Bouw een handelsnetwerk in het bruisende hart van de wereldhandel. Houd je van de Ticket to Ride bordspellen maar heb je weinig tijd? Of ben je op zoek naar een niet al te moeilijk bordspel die niet zo lang duurt? Dan is Ticket to Ride ‘Amsterdam’ wellicht wat voor jou. Je leest hier wat wij van Ticket to Ride ‘Amsterdam’ vinden en de speluitleg.

: Alan R. Moon
: Asmodee
: Days of Wonder
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 4 spelers
: ± 10 – 15 minuten
: Strategisch bordspel

Doel van het spel

Ticket to Ride ‘Amsterdam’ is een strategisch bordspel voor 2 tot 4 spelers. In Ticket to Ride ‘Amsterdam’ ga je zoveel mogelijk routes proberen te claimen met jouw eigen kleur huifkarren in de 17e eeuw van Amsterdam. Er is een extraatje in toegevoegd en dat zijn de handelsbonuskaarten, hierover lees je straks meer.

Het spelverloop

Opzetten van het spel
Je plaatst het bord in het midden van de tafel en elke speler ontvangt alle huifkarren in één kleur en de score pion in dezelfde kleur, de score pionnen worden op start neergezet. De 16 handelsbonuskaarten worden in een stapel naast het bord gelegd. De transportkaarten worden geschud en elke speler ontvangt er twee, de bovenste vijf kaarten worden opengelegd naast de stapel en dit vormt de ‘markt’. De contactkaarten oftewel routekaarten worden geschud en elke speler krijgt er twee. Hiervan moet je minimaal één contactkaart houden, je mag er dus één onderop de stapel leggen.

Hoe speel je het spel?
In een beurt mag je één van de volgende drie acties kiezen.

Transportkaarten trekken
Er zijn zes verschillende transportkaarten: blauw, groen, rood, roze, oranje, zwart en de meerkleurige jokerkaart. Een speler mag zoveel transportkaarten in bezit hebben als hij wilt, hiermee is geen limiet. Tijdens de eerste actie mag je er voor kiezen om twee transportkaarten te trekken. Je kunt kiezen om twee kaarten van de openliggende markt te pakken en de markt direct weer aan te vullen met de trekstapel of twee gesloten kaarten te trekken. Als je een jokerkaart van de openliggende markt wilt pakken, mag je maximaal één kaart pakken. Je mag in dat geval dus geen tweede openliggende kaart pakken. Als de stapel met trekstapel transportkaarten op is, word de aflegstapel geschud en word dit de nieuwe trekstapel.

Wanneer er drie jokerkaarten in de openliggende markt liggen, dan moet alle transportkaarten op de aflegstapel gelegd worden en worden er meteen vijf nieuwe kaarten open neergelegd in de markt.

Een route claimen
Je kunt een route claimen tussen twee locaties met aangrenzend dezelfde kleuren. Op sommige locaties zijn er twee routes, een speler mag maar één van de twee routes claimen. De tweede route kan dus alleen door een andere speler worden geclaimd. Je kunt een route claimen door een reeks kaarten te spelen die qua kleur overeenkomen met de kleur en het aantal vakjes van de route. Een jokerkaart mag voor elke kleur ingezet worden die jij zelf wilt, ook zit er geen maximum aan van het aantal jokerkaarten die jij inzet om een route te claimen. Een route kan ook geclaimd worden met enkel jokerkaarten. Als je de kaarten die je speelt hebt afgelegd op de aflegstapel, zet je op elk vakje een kar in jouw kleur neer. Vergeet niet je scorepion vooruit te zetten, op het bord rechtsboven staat aangegeven hoeveel punten je vooruit gaat voor de route die je hebt geclaimd.

Contactkaarten trekken
Elke contactkaart heeft twee locaties die een route vormen, op de kaart staat ook de puntenwaarde. Als je de hele route geclaimd hebt door een ononderbroken route te verbinden tussen de twee locaties, ontvang je aan het eind van het spel punten die aangegeven staan op de kaart! Mits je de route niet hebt voltooid dan ontvang je de punten als minpunten! Je mag zoveel contactkaarten in bezit hebben als je wilt. In een beurt moet je twee contactkaarten trekken en minimaal één kaart houden, als je de andere kaart niet wilt houden leg je deze op de aflegstapel. De contactkaarten worden tot aan het einde van het spel geheim gehouden.

Handelsbonuskaarten
In Ticket to Ride Amsterdam zijn er handelsbonuskaarten toegevoegd, hiermee kun je extra punten verdienen! Onder dit stukje tekst vind je een foto van hoe de kaarten eruit zien. Telkens als een speler een route claimt waar een huifkar op staat afgebeeld moet je een handelsbonuskaart pakken en zichtbaar op tafel leggen. Maximaal één handelsbonuskaart per geclaimde route. Wie de meeste kaarten aan het eind van het spel bezit krijgt wel 8 punten erbij! Zoals linksboven op de kaart afgebeeld krijgt de 2e en eventueel 3e en 4e speler ook punten. Als spelers dezelfde aantal kaarten hebben krijgen beide spelers een gedeelde plek en de hoogste aantal punten. De plek hierna vervalt. Als je geen handelsbonuskaarten hebt verzameld kun je ook geen extra punten verdienen.

Einde van het spel
Wanneer een speler twee of minder karren in bezit heeft, mag elke speler nog één beurt speler incl. de speler met de minste karren. Daarna is het tijd voor de eindscore, in totaal kun je op drie vlakken punten scoren.

Handige tips

Ga niet voor te veel contactkaarten oftewel routekaarten die ver uit elkaar liggen. Het spel is echt razend snel voorbij!

Ben je vaak met 2 spelers? Ook dan is dit speelbord een uitdaging, je mag namelijk geen dubbele routes bouwen! Hierdoor moet je alsnog geluk hebben dat jouw tegenstander niet al alles om de plaats heeft gebouwd waar jij ook heen moet.

Heb je vrienden of houd je zelf niet van moeilijke, langdradige bordspellen met een lange speluitleg? Dan is deze versie van Ticket to Ride echt een dikke aanrader!

Het bord is klein maar fijn, je kunt alles duidelijk lezen. Ook zijn de kaartjes en niet te vergeten de doos veel kleiner. Ideaal om Ticket to Ride ‘Amsterdam’ mee te nemen op vakantie!

Op zoek naar een Ticket To Ride spel die je met meer mensen kunt spelen? Je kunt onze review van Ticket to Ride ‘Europa’ hier lezen, dit spel kun je namelijk met 2 tot 5 spelers spelen en is een langere versie. Ook heeft het een ander element dan de handelsbonuskaarten in de ‘Amsterdam’ versie.

Eindbeoordeling

Je speelt heel makkelijk meerdere potjes achter elkaar, omdat het spel maar 10 tot 15 minuten duurt. De opzet van het spel is ook zo klaar gezet. Wij hebben zelf al Ticket to Ride ‘Europa’ in bezit en vinden ‘Amsterdam’ een hele goede aankoop geweest. Jeffrey vind vooral de ‘Europa’ versie langdradig, we spelen het bijna dagelijks sinds we het hebben gekocht hebben, super verslavend! Ook als je geen fan bent van Amsterdam, je bent niet specifiek met de stad bezig maar om te winnen!

We hadden stiekem er wat meer van verwacht, meer toffe elementen die erin zouden zitten. Misschien had een variatie met het gebruik van de Amsterdamse grachten een leuke toevoeging geweest. Het is nu vooral hetzelfde zoals we gewend zijn van Ticket to Ride, kaarten trekken en routes claimen. Het blijft nog altijd een dingetje met Ticket to Ride om de puntentelling bij te houden, uiteindelijk moet je op het eind van het spel toch weer opnieuw de routes tellen die zijn geclaimd om er zeker van te zijn dat alle routes geteld zijn. Gelukkig is dat met dit kleinere bord wel zo gepiept!

+ Kort maar krachtig
+ Score verandering door handelsbonuskaarten
– Geen grote verandering ten opzichte van andere Ticket to Ride bordspellen
– Omweg is lastig met maar 16 karren