Wil je regenwormen nog leuker maken dan het al is? Toe aan iets nieuws? In de uitbreiding van Regenwormen komen er specialisten in het spel die aan bepaalde tegels zijn gekoppeld. Ook zijn er nu regenwormfiches die het gooien van een één een stuk leuker maakt. Lees in onze review of dit een spel voor jou is!

Benieuwd naar het basisspel Regenwormen? Daar hebben wij ook een review over geschreven en deze vind je hier.

: Reiner Knizia
: 999 games
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 7 spelers
: ± 20 minuten
: Vlot dobbelspel

Doel van het spel

De uitbreiding van Regenwormen kun je nog steeds met 2 tot 7 spelers spelen, om met de uitbreiding te spelen heb je altijd het basisspel nodig.

In de uitbreiding zitten twee nieuwe tegels, dit zijn nummer 11 en 13. Met deze 2 tegels moet je exact het getal gooien, je mag deze tegel dus niet pakken als je eerstvolgende lagere tegel en deze tegels mogen niet worden afgepakt van andere spelers!

Als tweede zijn er zeven regenwormfiches toegevoegd met één worm per fiche. Deze fiches kun je bemachtigen als je ten minste twee dobbelstenen met de waarde één hebt gegooid en deze te gelijk apart legt. Nu ontvang je direct een regenwormfiche en is het niet van belang hoe de rest van de beurt verloopt. Een extra punt om te verdienen dus! Is de voorraad van zeven regenwormfiches op? Dan mag de speler die een regenwormfiche ontvangt een fiche ‘stelen’ bij een andere speler die wel een fiche heeft.

Ook zijn er vijf specialisten toegevoegd, maar hoe kom je aan een specialist?
Om het spel te starten hebben de vijf specialisten ieder een eigen tegel waar ze op komen te staan. Zodra een speler het aantal heeft gedobbeld met een specialist erop mag je die specialist in je volgende beurt gebruiken. Ook als de tegel met bijv. tegel 28 er niet meer is, mag je de tegel 27 pakken met de specialist erop. Met uitzondering van tegel 11 en 13, deze mag enkel exact gedobbeld worden. Zo heeft elke specialist zijn eigen kracht!

Hieronder meer uitleg over de specialisten:

  • Ingeblikte worm
    De ingeblikte worm staat op tegel 11, als je deze in bezit hebt geldt de ingeblikte worm als een geworpen regenworm en telt voor vijf punten als er verder geen regenworm is gedobbeld.
  • Kloek
    De kloek bevindt zich op tegel 21, als je de kloek hebt bemachtigd beschermd deze je bovenste tegel. Zet deze bovenop je eigen tegels.
  • Raaf
    De raaf staat op tegel 23, deze blijft als enige specialist in de rij staan tot deze uit het spel word genomen. Als je de raaf hebt gedobbeld, ontvang je direct één regenwormfiche. Daarna verzet je de raaf naar de tegel met de laagste waarde die nog open ligt.
  • Wezel
    Met de wezel op tegel 25 mag je één keer per beurt de wezel op zijn kant leggen en je hele beurt opnieuw gooien. Na je beurt zet je de wezel weer rechtop.
  • Gouden Dobbelsteen
    Op tegel 27 vind je een mooie gouden dobbelsteen, deze telt als een negende dobbelsteen die je mee mag dobbelen.

Daarnaast mag je specialisten ‘stelen’ van andere spelers als je het aantal van de bovenste tegel hebt gegooid. Dan steel je de specialist en de tegel van de andere speler. De raaf kan niet gestolen worden. Bij de kloek mag je enkel de kloek stelen en niet de bovenste tegel. Als een speler tegel 11 of 13 bovenop zijn stapel heeft, mag je de tegel niet stelen maar de specialist wel. Heb je tegel 11 of 13 en de kloek in bezit? Dan mag de kloek ook niet gestolen worden.

In de volgende 2 situaties moet je een specialist terug in de rij zetten, deze komt op de laagste waarde die nog vrij is. Is er geen tegel vrij voor een specialist? Dan word de specialist uit het spel genomen.
1) Dobbel je of steel je een tweede specialist? Dan mag je zelf kiezen welke je houd
2) Als je een mislukte worp gooit, moet je eerst je tegel afleggen zoals in het basisspel en daarna ook je specialist

Het spel eindigt zoals het basisspel, dus wanneer de speler die de laatste open tegel uit de rij op tafel pakt. Daarna worden alle wormen op de tegels en fiches geteld en wie de meeste wormen heeft, wint het spel!

Handige tips

De doos van het basisspel heeft genoeg ruimte om de uitbreiding in de doos te bewaren. Zo blijft het nog steeds een makkelijk formaat om overal mee naar toe nemen.

Ook met de uitbreiding is het leuk voor kinderen, nog steeds leren ze spelenderwijs om bezig te zijn met hoofdrekenen en ze vinden de specialisten waarschijnlijk heel leuk om te hebben!

Eindbeoordeling

Vroeger kwam regenwormen bij ons heel veel op tafel, nu wel een stuk minder maar dat maakt het spel niet minder leuk! We vinden dat de uitbreiding het spel juist leuker maakt. Je wilt vaak allemaal wel die ene specialist hebben, waardoor je sneller voor de tegel gaat proberen te gooien wie de specialist in handen heeft. Ook is het dan juist slim om een tegel met 11 of 13 te pakken zodat je stenen niet worden afgepakt. Als wij 2 1tjes gooien met dobbelen, willen we die altijd apart houden voor een extra regenwormfiche maar dat maakt het lastiger om dan nog hoger dan 21 te gooien. Dit maakt het spel uitdagender! Wij spelen dit spel graag tussendoor met minimaal 4 personen en spelen altijd met de uitbreiding.

+ Uitbreiding past bij het basisspel in
+ Meer opties en tactieken
– Prijzig naar inhoud
– Minder kans om stenen af te pakken