Het advies is binnen blijven en contact zoveel mogelijk te vermijden! Maar hoe combineer je dat met het spelen van bordspellen met vrienden? Eerder behandelde we al in een ander artikel vijf spellen die ook leuk zijn op afstand te spelen door te videobellen. Vind je dat teveel gedoe dan kun je ook uitwijken naar Board Game Arena. Wij vertellen je er in dit artikel alles over en wat wij van dit alternatief vinden.

Over Board Game Arena

Board Game Arena (afgekort “BGA”) is een website opgericht door Franse Greg. Een developer die ook graag bordspellen speelt en in zijn vrije tijd het leuk vind om bordspellen digitaal te maken. Op BGA kun je dan ook een heleboel bordspellen real-time of turn-based spelen met mensen over de hele wereld. Er is geen aparte software voor nodig, enkel de beschikking over een computer of laptop en een goede internetverbinding.

Op dit moment zijn er 175 spellen beschikbaar en er blijven spellen ontwikkeld worden. Zo is recentelijk het kaartspel Sushi Go toegevoegd aan het assortiment. Andere leuke spellen die wij vaak online spelen zijn: 7 Wonders, Carcassonne, Take 5, Saboteur, Love Letter. Ook is er een groot aanbod in klassiekere (kaart)spellen zoals: Yahtzee, Keezen, Backgammon, Hartenjagen etc. Voor iedere liefhebber is er dus wel iets beschikbaar!

Alle spellen die BGA aanbied zijn gelicenseerd door de auteurs en/of uitgevers.

Premium lidmaatschap

In de basis is BGA een gratis dienst. Echter kom je er al snel achter dat je beperkt bent in de mogelijkheden met een gratis aacount. Je kunt ook “Premium lid” worden, met dit lidmaatschap krijg je toegang tot een tal van voordelen.

Premium lid is een betaalde dienst van €4,- per maand, of je kiest voor de goedkopere optie van €24,- per jaar. Helaas is er geen mogelijkheid om te betalen met iDEAL. De opties die wel geboden worden zijn Paypal, Creditcard of WeChat (een soort Apple Pay). Na betaling ontvang je de volgende voordelen:

  • Ongelimiteerde toegang tot premium spellen.
  • Mogelijkheid voor het maken van speeltafels en ook spelers uit te nodigen zonder premium account.
  • Video / Voice chat beschikbaar
  • Spelen over dezelfde internetverbinding, of zelfs via hetzelfde apparaat.
  • Toegang tot je statistieken na elk spel, bestudeer de statistieken van je tegenstanders, strategieën en rang ontwikkelingen.
  • Creëer toernooien voor vrienden of voor iedereen
  • Last but not least, de mogelijkheid voor het kiezen van je favoriete kleur. Indien beschikbaar zal je hier mee spelen.

Naast al deze voordelen steun je natuurlijk ook BGA voor het ontwikkelen van nieuwe features en spellen.

Onze ervaringen

In de zoektocht naar een mogelijkheid om op afstand met vrienden te spelen kwamen we al snel uit op Board Game Arena. Het aanbod ten opzichte van andere websites sprak ons het meeste aan en niet veel later hebben we dan ook een premium abonnement aangeschaft.

Het groot pluspunt vinden wij dat je met een premium account ook vrienden kan uitnodigen die niet over een premium account beschikken. Zo wordt niet iedereen geforceerd te betalen. Zonder premium account vonden we het aanbod van spellen karig. Je kan een goede indruk krijgen van hoe het werkt maar onze favorieten spellen waren wel alleen beschikbaar voor premium leden. Maar dit heeft natuurlijk ook alles te maken met persoonlijke voorkeur.

Voor ons is het aanbod dus als premium lid ruim voldoende. Leuk dat er nog steeds doorontwikkeld wordt aan nieuwe spellen! Ook zijn vaak verschillende varianten of uitbreidingen optioneel te spelen wat weer extra uitdaging bied.

BGA heeft ook een duidelijk karma punten systeem. Hiermee kun je op een snelle manier controleren of de speler een goede reputatie heeft. Met een slechte reputatie kun je uitgesloten worden van bepaalde speeltafels. Gelukkig is er wel rekening gehouden met eventuele technische problemen. Valt je internet er dus een keer uit, of stopt je computer ermee en verlaat je hierdoor het spel heeft dit niet meteen grote gevolgen. Al is dat wel natuurlijk zonde en moet je weer opbouwen naar het hoogst haalbare aantal punten.

Momenteel ondervinden ze vaak hoge pieken met aantal bezoekers die de servers zwaarder belasten. Dit zou kunnen zorgen dat je wat vertragingen merkt of als gratis lid niet kan spelen / een account kan aanmaken. Betalende leden krijgen in dat geval voorrang. Wanneer je op een later minder druk moment terug komt heb je deze problemen veelal niet.

+ Altijd een tegenstander aanwezig
+ Ontdekken van nieuwe spellen
– Aanbod voor gratis leden beperkt
– Geen betaling via iDEAL mogelijk