Toen wij opzoek waren naar een leuk 2 speler spel moeten wij eerlijk toegeven dat wij Patchwork wel eens links hebben laten liggen. Waarom? Eigenlijk alleen omdat we eraan twijfelde of het spel niet oubollig en saai was. Op een gegeven moment konden we er toch niet meer omheen en hebben het een kans gegeven. Heeft het ons vooroordeel van Patchwork weten te veranderen? Je leest het in onze review.

: Uwe Rosenberg
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: 2 spelers
: ± 30 minuten
: Tactisch bordspel

Doel van het spel

Patchwork is een tactisch bordspel voor 2 spelers. Probeer zoveel mogelijk lapjes te verzamelen en op jouw 9×9 dekentableau te leggen, hierdoor ben je bezig met tactiek en puzzelen te gelijk. Zorg ervoor dat niet alleen het lapje past, maar houd ook rekening met de tijd van tijdspoor en de inkomsten ervan.

Het Spelverloop

Opzetten van het spel
Leg voor elke speler een dekentableau in de kleur groen of geel neer en elke speler ontvangt 5 knopen. Overige knopen en de bonustegel ‘perfecte deken’ In het midden leg je het gemeenschappelijke tijdspoor klaar met daarop de 2 tijdstenen op het startveld. Ook leg je alle lapjes van 1×1 oftewel de leren lapjes op het tijdspoor op de daarvoor aangegeven vakjes. Om het gemeenschappelijke tijdspoor heen komen alle lapjes in willekeurige volgorde in een ovaal te liggen, naast het kleinste lapje (1×2) komt de neutrale pion te staan. De speler die als laatste een sok heeft gestopt begint het spel.

Hoe speel je het spel?
Je kunt kiezen met welke kant je speelt van het gemeenschappelijke tijdspoor, deze verschillen enkel qua vormgeving. In Patchwork ben je niet altijd afwisselend aan de beurt. Dat ligt er namelijk aan wie in tijd achterloopt, de speler is zolang aan de beurt tot zijn tijdsteen de ander heeft ingehaald. Het kan voorkomen dat je hierdoor meerdere keren aan de beurt bent. Als je op de tijdsteen van de ander staat, ben je ook nog een keer aan de beurt.

Je kunt één van de volgende twee acties uitvoeren:

 • Tijdsteen vooruitzetten en knopen ontvangen
  Als je bijv. geen knopen meer hebt om lapjes te kopen of je wilt geen lapje kopen in je beurt kun je het aantal stappen tellen tot je voor de andere speler zijn tijdsteen ligt. Je krijgt één knoop per vakje dat je vooruit gaat.
 • Lapje kopen en op je dekentableau leggen
  1. Je kiest uitsluitend één van de drie lapjes die met de klok mee naast de neutrale pion liggen.
  2. Je verplaatst de neutrale pion naar waar je het lapje vandaan pakt.
  3. Je betaald de kosten die op het lapje staan met knopen, de knopen komen weer terug in de voorraad.
  4. Puzzel maar raak, want nu moet je het lapje op je dekentableau neerleggen. Lapjes mogen elkaar niet overlappen of de grens van het dekentableau overstrijden.
  5. Zet de tijdsteen vooruit naar het aangegeven aantal wat afgebeeld staat op je lapje, te herkennen aan de zandloper.

Het tijdspoor
Je zet in beide acties je tijdsteen vooruit, het is mogelijk om één van de volgende speciale velden te passeren.

 • Lapje van 1×1 (Leer)
  De eerste speler die voorbij een lapje leer komt, neemt het lapje direct en legt deze willekeurig neer op zijn of haar dekentableau.
 • Inkomsten generen
  Als je voorbij een knoop komt op het tijdspoor dan ontvang je elke keer het aantal knopen uit de voorraad dat je hebt verzameld op je dekentableau. Niet de knopen die op het etiket van een lapje staan maar de grote knopen op een lapje, dit kunnen ook meerdere knopen per lapje zijn of zelfs geen knopen op een lapje.

Bonustegel
De speler die als eerste een vierkant van minimaal 7×7 velden op zijn dekentableau volledig met lapjes heeft volgebouwd, ontvangt de bonustegel ”perfecte deken”, die 7 punten waad is.

Einde van het spel
Als beide spelers met hun tijdstenen op het laatste vakje staan van het tijdspoor is het spel afgelopen. Vergeet niet dat je voor het laatste vakje ook nog het aantal knopen van je dekentableau krijgt! Je telt alle knopen die je naast je bord hebt verzameld. Ook krijg je 2 minpunten per leeg vakje op je dekentableau, deze minpunten haal je van je knopen af en dat is je eindscore. De speler met de meeste punten wint het spel! Bij een gelijke stand wint de speler die als eerste het laatste vakje op het tijdspoor heeft behaald.

Handige tips

Kijk vooruit als je een lapje koopt, krijgt de tegenstander een goed lapje beschikbaar? Of komt er voor de tegenstander opeens een optie vrij om in één beurt 2 lapjes te kopen, zou je dat lapje dan wel willen kopen? Hetzelfde geldt andersom, kijk of je bijv. 2 lapjes kunt kopen in de tijd dat de tegenstander vooruit staat op het tijdspoor.

Kies na een aantal beurten of je voor de perfecte deken gaat, dit levert je 7 extra knopen op. Maar dat is het niet altijd waard!

Patchwork is ook in de Appstore en Playstore te verkrijgen. Dit kost eenmalig in de Appstoe €4,49 en in de Playstore €3,49. Je kunt het tegen de computer in drie modes spelen. Ook online, met vrienden of met zijn 2e op één telefoon spelen.

Ken jij de Roll and Write versie van Patchwork al? Patchwork ‘Doodle’ is een spel voor 1 tot 6 spelers. In dit spel draait het erom dat je jouw tekenblad met 9×9 vakjes zo vol mogelijk kleurt met behulp van lapjes die vrijkomen met het dobbelen. Lees hier onze volledige review.

Eindbeoordeling

We dachten dat Patchwork oubollig en saai was, maar dat heeft het tegendeel bewezen. Het is één van onze favoriete 2 speler spellen. We hebben dit spel leren spelen via Tabletopsimulator op Steam en zijn ook in bezit van de de app op onze mobiel.

Sinds kort hebben wij Patchwork dan eindelijk aangeschaft en wat zijn wij er blij mee! Patchwork komt minimaal één keer per week op tafel en het verveeld nooit omdat elk spel weer anders is. Je hebt een tactiek nodig en het is belangrijk dat je ook vooruit kijkt op welk lapje de tegenstander kan pakken als jij een bepaald lapje koopt.

+ Spannend tot de laatste minuut
+ Eenvoudige opzet
– Neemt veel ruimte in op tafel
– Kleine knoopjes los in de doos