Durf jij tegen ‘The Game’ het kaartspel te spelen in plaats van tegen je tegenstanders. Je moet samenwerken om het spel te winnen maar dat is niet zo makkelijk als je denkt! Kun jij afspraken maken met je medespelers en je daar ook aan houden? Lees dan hier in onze review en speluitleg of The Game wat voor jou is!

: Steffen Benndorf
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: 1 tot 5 spelers
: ± 20 minuten
: Co-operatief kaartspel

Doel van het spel

The Game is een coöperatief kaartspel waar je goed bij na moet denken voordat je een kaart neerlegt, je kunt het met 1 tot 5 spelers spelen. Het is de bedoeling om doormiddel van 4 kaarten die open op tafel liggen alle 98 kaarten hierop uit te spelen, dan pas heb je het spel gezamenlijk gewonnen! Dit zijn 2 kaarten met het getal 1 erop, hierop mag je in oplopende volgorde kaarten van 2 tot 98 kwijt. De andere 2 kaarten hebben het getal 100 en moet je juist in aflopende volgorde kaarten neerleggen.

Het spelverloop

Opzetten van het spel
Je legt de start kaarten, twee met 1 erop en twee met 100 erop in het midden van de tafel. Nu schud je alle kaarten 98 speelkaarten. Met 3,4 of 5 speler ontvangt iedere speler 6 kaarten op hand. In een spel met 2 spelers krijgen beide spelers 7 kaarten en wanneer je alleen speelt krijg je 8 kaarten op hand. De overige kaarten worden als gedekte trekstapel links van de startkaarten neergelegd. Bepaal de startspeler door middel van eerst je kaarten te bekijken, dan kan een speler aangegeven dat hij graag als eerste wilt beginnen.

Hoe speel je het spel?
Kaarten spelen
In de stijgende stapel met het grote getal ‘1’ moeten de gespeelde kaarten steeds hoger in waarde zijn. Met het getal grote getal ‘100’ moet je juist in waarde dalen naar ‘1’. De sprongen tussen opeenvolgende kaarten mogen zo groot of klein zijn als je wilt. Probeer de sprongen zo klein mogelijk te houden, zodat er meer kaarten kunnen worden gespeeld.


Wanneer je aan de beurt bent
De speler die aan de beurt is moet per se twee kaarten uit zijn hand op de stapels spelen. Je mag ook meerdere kaarten spelen dit gebeurd één voor één, maar doe dit in overleg en pijl bij andere spelers of hun geen kaarten hebben die eerst komen voordat jij een te grote sprong maakt in waarde. Ook mag je zelf weten of je alleen op één stapel je kaarten neerlegt of je verspreid je kaarten op meerdere stapels. Aan het eind van je beurt, trekt de speler precies het aantal kaarten dat hij of zij heeft weggespeeld en plaats deze in zijn hand.

De achteruit truc!
De stapels in het midden worden groter en groter, omdat er steeds meer kaarten op komen te liggen. Maar wanneer je de overige regels van kracht houd, mag je met precies de waarde van 10 lager in de stijgende stapel je kaart neerleggen of met precies 10 hoger in de dalende stapel je kaart neerleggen. Houd dus goed in de gaten of jij één van deze kaarten in je hand bezit. Hierdoor gaat de stapel in waarde weer omhoog of omlaag en komt er weer ruimte om kaarten neer te leggen die eerst niet konden gespeeld worden. Je mag meerdere keren de achteruit truc gebruiken!


Wat mag er besproken worden
Je mag nooit naar exacte waardes van je tegenstander vragen of zelf je kaarten prijsgeven. Het is dus strikt verboden om je kaarten op te noemen uit je hand! Verder mag er alles besproken worden tijdens het spelen van The Game het kaartspel.

Einde van het spel
Wanneer de trekstapel op is word er doorgespeeld zonder dat er nieuwe kaarten worden getrokken. Nu moet je minimaal één kaart wegspelen i.p.v. twee kaarten. Wanneer een speler geen kaarten meer heeft gaan de andere spelers zonder deze speler verder. Als jullie echt alle 98 kaarten uit jullie handen en van de trekstapel hebben weggespeeld op de 4 stapels dan zijn jullie gezamenlijk de winnaars van The Game!

Handige tips

Om een overzichtelijk speelveld te hebben, kun je onder of boven de startkaarten stapels maken. Zo kun je altijd zien of het een op-of aflopende stapel is. Leg ook je kaarten in volgorde op je hand, zo is het voor jezelf overzichtelijk welke getallen je hebt.

Als jij een aangesloten getal op een stapel kunt leggen, zeg dat tegen je medespelers alsjeblieft geen kaart op deze stapel neerleggen of je moet echt niet meer kunnen spelen.

Ook wanneer je een kaart met een getal van 10 lager of 10 hoger kunt neerleggen moet je direct zeggen dat jij hier een hele goede kaart op kwijt kunt en de spelers op de andere stapels kaarten mogen neerleggen.

Er zijn twee expert varianten, voor de spelers die het echt goed onder de knie hebben. Je moet met de eerste expert variant 3 kaarten elke beurt wegspelen i.p.v. 2 kaarten. In de tweede variant verlaag je het aantal hand kaarten met één kaart, dit verschilt per het aantal spelers. Dit maakt het echt een heel stuk lastiger om te winnen!

Uitbreiding in de doos, het kan zo zijn dat de uitbreiding ‘One Fire’ bij het basisspel inbegrepen zit. Deze kun je spelen als je al goed bekend bent met The Game. Het word namelijk nog uitdagender om van het spel te winnen met maar 6 kaarten die worden toegevoegd. Je kunt ook als hij niet inbegrepen zit bij het basisspel, de uitbreiding hier voor €5,- kopen.

Ook zijn er nog meer varianten op de markt, The Game ‘Extreme’, The Game ‘Het Duel’ en The Game ‘Quick and Easy’. Tot nu toe hebben wij enkel The Game ‘Extreme’ nog niet in bezit!

Eindbeoordeling

The Game het kaartspel is leuk met 2 spelers, maar ook met 5 spelers! Dit omdat het met elk aantal spelers het lastig is om dicht bij de overwinning te komen. Klinkt makkelijk om 98 kaarten weg te spelen met z’n alle, maar zo makkelijk is het niet!

We hadden behoefte om een spelletje te kopen die ons aan het denken zet maar je wel snel even tussendoor speelt. Toen kwamen we uit bij The Game, de eerste paar potjes liepen niet erg soepel tot we het door kregen om dichterbij de overwinning te komen. Dan word het spel er opeens niet meer zo vaak bij gepakt omdat we het dan door hebben.

Wanneer je altijd met hetzelfde groepje speelt zal het wat sneller saai worden. Indien je steeds met andere spelers speelt, is het wel een aanrader! Je moet echt als een team werken om het spel te winnen. Ideaal om uit te leggen want het heeft maar weinig regels, wel moeten spelers vaak even een potje inkomen om het te begrijpen.

+ Makkelijke en korte speluitleg
+ Communicatie is belangrijk
– De lay-out kan afschrikken
– Kan op het duur wat saai worden