellen van dit moment (volgens ons).

10. The Game

: Steffen Benndorf
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 10 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

The Game is een bijzonder spel. Je directe tegenspelers zijn niet je tegenstanders, maar het spel zelf! Je moet samen winnen en dat maakt het een echt teamspel. De regels zijn eenvoudig maar het spel zelf is lastig genoeg.

Alle kaarten zijn genummerd van 2 tot 99. Op tafel liggen vier stapels, twee van die stapels moeten oplopend zijn van 1 naar 99. De andere twee stapels dalen in waarde van 100 naar 2. Iedere speler legt om de beurt een kaart(en) af op één van deze stapels. Maar hoe ver kan je gaan? Heeft een tegenspeler niet een kaart die daar nog tussen past? Daarvoor moet je samenwerken, maar je mag niet alles overleggen.

Het spel kent ook nog andere versies, zo is er een Duel versie, Quick and Easy en een Extreme versie te koop naast het originele spel.

9. Boonanza

: Uwe Rosenberg
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 45 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

In Boonanza ga je bonen verbouwen en deze verhandelen. De bedoeling is de meeste bonen te verbouwen en tegen het hoogste tarief te verkopen. Er liggen echter kapers op de kust en soms moet je verplicht oogsten. Voor ons één van de eerste spellen die ons bekend heeft gemaakt met de bordspel wereld, en zelfs nu vinden we het nog telkens weer erg leuk als we het erbij pakken!

Iedere speler heeft 5 kaarten in zijn hand, en van deze volgorde mag niet worden afgeweken. Op de 2 bonenvelden die voor je liggen ga je deze kaarten afleggen. De eerste moet je neerleggen, de tweede kaart is optioneel. Daarna leg je twee nieuwe kaarten open, en deze mag je of zelf nemen in je hand, of verhandelen met een van je tegenspelers. Je kunt onze review over Boonanaza hier lezen!

8. Kolonisten van Catan – Het snelle kaartspel

: Klaas Teuber
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Wij zijn gek van Catan. Net als Boonanza is dit één van de eerste bordspellen. Inmiddels hebben wij een hele verzameling aan uitbreidingen en spin-offs van het populaire bordspel. Waaronder Kolonisten van Catan – Het snelle kaartspel.

Het idee is hetzelfde, je bouwt straten, dorpen en steden en je zet je ridders in. Steden kun je uitbreiden en je kunt je grondstoffen ruilen. Maar let op want je ridders en straten kunnen ook worden afgepakt! De regels zijn niet moeilijk, en de opzet is zo gedaan. Voor even tussendoor een leuk kaartspel. Mocht je meer tijd hebben, pak dan de grote versie van Catan erbij. Benieuwd naar de review over Catan – Het snelle kaartspel? Deze kun je hier lezen!

7. Point Salad

: Shawn Stankewich, Molly Johnson, Robert Melvin
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Point Salad is het recenste kaartspel van dit lijstje. Je gaat punten scoren door met de beschikbare groente’s een salade te creëren.

Op tafel liggen 6 kaarten als markt, daarboven liggen de trekstapels maar dit zijn ook tevens de puntenkaarten. Je gaat zelf bepalen met deze kaarten hoe jij punten gaat scoren. De puntenkaart geeft bijvoorbeeld aan hoeveel punten je scoort wanneer je de meeste tomaten hebt, maar het kan dus ook zo zijn dat je minpunten scoort voor wortelen. Vooral de afwisseling in hoe je punten scoort maakt het spel voor ons heel leuk! Benieuwd naar de volledige review van Point Salad? Deze lees je hier!

6. Love Letter

: Senji Kanai
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Love Letter is inmiddels wel een klassieker te noemen. Een doosje met 16 kaarten, daar verwacht je op het eerste oog niet veel van. Toch is er genoeg diepgang in het spel te vinden!

Je probeert in dit spel je liefdesbrief bij de prinses te krijgen. Je krijgt hulp met je personeel met speciale eigenschappen. Maar je tegenspelers kunnen je in de weg zitten, want zij hebben hetzelfde doel! De Wachter mag bijvoorbeeld raden welke kaart de andere speler heeft, heb je het goed? Is deze speler uitgeschakeld. Een kamermeisje beschermt je daar weer tegen. Zitten er nog meer dan 2 mensen in het spel en zijn de kaarten op? Dan wint de speler met de hoogst genummerde kaart. Je kunt onze review over Love Letter hier lezen mocht je geïnteresseerd zijn!

5. Jaipur

: Sebastien Pauchon
: Space Cowboys / Asmodee
: Vanaf 10 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Jaipur is een kaartspel voor 2 spelers. Je wilt de rijkste handelaar worden van de Maharadja. Ben je dat aan het einde van de ronde? Dan win jij deze ronde!

Je verzamelt goederen en gaat deze ruilen op de markt voor roepies. Voor een grote verkoop ontvang je ook weer bonusfiche. De kamelen hebben geen verkoopwaarde, maar kun je weer heel handig inzetten om mee te handelen. Wil je weten hoe je het spel speelt? Lees dan hier onze speluitleg.

4. Splendor

: Marc André
: Space Cowboys / Asmodee
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Splendor hebben wij nog niet heel lang geleden aangeschaft. Hadden we dit maar eerder gedaan! Echt een heerlijk spelletje voor tussendoor met genoeg diepgang. Ook als het spel stopt omdat een andere speler 15 punten heeft, kun je nog steeds winnen!

Tijdens het spel verzamel je edelsteenfiches waar je weer ontwikkelingskaarten mee kunt kopen. Met deze kaarten kun je punten verdienen maar ze staan ook garant voor een bonus. Met deze bonus kun je volgende ontwikkelingskaarten die je wilt kopen weer goedkoper krijgen. Ondertussen probeer je combinaties te maken van de ontwikkelingskaarten waardoor je edellieden naar je toe kunt trekken. Hiermee scoor je weer extra punten. Zodra iemand 15 punten heeft behaald gaat mag elke speler nog zijn beurt afmaken. Als iedereen evenveel beurten heeft gehad wint de speler met de meeste punten. Benieuwd naar hoe je het spel speelt? Lees dan hier onze speluitleg.

3. Sushi Go (Party)

: Phil Walker-Harding
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Wie word er nou niet blij van die vrolijke sushi kaarten? Wij wel tenminste! We ontdekte dit spel op Board Game Arena en hebben kort daarna het fysieke spel gekocht. Wel de party versie, die kan je zien als + variant op de normale versie met nog veel meer kaarten en kun je dus flink afwisselen.

De sushi kaarten staan gelijk aan puntencombinaties. Je gaat deze elke ronde neerleggen en geeft je hand kaarten dan weer door aan de tegenstander. Zo wisselt continu het aanbod van wat je in je hand hebt en moet je soms risico’s nemen. Sommige kaarten geven een bonus als je er ook een andere kaart neer legt, maar zit die kaart nog wel in het spel? Een leuk spannend en toegankelijk familie spel.

2. Machiavelli

: Bruno Faidutti
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Ook van Machiavelli is er een tweede versie verschenen. Dit onder de noemen “Machiavelli Deluxe”. Wat ons betreft zeker een aanrader t.o.v het normale spel, aangezien je hier zo veel meer krijgt! Ook met deze variant kan je je speelervaring afwisselen met nieuwe kaarten.

Je wilt je stad gaan volbouwen met gebouwen. Dit doe je door karakters te kiezen die jou een speciale eigenschap geven en waarmee je andere kunt manipuleren. Een beetje bluf, goed denkwerk en finesse helpen je om veel goud te verdienen en je gebouwen te kunnen betalen. De speler met de meeste punten wint het spel.

1. 7 Wonders: Duel

: Antoine Bauza & Bruno Cathala
: Repos Production
: Vanaf 12 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

7 Wonders Duel is eigenlijk veel meer dan alleen een kaartspel. Toch staat hij hier tussen, want in de basis gaat het om kaarten.

7 Wonders ‘Duel’ is een strategisch spel voor 2 spelers. Je bent een leider van een beschaving die gebouwen en Wonders zal moeten bouwen. Alle gebouwen die een speler bouwt, worden samen met de Wonders een stad genoemd. In dit spel speel je drie verschillende tijdperken.

Je kunt het spel op meerdere manieren winnen. En je moet continu blijven focussen wat je tegenspeler doet om daar op in te spelen. In onze review geven we een gedetailleerde uitleg van dit spel!

Dit was onze persoonlijke top 10 kaartspellen, maar we zijn ook heel erg benieuwd naar jouw favoriete kaartspellen van dit moment. Laat het ons vooral weten in de reactie.