Het is één van onze grootste nachtmerries. Je kijkt maanden lang uit naar die welverdiende vakantie en bent er helemaal klaar voor. Met de boarding pass in je handen en het mondkapje op sta je al op de trap te popelen om het vliegtuig te betreden, maar net op het laatste moment wordt je geweigerd. Jou plekje is al bezet en het vliegtuig is overboekt. Een foutje van de vliegtuigmaatschappij. In Overbooked kun jij bewijzen dat je dit beter kan. Neem plaats achter de service desk en vul het vliegtuig zo efficiënt mogelijk. Hoe je dit doet en of dit spel wat voor jou is lees je in dit artikel.

: Daryl Chow
: Jumbo Games
: Vanaf 8 jaar
: 1 tot 4 spelers
: ± 30 minuten
: Familiespel


Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Overbooked kun je met 1 tot 4 spelers spelen en is een echt familiespel met puzzelelement. Je werkt op de luchthaven bij de servicedesk en moet alle passagiers zo slim mogelijk in het vliegtuig plaatsen. Zoveel mensen zoveel wensen, want alle passagiers hebben zo hun eigen voorkeur. Je gaat dat verliefde stelletje toch niet uit elkaar plaatsen? De speler het vliegtuig zo efficiënt mogelijk weet in te delen en de passagiers tevreden weet te stellen wint het spel.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

Plaats de vertrekhal, puzzel de vier servicedesk aan de vertrekhal. De servicedesk die mee doen met het spel komen open te liggen, de overige servicedesks worden met de gesloten kant neergelegd. Leg alle passagiers per kleur en de winnaarsbadge klaar, wanneer er met twee spelers of solo wordt gespeeld leg je tien passagiers per kleur terug in de doos. Elke speler ontvangt een vliegtuig oftewel spelersbord in dezelfde kleur als het dichtstbijzijnde servicedesk aan de vertrekhal. Het spelersbord heeft tweezijdes, voor 1 – 3 spelers en voor 4 spelers. Elke speler ontvangt ook een vliegtuigtrap waar passagiers komen te staan die overboekt zijn, zes dinervouchers die op de servicedesk wordt gelegd en een checklist.

De bagageband is de scorekaart en wordt aan het einde van het spel gebruikt. De verkeerstoren wordt in elkaar gezet en hiermee geef je aan wie het spel gaat beginnen. Passagiers speelkaarten worden geschud, deze komen gesloten op de vertrekhal te liggen. De bovenste vier kaarten worden open gedraaid op de wachtruimtes op de vertrekhal.

Hoe speel je het spel?
De spelers zijn om de beurten aan zet, waarbij de speler die aan de beurt is een passagiers speelkaart pakt en de passagiers op de aangegeven manier in het vliegtuig plaatst.

Soorten passagiers
Elke passagier heeft een eigen wens, jij bent de medewerker van de servicedesk en hebt als taak om rekening te houden met de wensen bij de stoelindeling.

Blauw: Rugbyspelers die reizen in teamverband. Hoe meer blauwe spelers bij elkaar zitten, hoe beter voor de teamspirit.
Geel: Vrienden die samen reizen. Hoe meer gele personen bij elkaar, hoe fijner het groepsgevoel.
Groen: Senioren die in groepsverband reizen. Hoe meer senioren erbij elkaar zitten, hoe gezelliger hun seniorentrip wordt.
Rood: Verliefde passagiers die met z’n tweeën willen zitten.
Wit: Kinderen, die mogen niet alleen reizen en moet je omringen met volwassenen

De vijf verschillende soorten passagiers.

Een speelbeurt

1. Als je aan de beurt bent kies je eerst een passagiers kaart. De speler mag gratis de passagiers speelkaart kiezen die het dichtst bij de gate ligt. Je kunt ook kaarten overslaan, enkel moet je voor elke passagiers kaart die je overslaat een dinervoucher betalen. Wanneer er al dinervouchers liggen van vorige beurten, mag je deze in jouw persoonlijke voorraad leggen en de passagiers kaart nemen. Kaarten overslaan kan alleen met dinervouchers die de speler al in bezit heeft.

2. De aangegeven koffers op de speelkaart geven de passagiers aan, de passagiers worden nu gepakt uit de algemene voorraad. Deze passagiers plaatst de speler vervolgens op de stoelen in het eigen vliegtuig. Passagiers speelkaarten mogen op alle manieren worden gedraaid, maar niet worden gespiegeld.

3. Daarna wordt de gespeelde passagiers speelkaart open naast je eigen vliegtuig gelegd en is de volgende speler aan de beurt.

Dit zijn de eerste kaarten in het aanbod. Deze kunnen worden overgeslagen door er een fiche op te plaatsen.

Passagiers plaatsen

  • Alle passagiers moeten een zitplaats krijgen zoals op de passagiers speelkaart staat aangegeven. Als dit zou leiden tot overlapping met eerder geplaatste passagiers moeten de eerder geplaatste passagiers worden verwijderd. Plaats deze overboekte passagiers op de vliegtuigtrap naast je eigen vliegtuig.
  • De gekozen passagiers kaart moet in één gedeelte van het vliegtuig geplaatst worden, de kaart mag niet worden overbrugt naar een ander gangpad.
  • Er zijn speelkaarten waarop een raamstoel staat aangegeven. De spelers mogen dan zelf een stoel bij het raam uitkiezen waar de passagier gaat zitten. Hetzelfde geldt voor een gangpadstoel of een stoel in het midden. Bij deze kaarten hoeven de passagiers niet allemaal in hetzelfde zitgedeelte te zitten.
  • De lege vakjes tussen de koffers op de passagiers speelkaarten zijn er alleen als hulpmiddel voor het plaatsen van de passagiers en geven aan hoe de passagiers ten opzichte van elkaar moeten zitten. Deze stoelen mogen leeg of bezet zijn.
Op basis van de kaart leg je op dezelfde manier de passagier fiches

Spelvarianten:
In Overbooked kun je meerdere spelvarianten spelen om het spel uitdagender te maken.

Ten eerste kun je met de symbolen in de hoeken van de passagiers kaarten spelen. Op deze speelkaarten zijn vier symbolen afgebeeld en wij leggen ze even kort uit.

  • Je mag één of meerdere eerder geplaatste passagiers vervangen zonder dat je strafpunten krijgt voor een overboeking.
  • De speler mag de gangpaden overbruggen en passagiers ook in een ander zitgedeelte van het vliegtuig plaatsen.
  • Er mag één van de passagiers op de speelkaart genegeerd worden, deze komt niet opdagen.
  • Deze kaarten leg je voor je neer en krijg je één extra punt voor per kaart aan het einde van het spel. 

Ten tweede is het ook mogelijk om negen zwarte passagiers speelkaarten aan de stapel met huidige kaarten toe te voegen. Dit zijn namelijk extra moeilijkere kaarten omdat deze passagiers moeilijker tevreden zijn te stellen.

Als laatste zijn er nog rode event kaarten, met deze kaarten heb je meer uitdaging in het spel. Uit deze stapel kun je één of twee kaarten open leggen aan het begin van het spel om zo ook punten te gaan scoren voor deze kaarten, of zelfs minpunten. Zo heb je ook een kaart wanneer je de speler bent met de meeste aaneengesloten lege stoelen ontvang je aan het eind van het spel 5 punten of een kaart dat je voor elk kind dat niet is ingesloten 2 minpunten ontvangt.

Voorbeeld van een extra moeilijke paspoortkaart

Solo
De variatie is eindeloos in Overbooked want het heeft zelfs een solo variant met drie verschillende scenario’s, waarin je opdrachten krijgt die je moet vervullen. Je speelt het in principe hetzelfde als het basisspel enkel mag je nu kiezen uit de vier open passagiers kaarten uit de vertrekhal, zonder een dinervoucher te betalen. Als je één van de vier kaarten uit het spel wilt verwijderen, kost dit een dinervoucher, In de solo variant kost elke overboekte passagier wel één dinervoucher en krijg je voor een volledig gevuld zitgedeelte twee dinervouchers terug. Je wint het spel door de opdracht van het scenario te halen en je verliest wanneer je geen dinervouchers meer in bezit hebt. De hoeveelheid dinervouchers die je aan het begin van het spel krijgt, hebben ook nog een moeilijkheid categorie bij elk scenario. Zo kun je als beginner, ervaren en expert het scenario spelen.

Einde van het spel
Het spel eindigt in de ronde wanneer één of meer passagiers kleuren op zijn. Speel nog door tot alle spelers even vaak aan de beurt zijn geweest. In de slotronde mag je passagiers negeren op de speelkaarten wanneer een kleur op is. Dan is het tijd voor de puntentelling want het vliegtuig is veilig op bestemming aangekomen! Pak de checklist, de bagagekaart en per speler, twee houten blokjes in de juiste kleur erbij. Met het eerste blokje tel je de eenheden en het andere blokje de twintigtallen. Het tweede blokje komt pas op de ‘20’ in het midden te liggen, wanneer je met het eerste blokje de score 19 passeert. Telkens na elk rondje op het scorespoor, zet je het tweede blokje een stapje hoger.

Je scoort punten en minpunten op het volgende:

  • Voor ieder paar van twee verliefde passagiers op aangrenzende stoelen ontvang je 5 punten, wanneer er meer dan twee verliefde passagiers zitten aan aangrenzende stoelen ontvang je geen punten. 
  • 3 punten voor elk kind dat ingesloten zit.
  • Per categorie ‘rugby, vriendengroep en seniorengroep’ ontvang je één punt voor iedere passagier in de grootste groep. Passagiers mogen voor, achter of naast elkaar zitten. Het aantal punten wordt verdubbeld bij de speler(s) die de grootste groep heeft.
  • Elke overgeboekte passagier op de vliegtuigtrap levert 2 minpunten op en wie de meeste overgeboekte passagiers heeft, krijgt nog eens 2 minpunten.
  • Ook ontvang je één minpunt per lege stoel.
  • Let op dat je met spelvarianten ook punten of minpunten kunt scoren. 

De speler met de meeste punten mag de winnaarsbadge in handen nemen en zichzelf de beste servicemedewerker noemen! 

De bagageband waar je de punten op gaat tellen.

Handige tips

Om met de symbolen [die rechtsboven zijn afgebeeld] op de passagiers speelkaarten te spelen, is dit een goede instap voor Overbooked. Hierdoor krijg je namelijk meer opties om een extra puntje te ontvangen of dat je één van de passagiers mag negeren op de speelkaart.

Het is niet erg om passagiers over te boeken, bekijk goed of uit de kaart die je wilt spelen meer punten kunt halen en dat het overboeken van een passagier niet voor niks is geweest.

Wanneer je dinervoucher plaatst in de vertrekhal, is het verstandiger om deze aan de onderkant of bovenkant van de passagiers speelkaart neer te leggen. Wanneer je dit niet doet, moet je telkens de dinervouchers verplaatsen om te kunnen zien wat er op de kaart staat.

Ook als je een kind aan het gangpad of een raam plaatst, hoeft het kind maar drie andere passagiers om zich heen te hebben. Kinderen in het vliegtuig plaatsen lijkt moeilijker dan ze echt zijn 😉

Deze passagiers hebben pech, er is geen plek voor ze in het vliegtuig.

Eindbeoordeling

Toen we Overbooked binnen kregen, gingen we ervan uit dat we een goed spel in handen hadden. Je wordt namelijk niet zomaar genomineerd voor de speelgoed van het jaar verkiezing. Maar weet het spel dan ook ons te overtuigen?

Op die vraag kunnen we volmondig zeggen … JA! Overbooked heeft ons meer dan overtuigd en dat gevoel begon eigenlijk al bij het openen van de doos. Zoveel materialen die erin zitten en zo konden wij ons weer bezighouden met één van onze favoriete bezigheden bij het spelen van nieuwe spellen … unpunchen. De materialen zijn van goede kwaliteit, er is stevig karton gebruikt en de startspeler verkeerstoren is een eyecatcher op tafel. Best verassend zoveel materiaal bij een spel voor een bedrag van €20,-

Wanneer je de tafel hebt omgetoverd tot vliegveld, je jezelf hebt ingelezen in de vijf pagina tellende spelregels kun je snel aan de slag. Dan merk je dat het spel ook helemaal niet verkeerd is. Wat het spel doet, doet het goed en daar is het gekozen thema een uitstekende toevoeging op. De ene keer past alles precies wat zorgt voor een vreugdemomentje, de andere keer moet je een passagier teleurstellen en plaats je hem naast het vliegtuig op de trap. Het is telkens weer een uitdagende puzzel waar je door de hoeveelheid speelkaarten en de mogelijkheid om extra moeilijke kaarten en/of event-kaarten toe te voegen je jezelf voorlopig niet hoeft te vervelen.

Kortom Overbooked is een erg leuk spel voor de speler die van strategie en puzzelen houdt. Het artwork wekt misschien niet meteen de interesse van volwassenen, dit lijkt namelijk door de tekenstijl op het eerste gezicht een beetje kinderlijk. Dit heeft ons tijdens het spelen zeker niet in de weg gezeten en zijn het eigenlijk heel erg gaan waarderen met leuke Easter eggs op de speelborden. Tegelijkertijd maakt ook juist deze stijl in combinatie met de relatief eenvoudige spelregels dit spel een echt familiespel dat leuk is voor jong en oud.

+ Lage instap maar met genoeg tactische mogelijkheden.
+ Thema is een goede aanvulling op het spel.
+ Moeilijkheidsgraad aan te passen met de event en moeilijkere speelkaarten.
– Sommige componenten voegen niets toe aan de gameplay, maar zijn wel leuk om te zien!