We gaan vandaag op de gezonde tour en maken een salade met Point Salad! De doos bevat wortels, paprika’s, tomaten, sla, uien en kool. Aan ons de taak hier een diverse salade mee te maken waar we punten mee gaan scoren. Je leest hieronder hoe Point Salad bij ons scoort.

: Molly Johnson, Shawn Stankewich en Robert Melvin
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 6 spelers
: ± 15 tot 30 minuten
: Vlot kaartspel

Doel van het spel

Point Salad is een snel kaartspel voor 2 tot 6 spelers. In de doos zitten 108 dubbezijdige groente en puntenkaarten. De dubbelzijdige kaarten bestaan uit 18 kaarten van 6 verschillende groenten met op de achterzijde 108 unieke opties om punten te scoren. Afhankelijk van met het aantal spelers dat je speelt worden de hoeveelheid kaarten aangepast.

Als je het spel klaar legt is het belangrijk de kaarten heel goed te schudden. Hierna maak je 3 gelijke stapels met de puntenzijde naar boven. De 2 bovenste kaarten van iedere stapel leg je onder deze trekstapel neer met de groentezijde naar boven. Dit is de groentemarkt.

Tijdens het spel heb je de volgende opties tijdens je beurt:

  • 1. Je pakt één puntenkaart van de trekstapel
  • Je pakt twee groentekaarten uit de markt. Hierna vul je de markt weer aan met de bovenste kaarten van de trekstapel
  • (Optioneel) Als extra actie zou het ook nog mogen om één keer per beurt één van je eigen puntenkaarten om te draaien voor een groentekaart.

De puntenkaarten tonen voor welke groentes of combinaties daarvan je punten scoort. Maar je kunt ook minpunten scoren voor een bepaalde groentesoort. Het is dus belangrijk een gevarieerde salade te maken die je aan het einde van het spel zoveel mogelijk punten oplevert. Je zou er ook voor kunnen kiezen om te focussen op een beperkt aantal groentesoorten en enkel hier punten op te scoren. Het is aan jou om te kiezen voor welke tactiek je gaat.

Het spel eindigt als alle kaarten van de groentemarkt en de trekstapel zijn weggespeeld. De speler met de meeste punten wint het spel. Omdat het spel redelijk snel speelt is het aan te raden bij een spel met 2 speler het spel te verdelen over 3 rondes met 36 kaarten. Bij een spel met 3 spelers kun je 2 rondes spelen van 54 kaarten.

Handige tips

Probeer de trekstapels zo recht mogelijk te houden of maak een inlay voor de kaartjes. Het komt bij ons vaak voor dat het de hoek van het kaartje eronder al zichtbaar is en dit toont de groentesoort van de kaart.

Pak je een kaart met meeste of minste groentesoort en is het aantal kaarten gelijk aan een andere speler? Dan wint de speler die de kaart in bezit heeft.

Op de puntenzijde staat al het symbool van welke groente er op de achterkant staat, dus je kunt zien waarmee de markt wordt aangevuld, let dus goed op!

In de spelregels staat een extra actie die je eventueel kunt toepassen tijdens het spel.
‘Eén keer per beurt mag je ervoor kiezen om één van de puntenkaarten van je voorraad om te draaien en het te gebruiken als groentekaart. [Een groentezijde omdraaien naar een puntenzijde is niet toegestaan!]’

Eindbeoordeling

Point Salad is echt een spel wat leuk is om te tussendoor te doen of als je niet veel tijd hebt. Het speelt snel weg en is makkelijk te leren aan nieuwe spelers. Het blijft vaak ook niet bij maar één potje! Verrassend om te zien hoe zo simpel spel met enkel kaarten en weinig regels het toch nog zo moeilijk kan maken om bepaalde keuzes te maken.

Hou je van een simpel en snel spel met een leuke vormgeving is Point Salad zeker het overwegen waard.

We zien veel opmerkingen over een te grote doos. White Goblin Games heeft hier naar geluisterd en levert het spel in een klein handzaam formaat. Ook leuk om ergens mee naar toe te nemen dus!

+ Makkelijk te leren
+ Erg leuk met 2 spelers
– Volgende kaarten soms al kunnen zien
– Met meer spelers een hogere geluksfactor