Opzoek naar een compact en snel dobbelspel? Dan is Regenwormen een goed begin van jouw spellen carrière. Met maar 8 dobbelstenen en 16 tegels in de doos, kun je dit spel overal mee naar toenemen. Lees in onze review of dit een spel voor jou is!

: Reiner Knizia
: 999 games
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 7 spelers
: ± 20 minuten
: Vlot dobbelspel

Doel van het spel

Regenwormen is een spel voor 2 tot 7 spelers. Er zijn maar 2 dingen die je nodig hebt en dat zijn de tegels met de nummers 21 t/m 36 en 8 dobbelstenen. Hierdoor is het spel enorm makkelijk om overal mee naar toe te nemen en zelfs op het strand of in de trein te spelen. Het zijn niet zomaar standaard dobbelstenen, in plaats van de 6 staat er een regenworm op de dobbelsteen die 5 punten waard is.

Als je begint met dobbelen gebruik je al de dobbelstenen. Telkens leg je dobbelstenen met hetzelfde getal of alle regenwormen opzij. Dit doe je net zo lang tot je denkt ik heb genoeg punten voor de tegel die ik wil. Of nu stop ik want als ik nog een keer dobbel, gooi ik waarschijnlijk dezelfde getallen als die ik al opzij heb gelegd en dan is mijn worp mislukt! Je kunt de bovenste tegel van je tegenstander ‘stelen’ door exact zijn getal zelf te dobbelen.

Je worp is mislukt als je met dobbelen geen regenworm op zij hebt gelegd. Per beurt moet je dus minimaal 1 regenworm op zij leggen van de 8 dobbelstenen. Ook als de speler uitsluitend dezelfde regenwormen of getallen dobbelt die hij/zij al eerder op zij heeft gelegd in een beurt. Als laatste is een worp mislukt als de waarde niet hoog genoeg is. Heb jij dus bijvoorbeeld 22 gegooid en is de eerste open tegel een 24 dan is je worp mislukt. Bij een mislukte worp moet je jouw bovenste tegel terug in de rij leggen en de tegel met de hoogste waarde omdraaien.

Als alle tegels op zijn in de rij dan eindigt het spel. Je telt wie de meeste regenwormen op zijn/haar tegels heeft. Hoe meer hogere getallen jij hebt gedobbeld, hoe meer regenwormen er op een tegel staan. Dit kunnen 1,2,3 of 4 regenwormen per tegel zijn. De speler met de meeste regenwormen wint het spel! Is er een gelijk spel? Dan wint de speler die de hoogste waarde heeft.

Handige tips

Door dit met je kinderen te spelen, vanaf ongeveer een jaartje of 6. Kun je ook meteen spelenderwijs oefenen met hoofdrekenen op een leuke manier!

Wil je met 5,6 of 7 spelers spelen? Of juist het spel nog sneller spelen? Dan kun je volgens de spelregels ook het volgende toepassen. ‘Draai een teruggelegde tegel wel om als deze op dat moment de hoogste waarde heeft’

Eindbeoordeling

Dit spel hebben wij denk ik al bijna 10 jaar in bezit en onwijs veel gespeeld in het begin! Super voor tussendoor, je kunt het overal mee naar toenemen en het verveelt niet. De laatste tijd spelen wij dit niet heel vaak meer maar dat maakt het spel niet minder leuk! Door de uitbreiding word het spel wel meer uitdagend en is het ‘stelen’ van de tegels van je tegenstanders ook leuker!

+ Ideaal om mee te nemen
+ Makkelijk te leren
– Dobbelstenen van mindere kwaliteit
– Hoge geluksfactor