Als koning wil je heersen over een groot rijk met steden omringd door uitgestrekte gebieden. Queendomino gaat verder waar Kingdomino gestopt is. Vind je Kingdomino geweldig of ben je toe aan een uitgebreider spel die wel makkelijk te leren is? Lees dan hier in onze review en speluitleg of Queendomino wat voor jou is!

: Bruno Cathala
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 4 spelers
: ± 25 minuten
: Familie bordspel

Doel van het spel

Queendomino is een echt familie bordspel en speel je met 2 tot 4 spelers. Je gaat een koninkrijk bouwen met dominotegels, met 2 spelers word dit 7×7 veld en 3 tot 4 spelers een 5×5 veld. Elke dominotegel heeft een zijde met landschappen en een zijde met een cijfer. Door de verschillende landschappen in je koninkrijk te bouwen, scoor je overwinningspunten. Ook kun je punten verdienen met steden bouwen en hoeveel fortuin je in bezit hebt.

Het spelverloop

Opzetten van het spel
De zijde met landschappen op de dominotegels bestaat uit twee velden. op elk veld is één van de zeven soorten landschappen te vinden. Dit zijn weide, veld, bos, rivier, moeras, bergen en stad. Op de velden kunnen ook 1 tot 3 kronen staan.

Plaats de toren met daarin alle dominotegels, er word altijd met alle dominotegels gespeeld ongeacht het aantal spelers. Leg het gebouwenbord in het midden van de tafel en schud alle 32 gebouwentegels. Deze leg je met de grijze zijde naar boven op het veld met het rode kader. Dit is de trekstapel met gebouwtegels. Pak de bovenste zes tegels en verdeel deze over het bord. Het cijfer onder elk gebouw geeft de bouwkosten voor dat gebouw aan.

Plaats de koningin naast het gebouwenbord en de draak op de grot naast de stapel. Leg de torens, ridders en munten naast het bord. Elke speler ontvangt 1 starttegel en het kasteel in zijn spelerskleur. Iedere speler legt zijn starttegel voor zich neer en plaatst er zijn kasteel op. In een spel met twee spelers ontvang je 2 koningen, met 3 of 4 spelers 1 koning. Ook krijg je 1 ridder en munten met een totale waarde van 7.

Nu pak je de eerste vier dominotegels uit de toren en leg je die in oplopende volgorde van de getallen neer in het midden van de tafel, daarna draai je de tegels om zodat de landschappen zichtbaar zijn. De startspeler zet zijn koning op een dominotegel naar keuze.

De toren met de verschillende tegels. Links afgebeeld als dichte toren, en rechts is hij open. De toren sluit goed af door middel van een magneet en voelt zeer solide aan.

Hoe speel je het spel?
Queendomino word gespeeld in 12 rondes, elke ronde wordt de speelvolgorde bepaald door de positie van de koningen op de rij met dominotegels. De spelers van wie de koning op de eerste dominotegel staat begint. Daarna de spelers die de tweede tegel heeft gekozen, enz.

De volgende acties heb je in een beurt. A en E zijn verplicht, de andere acties kun je zelf voor kiezen om deze uit te voeren.

A) Leg je gekozen dominotegel in je koninkrijk
Er gelden een aantal regels:
– Je mag de grootte niet overstrijden. Met 2 spelers is dat een veld van 7×7 en met 3 of 4 spelers een 5×5 veld.
– Één zijde moet aangrenzend zijn met hetzelfde landschap van een andere tegel. De starttegel geldt als ”joker”. Naast deze tegel kun je elk landschap aanleggen.
– Wanneer je een tegel niet kunt plaatsen, dan wordt de tegel uit het spel verwijderd en krijg je geen andere tegel en dus ook geen punten aan het eind van het spel.

B) Stuur één of twee ridders op pad om belasting te innen
Als je een ridder in je voorraad hebt mag je belasting innen, deze kun je krijgen door gebouwen te bouwen.
1. Plaats een rider op een veld van de dominotegel, die je zojuist hebt neergelegd.
2. Ontvang direct munten met de totale waarde van de x aantal velden van het landschap.
3. De ridder blijft tot het einde van het spel op deze tegel staan.
Je mag meerdere ridders op één landschap plaatsen.

C) Een gebouw bouwen
Als je minimaal één vrij rood stadsveld beschikbaar hebt, mag je een gebouw bouwen.
1. Kies een gebouw op het gebouwenbord, niet van de stapel. Betaal de bouwkosten aan de bank, die staan eronder afgebeeld.
2. Leg dit gebouw op een leeg stadsveld naar keuze met de rode zijde naar boven.
3. Ontvang indien van toepassing direct de bouwbonus, deze staat linksboven afgebeeld. Linksonder kunnen er bouwbonussen afgebeeld zijn die gelden voor volgende rondes.
4. Als je het gebouw gebouwd hebt, word het gebouwenbord nog niet aangevuld

D) Betaal de draak om een gebouw op het gebouwenbord te vernietigen
Als de draak zich nog in zijn grot bevindt en de koningin is niet in jouw koninkrijk, dan mag je deze actie uitvoeren.
1. Kies de tegel die je wilt vernietigen en betaal 1 munt aan de bank
2. Vernietig het gebouw. De tegel verwijder je uit het spel. De draak plaats je op de plek waar de tegel lag.
Er kan maar één speler in een ronde de draak inzetten.

E) Kies een nieuwe dominotegel
Na het leggen van je dominotegel en het uitvoeren van eventuele andere acties, plaats je je koning op een vrije dominotegel in de nieuwe rij met domino tegels.
Met 2 spelers ben je 2 keer aan de beurt, voor beide koningen voer je een beurt uit.
Vorm daarna een nieuwe rij dominotegels. Met 3 spelers verwijder je de eerste niet gekozen dominotegel uit het spel.

Als alle spelers aan de beurt zijn geweest volgt er een nieuwe ronde. Hiervoor plaats je de draak weer in de grot, schuif je de overgebleven gebouwtegels op het gebouwenbord naar rechts. Vul daarna de lege velden met gebouwen van de stapel. Ook pak je weer vier nieuwe dominotegels uit de toren en leg je die in oplopende volgorde neer.

Einde van het spel
Wanneer er nog maar 4 dominotegels over zijn, begint de laatste ronde van het spel. Spelers hebben nu met 3 of 4 spelers een 5×5 veld of een 7×7 veld met 2 spelers. Het kan voorkomen dat sommige spelers hun koninkrijk niet helemaal vol hebben omdat zij een gekozen dominotegel niet konden plaatsen.

De speler met de koningin in zijn of haar koninkrijk plaats deze op het grootste gebied in zijn koninkrijk, waar de koningin als extra kroon zal tellen. Nu kun je het scoreblad erbij pakken en zo alle punten bij elkaar optellen. Wie de meeste punten heeft wint het spel! Is er een gelijke stand, dan wint de speler met het grootste gebied.

Handige tips

De rode tegels die gebouwen heten, liggen op de markt maar moet je niet onderschatten. Hier kun je echt veel punten mee scoren en zijn er zoveel tactieken mee mogelijk. Kies dus regelmatig voor dominotegels met een rood oftewel stadsgebied.

Het is verstandig om je ridders niet in het begin meteen in te zetten. Als je namelijk meer dominotegels hebt geplaatst, heb je waarschijnlijk ook een groter vlak van één landschap. Dan kun je misschien wel 8 munten of zelfs meer scoren met maar één ridder. Of je moet echt geld nodig hebben, dan kun je niet anders dan je ridders inzetten.

Je kunt ook voor de simpele variant gaan, dat is Kingdomino. Lees in dit artikel wat de verschillen zijn tussen Queendomino en Kingdomino!

Wist je dat je Kingdomino ook kunt combineren met Queendomino? Als je beide spellen bezit kun je meerdere varianten spelen. Waaronder een uitgebreid basisspel tot maximaal 6 spelers of een teamspel voor 6 of 8 spelers.

Eindbeoordeling

Queendomino is een super leuk spel, het spel is makkelijk te leren maar bied wel uitdaging en dat maakt het zo leuk. Het ziet er vrolijk uit en is van goede kwaliteit met een middeleeuws tintje, er is zelfs nagedacht over de inlay van de doos want die is ook top! De 3D-toren bevat een magneetje waardoor je gemakkelijk de dominotegels erin kunt doen, maar ze er niet tijdens het spel uitvallen.

De domino tegels kiezen is altijd een dingetje, ga je voor jezelf en pak je de punten en ben je daarna pas als laatste aan de beurt in de volgende ronde of kies je de eerste tegel en ben je als eerste aan de beurt. Het dwarszitten van je tegenstander bied ook opties, je kunt de tegel kiezen waardoor hij in de problemen komt.

Wat wij missen vooral tijdens het spel met 2 spelers is een speelbord of blad. Met twee spelers moet je een veld maken van 7×7. In het begin hadden wij vaak dat we dan een tegel toch niet goed hadden geplaatst en daardoor één tegel minder konden plaatsen. Nu plaatsen we vaak voor ons zelf even wat tokens van het spel zelf om te zien of het te doen is om een tegel op een andere manier neer te leggen.

Er zijn 3 soorten munten: 1,3 en 9. We snappen niet helemaal waarom een 9 en geen 6? Dit kunnen we nog wel eens vergeten en dan midden tijdens het spel denken ‘Ohjaaa.. dit is een 9, heb jij ook zo gerekend?

+ Makkelijk te leren
+ Niet te grote geluksfactor
– De dominotegels liggen los op tafel, geen eigen speelbord
– Dominotegels per ongeluk verkeerd plaatsen