Het is eindelijk zomertijd en dat betekent met vakantie gaan! Meer tijd om spelletjes te spelen want de route naar je vakantieadres duurt maar eeuwig. Of je nou met de auto, de trein of het vliegtuig gaat, spelletjes kunnen niet ontbreken om de verveling tegen te gaan. Wij laten je in dit artikel 10 spellen zien die goed kunnen gespeeld worden als je onderweg bent!

Spellen voor in de trein of het vliegtuig

In de trein of in het vliegtuig heb je vaak een tafeltje, deze kun je heel goed gebruiken om spelletjes mee te spelen. Het is natuurlijk niet mega groot dus kleine spelletjes zijn aan te raden! Kleine kaartspellen werken goed, hierbij hoef je vaak niet veel te praten en zijn makkelijk te begrijpen. Dobbelspellen zijn af te raden in de trein of in het vliegtuig, je buren zullen dit niet erg prettig vinden als ze net in slaap zijn gevallen of genieten van een filmpje.

The Game – Quick and Easy

: Steffen Benndorf
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 10 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

In The Game – Quick & Easy werken de spelers als team en proberen ze alle 50 speelkaarten op twee stapels af te leggen. Tijdens je beurt leg je één of twee speelkaarten op de aflegstapel(s) en pak je vervolgens het aantal afgelegde speelkaarten van de trekstapel. De speelkaarten hebben de waardes 1-10 in vijf verschillende kleuren. Eén aflegstapel stijgt in waarde (1-10) en één aflegstapel daalt (10-1) in waarde.

Een heel kort maar uitdagend spelletje, met enkel 50 speelkaarten in de doos. Je hoeft enkel 3 stapeltjes te maken en dat past makkelijk op je trein of vliegtuigtafeltje. The Game is een makkelijke instap voor beginnende spelers maar is zeker niet makkelijk!

Love Letter

: Seiji Kanai
: 999 Games
: Vanaf 10 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Probeer je liefdesbrief bij de prinses te krijgen. Daarvoor heb je de hulp van het personeel nodig. Je krijgt aan het begin 1 kaart met een personage, dat een speciale eigenschap heeft. Ben je aan de beurt, dan trek je een kaart en moet je één van je 2 kaarten spelen. 

Klein, kort en tactisch blufspelletje met maar 16 kaarten. Hoewel de spelregels zeer eenvoudig zijn, zit er meer diepgang in dan je op het eerste gezicht vermoedt. Ideaal om even tussendoor het vervelen te spelen.

Exploding Kittens

: Elan Lee en Matthew Inman
: Asmodee
:  Exploding Kittens
: Vanaf 7 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Exploding Kittens is een fantastisch kaartspel voor mensen die van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houden. Dit tactische spel is een variant van Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

De spanning zit er goed in met Exploding Kittens, dus probeer het stilletjes te spelen. Wanneer zal de kitten exploderen? Enkel twee stapeltjes met kaarten, de aflegstapel en de trekstapel. Het kan snel afgelopen zijn, vooral als je het met twee spelers speelt.

Punto

: Bernhard Weber
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Wie maakt als eerste een lijn met kaarten van dezelfde kleur? Speel om beurten een kaart. Probeer jouw lijn te verlengen of die van een tegenstander te blokkeren. Focus je niet teveel op één lijn, want voor je het weet gaat een ander er met de overwinning van door.

Een heel klein kaartspelletje, het spelletje is geschikt voor de trein of het vliegveld omdat de kaartjes heel klein zijn en het speelveld mag maar 6 bij 6 groot zijn. Iedereen kan Punto spelen want wie kent vier op een rij niet?

Hive Pocket

: John Yianni
: Asmodee
: Huch & Friends
: Vanaf 9 jaar
: ± 10 tot 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Hive is een kort spelletje voor 2 spelers. Het doel van het spel is om de bij van de tegenstander te omsingelen. Dat kan zowel met eigen stenen als ook met stenen van de tegenstander. Doordat elk insect zijn eigen bewegingsmogelijkheid heeft en er geen vast bord aanwezig is, is ieder spel weer anders. Ook bevat het spel 2 uitbreidingen de mug en het lieveheersbeestje.

Pluspunt aan Hive is dat het heel eenvoudig is om te leren. Het enige wat er in de doos zit zijn stenen met verschillende insecten in de kleuren wit en zwart in een reiseditie waardoor de stenen kleiner zijn dan de normale versie. In een bijgeleverde zak kun je alle stenen makkelijk vervoeren.

TIP: Bordspellen via je mobiele telefoon spelen?

Er staat ook een artikel ook online waar wij 15 bordspellen voor je mobiele telefoon bespreken, wellicht wat voor je indien er geen medespelers willen meedoen. Het artikel vind je hier.

Spellen voor alleen in de auto

Deze volgende spellen die wij hier onder noemen zijn niet aan te raden in de trein of het vliegtuig, maar wel erg leuk voor in de auto!

Dobble

: Denis Blanchot
: Asmodee
: Vanaf 6 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Er zijn 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan. Je kunt vijf spelvariaties spelen met Dobble. Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kan spelen. Zie jij als eerste het identieke symbool?

Dit raden wij enkel aan als je met 2 personen op de achterbank zit. Door in het doosje van Dobble de kaarten van de pot neer te leggen en zelf je eigen kaarten vast te houden (houd je hand in een kommetje anders zie je niet alle symbolen). Met een beetje schuin naar elkaar toe zitten is dit zeker te doen en niet te hard roepen natuurlijk anders schrikt de bestuurder!

Qwixx

: Steffen Benndorf
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Bij Qwixx hoef je niet op je beurt wachten – iemand dobbelt en iedereen kan de worp benutten! Hoe meer getallen je op je scoreblad aankruist, des te meer punten je krijgt. Qwixx kan in twee minuten worden uitgelegd en is spannend tot de laatste worp!

Je kunt zelf je scoreblad bij je houden (houd hier wat hards onder bijv. een boekje) en de ‘deksel’ van de doos kun je gebruiken om de dobbelstenen in te gooien. Vergeet geen pennen of potloden mee te nemen! De persoon op bijrijdersstoel kan ook gewoon mee doen!

Railroad Ink

: Hjalmar Hach & Lorenzo Silva
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Railroad Ink is een competitief puzzelspel voor de hele familie. Gooi de dobbelstenen en teken routes op je speelbord. Creëer netwerken door uitgangen met elkaar te verbinden en scoor daarmee punten aan het einde van het spel. Maak het spel uitdagender met één van de twee ingesloten uitbreidingen. Gooi de dobbelstenen, teken routes en vorm netwerken en verbind uitgangen om punten te scoren. Inclusief 2 uitbreidingen: Rivieren en Meren.

Bij Railroad Ink zitten al stiften met gum bij, om de routes te tekenen en weer uit te gummen. Zorg dat je een bakje of een vlakke ondergrond hebt waar je de dobbelstenen op gooit. Je kunt de dobbelstenen dobbelen, opnoemen welke je hebt gedobbeld en elke speler vinkt dit aan op zijn of haar tekentableau zodat het niet erg is als er een dobbelsteen opeens door dobbelt. De persoon op bijrijdersstoel kan ook gewoon mee doen!

Autobingo

: Schmidt
: Vanaf 5 jaar
: ± 15 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Kijk naar buiten en zoek naar overeenkomende afbeeldingen op je bingo kaart. De speler die vijf afbeeldingen op een rij heeft, wint het spel!

Deze kan natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje! Je hebt een eigen notitieblok en een potlood of pen en tekenen maar als je wat voorbij ziet komen. Er is nu ook een miniformaat beschikbaar, deze vind je hier.

Keer op Keer

: Inka & Markus Brand
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Je kunt Keer op Keer met 1 tot 6 spelers spelen. Kruis vakjes op je speelveld aan om zo snel mogelijk kolommen en gelijkgekleurde gebieden te vullen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Die combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen. Maak steeds de juiste keuze en probeer de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen. 

Hetzelfde als Qwixx, je kunt zelf je scoreblad bij je houden (houd hier wat hards onder bijv. een boekje) en de ‘deksel’ van de doos kun je gebruiken om de dobbelstenen in te gooien. Vergeet geen pennen of potloden mee te nemen! De persoon op bijrijdersstoel kan ook gewoon mee doen!

TIP: TinyTins spellen van 999 Games

Hoe handig zou het zijn als je je favoriete spelletje in je broek- of jaszak zou kunnen meenemen? Daarom brengt 999 Games deze zomer weer opnieuw 4 exemplaren uit in miniformaat met de volgende spellen: Konijnen Hokken, Regenwormen, Pechvogel en Vlotte Geesten! De tin is zo groot als een pepermuntdoosje, waardoor je het spel overal kunt spelen. En natuurlijk ook heel leuk om ze te verzamelen! Ze kosten €5,99 per stuk en je kunt ze hier kopen.

Welke spel speel jij altijd onderweg? Laat het ons weten in de reacties!