Pim Pam Pet is al bijna zo oud als de weg naar Rome (oké, misschien overdrijven we een beetje). Na wat achtergrond informatie te hebben opgezocht over deze klassieker kwamen we erachter dat “Pim-Pam-Pet” de naam is waar Jumbo Games het rond het jaar 1942 mee in Nederland introduceerde. Inmiddels zijn er al heel wat varianten van dit spel uitgebracht, en het is datzelfde Jumbo Games die nu de Adults Only versie op de markt brengt. Wij mochten hem testen en in deze review lees je wat wij er van vinden, wellicht is het iets voor jou?

: Jumbo Games
: Vanaf 18 jaar
: 2 tot 10 spelers
: ± 30 minuten
: Partyspel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Pim Pam Pet “Adults Only” is een partyspel voor 2 tot 10 spelers. In Pim Pam Pet “Adult Only” draait het net als in de originele variant om vragen beantwoorden, waarbij het antwoord moet beginnen met de letter die gedraaid wordt. In de Adult Only zijn, zoals de naam al doet vermoeden de vragen gericht voor een volwassen doelgroep, vandaar de adviesleeftijd vanaf 18 jaar.

Het spelverloop

Opzetten van het spel
Een spel zo makkelijk opzetten als deze heb je misschien nog nooit gezien. De meeste moeite die je moet doen is de doos open maken. Plaats de draaischijf op tafel en laat de gekozen spelleider de kaarten schudden om ze vervolgens gedekt op tafel te leggen.

De overige spelers vormen teams, of gaan alleen de strijd aan. Wanneer de drankjes en snacks ook op tafel komen zijn jullie klaar om van start te gaan.

Hoe speel je het spel?
De spelleider trekt de bovenste kaart van de trekstapel en leest deze hardop voor aan iedereen. Daarna geeft hij een flinke slinger aan de draaischijf en roept de letter die bij het stilstaan zichtbaar wordt.

De spelers moeten nu allemaal tegelijkertijd nadenken over een antwoord op de gestelde vraag. Het antwoord moet beginnen met de letter die op de draaischijf zichtbaar is. Roep jij als eerste een juist antwoord, dan ontvang je het kaartje. Roep je in alle hectiek een verkeerd antwoord, dan verlies je zo’n kaartje en moet je die doorgeven aan een andere speler of groep.

Geven twee spelers op exact hetzelfde moment een juist antwoord? Dan bepaald de spelleider het origineelste antwoord en geeft het kaartje aan die speler. De spelleider mag er ook voor kiezen opnieuw te draaien als niemand een antwoord weet te geven.

Als aanvulling op de normale kaarten zijn er ook nog bonuskaarten. Wanneer de spelleider deze omdraait dan kun je bonuspunten scoren! Het gaat in dat geval niet om snelheid maar om het “meest bevredigende” antwoord, bepaald door de spelleider.

Einde van het spel
Het spel gaat zo door tot alle kaartjes zijn behandeld. Je kunt de hele stapel wegwerken, maar je kan er ook op voorhand voor kiezen om alleen een X aantal kaarten te spelen. De speler of groep met de meeste kaartjes, plus bonuspunten wint het spel.

Handige tips

Het aantal spelers is geadviseerd van 2 tot 10 spelers, je kunt dit aantal ook natuurlijk uitbreiden tot met hoeveel je dan ook bent. Zolang elke speler de draaischijf maar kan zien.

In deze tijd van de corona crisis, is Pim Pam Pet ‘Adults Only’ perfect om via videobellen te spelen. De speler die het spel in bezit heeft kan bijv. de spelleider zijn. Wij hebben de punten bijgehouden via een papiertje en bij de namen geturfd.

Weet niemand een woord met de letter die gedraaid is? Dan draai je toch nog een keer aan de draaischijf!

Eindbeoordeling

Pim-pam-pet heeft misschien een wat stoffig imago, daar brengt de Adults Only variant verandering in. De vragen in deze variant zijn divers, er zitten algemene vragen tussen maar ook grappige, op het randje en dubbelzinnige vragen. Hilarisch om te zien hoe andere in paniek raken zoekende naar het juiste woord met die specifieke letter. 

De kaartjes zijn dubbelzijdig geprint, echter is één kant Franstalig. Kan handig zijn als je midden in je taalcursus Frans zit. Het zal vast een budget technische overweging geweest zijn om het spel zo in twee landen te kunnen distribueren. Het is wat dat betreft ook weer niet zo storend, want op elk kaartje staan wel 2 vragen die gesteld kunnen worden. Daarnaast heb je met de lege uitwisbare kaartjes ook nog de mogelijkheid om het spel te personaliseren en je eigen vragen te bedenken.

Dus heb jij binnenkort visite en op zoek naar een leuk vermakend spelletje wat iedereen kent? Of wil je met je vrienden een online spelletjesavond organiseren doormiddel van videobellen? Dan is Pim Pam Pet “Adults Only” wat ons betreft een leuk spelletje voor tussendoor of om de avond mee te beginnen en de herinneringen van je kindertijd weer naar boven te halen. Wij lagen in ieder geval in een deuk en hebben een leuke avonden gehad!

+ Uitlopende antwoorden waardoor het niet zonder lachen te spelen valt!
+ Zelf vragen bedenken en weer uit te wissen
+ In deze tijd niet onbelangrijk, dit spel is ook te spelen met videobellen
– Draaischijf kan af en toe half op een letter hangen, kwestie van even opnieuw draaien