In Lost Cities: Rivalen gaan we op avontuur en gaan we door middel van verschillende expedities verloren steden herontdekken. Laat je alleen niet je geld uit je zak kloppen door je tegenstander met het veilingsysteem. In onze review lees je alles wat je moet weten van Lost Cities en wat wij er van vinden!

: Reiner Knizia
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: 2 tot 4 spelers
: ± 30 minuten
: Kaartspel

Doel van het spel

Lost Cities: Rivalen is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers. Wanneer je een andere versie van de Lost Cities reeks hebt gespeeld zul je een hoop van de gameplay herkennen. Echter is er ditmaal een veiling mechanisme toegevoegd om aan de expeditiekaarten te komen. Door het verzamelen van expeditiekaarten in oplopende volgorde ga je punten verzamelen. De speler aan het einde van het spel met de meeste overwinningspunten wint het spel.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

Begin met het schudden van de startkaarten. Dit zijn de kaarten met de donkerbruine achterkant. Deze kaarten deel je gedekt uit aan je medespelers. Iedere speler ontvangt 2 van deze startkaarten. Belangrijk om na het uitdelen even te controleren of iemand niet twee dezelfde kleuren heeft ontvangen. In dat geval ontvangt deze speler twee nieuwe startkaarten

Pak dan de 65 expeditiekaarten erbij en de 15 weddenschap kaarten. Deze twee schud je door elkaar heen. Nadat je dat gedaan hebt deel je de kaarten in vier gelijkwaardige stapels. Een kleine rekensom leert ons dat dit 20 kaarten zijn per stapel, in de praktijk komt dit niet zo nauw en doen wij het altijd op gevoel. In deze fase van het spel leg je 3 stapels opzij en 1 stapel in het midden van de tafel.

Als laatste en niet geheel onbelangrijk gaan we de muntstukken verdelen over de spelers. Er zijn 36 muntstukken te verdelen en iedere speler ontvangt een gelijk aantal muntstukken.

Hoe speel je het spel?

Het spel is nu opgezet en klaar om de eerste ronde te gaan spelen. Nadat de startspeler bepaald is (de speler die als laatst jarig is) gaan we echt beginnen. Elke speler kan tijdens zijn beurt kiezen voor twee acties:

  1. Ontdekken: Je pakt één kaart van de stapel kaarten die in het midden ligt en legt deze daarnaast of naast de eerder gelegde kaarten neer. De kaart is nu “ontdekt” en hier eindigt ook direct je beurt.
  2. Bieden: Het nieuwe element dat Lost Cities: Rivalen uniek maakt van zijn voorgangers is het bieden. Je biedt met een minimale waarde van 1 muntstuk op de kaarten die open op tafel liggen. Op dat moment heeft iedere speler de mogelijkheid om ook op deze kaarten te bieden en met minimaal 1 muntstuk op te bieden. De veiling eindigt op het moment dat er niet meer wordt overboden.

Nu de winnaar van de veiling bekend is heeft deze speler betaald de speler door het geld af te leggen op een centrale plek en heeft deze speler weer de mogelijkheid om twee nieuwe opties uit te voeren. Deze mogen ook beide worden uitgevoerd in één beurt:

  • Kaarten pakken: Je mag zoveel kaarten pakken van de opengelegde kaarten als je nodig hebt en deze toevoegen aan je expeditie. Let op de kaarten van je expeditie moeten in oplopende volgorde geplaatst worden. Heb je dus een 5 liggen en ligt er een kaart van deze expeditie met een 3 erop kun je deze niet kwijt. De weddenschap kaarten kunnen enkel geplaatst worden aan het begin van je expeditie.
  • Kaart afleggen: Kun jij een kaart nou niet zo goed gebruiken maar zie je dat je tegenstander dat misschien wel kan? Dan heb je de mogelijkheid om 1 kaart van de opengelegde kaarten terug in de doos af te leggen

Nu je kaarten hebt gepakt kun je starten met een expeditie. Een expeditie kun je starten met een weddenschap kaart of een reguliere expeditiekaart. Starten met een weddenschap kaart heeft ten alle tijden de voorkeur aangezien dit meer punten oplevert, hier later meer over. Je mag per kleur maar één expeditie tegelijk starten en de kaart die je toevoegt aan je expeditie moet gelijk of groter zijn dan de bovenste kaart van deze kleur.

Als de laatste kaart van de stapel op tafel komt eindigt de ronde. Alle muntstukken die tot dan toe betaald zijn en op de centrale plek worden weer evenmatig verdeeld onder de spelers en de nieuwe stapel komt weer op het midden van de tafel. Zo speel je verder tot je door alle kaarten heen bent.

Einde van het spel

Er zijn geen kaarten meer over en het spel eindigt zo. Het geld wat in de laatste ronde betaald is wordt niet meer onderverdeeld onder de spelers. Nu is het tijd om te kijken hoe goed je het gedaan hebt!

De kaarten in je expeditie hebben voetstappen. Elke voetstap op je kaart staat gelijk aan één punt. Ben je gestart met een weddenschap kaart dan verdubbeld het aantal punten dat je met die expeditie hebt behaald. Het kan ook zijn dat je gestart bent met 2 of 3 weddenschap kaarten. In dat geval gaan de punten voor die specifieke expeditie x3 of x4 etc.

Naast de punten voor de voetafdrukken leveren de expedities met minimaal vier reguliere expeditiekaarten (de weddenschap kaarten tellen dus niet mee) nog eens 8 overwinningspunten op. Deze punten staan ook los van de voetafdrukken en worden niet verdubbeld door de weddenschap kaarten.

Als laatste krijg je ook nog een punt voor ieder muntstuk in jou bezit. Al deze punten tel je bij elkaar op en je hebt je uiteindelijke score.

Handige tips

Probeer zo vroeg mogelijk te bieden. Wanneer het aanbod groter is zijn er waarschijnlijk ook meerdere geïnteresseerde waardoor de prijs flink omhoog kan gaan met bieden. Wees dit dus voor!

Wilt een andere speler een kaart wel heel graag dan kun je altijd de prijs een beetje opdrijven. Weet wel tot hoever je wilt gaan voor je je geld kwijt bent en met kaarten zit waar je eigenlijk niet zoveel mee kan.

Laat je vooral niet blut spelen. Buiten het feit dat na de laatste ronde elk muntstuk in jou bezit een overwinningspunt oplevert geef je andere spelers ook de kans om goedkoop kaarten te kopen. Wanneer jij geen geld meer hebt om op te bieden hebben de andere namelijk vrij spel.

Eindbeoordeling

Met Lost Cities: Rivalen kwamen voor het eerst in aanraking met een veiling mechanisme in een bordspel en dit beviel ons goed. We merkte wel dat het beter tot zijn recht komt met 3 tot 4 spelers ten opzichte van 2 spelers maar blijft wel goed speelbaar.

Het spel kent weinig regels en na een korte uitleg spelen ook nieuwe spelers direct mee. Omdat het compact is ook erg leuk om mee te nemen wanneer je van huis gaat om onderweg of op een andere locatie toch nog even een spelletje kunnen doen.

De kaarten zelf hebben een best leuke artwork echter had er naar onze mening iets duidelijke verschillen mogen zitten in de kleuren. Met een beetje daglicht vervagen de kleuren namelijk en lijken ze wel erg op elkaar. Gelukkig heb je dan nog wel de icoontjes onderaan de kaarten mocht je er echt niet uitkomen.

+ Het veiling mechanisme is een leuke toevoeging
+ Klein en compact spel, ideaal voor mee op reis
– Kleuren van de kaarten niet heel duidelijk
– Veiling mechanisme komt minder tot z’n recht met 2 spelers