Vandaag staan Kingdomino en Queendomino tegenover elkaar. Welke van de twee moet je nou kopen? Of misschien wel allebei. Wij hopen je hiermee een handje en vertellen je het verschil tussen Kingdomino en Queendomino zodat jij een goede keus kan maken!

Lets get ready to rumble!

In the red corner … Kingdomino, dit spel is ook uitgegeven door White Goblin Games. Eerder dan Queendomino. Je kunt het zien als de basis van Queendomino. Maar heeft dit spel dan wel genoeg diepgang?

In Kingdomino pak je als spelers om de beurt een domino tegel die je om je kasteel kunt bouwen. Deze dominotegels zijn stukken land. Je kunt deze tegel enkel plaatsen als deze aangrenzend is aan hetzelfde soort terrein. Het kasteel dat al op tafel ligt is een joker en mag elk stuk terrein tegen aan gebouwd worden.

Je scoort punten door de kronen die staan afgebeeld op de tegels. Dit is een vermenigvuldiger, heb jij bijvoorbeeld 4 stukken met graan liggen en zijn daar 2 kronen op afgebeeld krijg je aan het eind van het spel 8 punten voor dit gebied. Het spel eindigt als elke speler een 5×5 raster heeft voltooid. De punten worden geteld en de winnaar is bekend.

In the blue corner … Queendomino, het spel uitgegeven door White Goblin Games. Ze noemen het zelf een zelfstandige variant van Kingdomino in de wereld van Kingdomino. Elementen worden toegevoegd en je hebt te maken met steden, ridders en een gevaarlijke draak. De doos is een stuk groter dan die van Kingdomino, maar gaat dat ook zijn voordelen geven?

In de basis lijkt Queendomino heel erg veel op Kingdomino. Je gaat hier ook tegels pakken en je koninkrijk uitbreiden. Er zitten nu ook nieuwe tegels bij waar je gebouwen op kunt bouwen. Gebouwen leveren op een nieuwe manier punten op of geven je extra’s, zo kan een gebouw je direct overwinningspunten opleveren, of krijg je punten per afzonderlijk gebied.

Deze gebouwen liggen op een gebouwenbord op het midden van de tafel. Je kunt deze echter niet zomaar pakken want deze kosten munten. Het meest linkse gebouw kost je 5 munten, en degene helemaal rechts is gratis. De gebouwen verschuiven in het spel naarmate er gebouwen gekocht of vernietigd worden door de draak. Munten verdien je weer met ridders. Plaats je een tegel en zet je daar een ridder op krijg je één muntstuk per tegel van dit terreinsoort.

Als allerlaatste is er nog een koningin, je wilt die verleiden naar jou koninkrijk te komen. Die komt naar het koninkrijk met de meeste torens. Torens verdien je ook weer met gebouwen. De koningin geeft in het spel als voordeel dat elk gebouw 1 munt minder kost, en aan het eind van het spel telt zij als één extra kroon in je grootse gebied.

Het spel eindigt hier ook als alle dominotegels op zijn. Er ligt dan als het goed is een 5×5 raster op tafel bij iedere speler (of 7×7 bij 2 spelers). De punten worden geteld zoals in Kingdomino alleen tel je nu ook de punten van je gebouwen, je overgebleven munten, en eventueel je koningin.

Maar welk spel moet ik nou kopen?

Om meteen met de deur in huis te vallen, Kingdomino kopen is lastig momenteel want op het moment van schrijven is deze op de bekende sites uitverkocht. Wel zijn er nog genoeg tweedehands exemplaren te koop. Queendomino is nog wel te koop en kost €28,99.

We kunnen je helaas geen heel duidelijk koopadvies geven. Ben je op zoek naar een vlot spel met weinig regels dat makkelijk te leren is? Dan is Kingdomino jou spel. Wil je echter meer diepgang en meer mogelijkheden dan raden we je Queendomino ten zeerste aan.

Wij bezitten zelf alleen Queendomino, en hebben Kingdomino bij vrienden en online vaak gespeeld. We hebben echter niet de drang om ook zelf Kingdomino aan onze eigen collectie toe te voegen aangezien wij juist de extra’s van Queendomino wel erg leuk vinden. Maar wie weet, als we hem voor een leuke prijs voorbij zien komen zijn we misschien wel geïnteresseerd!

Als je beide spellen wel hebt is er nog een speciale “Royal Wedding” variant, het spel kan dan op drie verschillende manieren gespeeld worden tot 6 spelers. Misschien leuk voor de liefhebber.