Hou jij van uitdaging en presteer jij goed onder tijdsdruk? Dan is Trice misschien wel wat voor jou. Naar het spelidee van John de Mol is het team van Identity Games aan de slag gegaan en zo ontstond Trice. Een razendsnel woordspelletje waar je woorden gaat vormen aan de hand van de geworpen dobbelstenen. Benieuwd of dit spel wat voor jou is en hoe je dit speelt? Dat lees je in dit artikel.

: Team Identity Games (Spelidee: John de Mol)
: Identity Games
: Vanaf 10 jaar
: 1 tot 7 spelers
: ± 10 minuten
: Dobbel woordspel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Trice is een woordspelletje gecombineerd met dobbelstenen voor 1 tot 7 spelers. In dit spel dobbel je met de groene (beginletter) en rode (eindletter) en een witte dobbelsteen (aantal letters). Aan de hand van deze gedobbelde combinatie ga je woorden opschrijven binnen een zelf gekozen tijdslimiet.

Elk juist opgeschreven woord die voldoet aan de regels van het spel levert je één punt op. Wie na zes rondes de meeste punten heeft opgeschreven wint het spel.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

Vooraf mag je zelf verzinnen hoe lang je één speelronde laat duren. Aangeraden wordt 30 seconde of 1 minuut, maar dit kan natuurlijk ook aangepast worden naar wens van de spelers zelf. Zet zelf een timer op de gekozen speeltijd.

Kies met welke van de dobbelstenen je wilt spelen. Van de groene en witte dobbelstenen krijg je er van ieder twee, beide met andere cijfers en letters op alle zijdes. Pak de rode dobbelsteen, één van de witte dobbelstenen en willekeurig één van de twee groene dobbelstenen.

Iedere speler neemt pen en papier voor zich om de woorden op te schrijven. De timer wordt binnen handbereik gelegd van één van de spelers.

Hoe speel je het spel?

Werp de 3 dobbelstenen op tafel. De groene dobbelsteen geeft de beginletter aan, de rode dobbelsteen de eindletter. De geworpen witte dobbelsteen geeft het aantal letters aan dat de woorden moeten hebben. Zorg dat voor iedereen de dobbelstenen goed zichtbaar zijn en start de timer.

Alle spelers schrijven nu binnen de vooraf gesproken tijd zoveel mogelijk woorden op met deze combinatie. Als de timer afloopt stoppen de spelers direct met schrijven Alle spelers lezen hun woorden hardop voor. Elk goed woord is 1 punt waard. Noteer voor elke speler het aantal punten op het meegeleverde scoreformulier.

Einde van het spel

Dit spel wordt gespeeld over 6 rondes. Tussen de rondes door kun je afwisselen met de andere groene of witte dobbelstenen. Wanneer de laatste timer is afgegaan en ieder zijn punten heeft opgeschreven van de laatste ronde op het scoreformulier tel je alle punten bij elkaar op.

De speler met de meeste punten verdeeld over 6 rondes is de winnaar van Trice.

Handige tips

In de spelregels staat een challenge, wij spelen hier eigenlijk standaard mee. Hiermee controleer je alle opgeschreven woorden op betekenis en spelling door ze op te zoeken op internet. Is het woord onjuist in de spelling, dan telt het woord automatisch niet als punt. Daarnaast moet de speler die het woord heeft opgeschreven ook de betekenis van het woord kennen. Hiermee voorkom je dat spelers woorden opschrijven als gokje zonder dat ze de betekenis daadwerkelijk kennen.

Super handig met name in deze tijd. Dit spel is ook goed te spelen op afstand met elkaar door te videobellen. Zo kun je op een veilige manier je hele vriendengroep uitdagen.

Eindbeoordeling

Het was voor ons alweer een tijdje geleden dat er fysiek een woordspelletje op tafel kwam. Trice bracht hier verandering in, en zal dat waarschijnlijk ook wel blijven doen. Wij kunnen ons namelijk heel erg vermaken met Trice.

Het concept is erg simpel, je werpt de dobbelstenen en daarna schrijf je zoveel mogelijk woorden op. Die simpelheid is ook meteen wat het spel in onze zo leuk en toegankelijk maakt. Zonder dat er een lange speluitleg aan vooraf gaat kan iedereen een potje meedoen.

Het spel kan zowel solo gespeeld worden als met een grote groep. Voor het spel zelf maakt dat niet uit, er hoeven geen aanpassingen gedaan worden. Speel je het spel met een grotere groep dan zul je verschil merken in de uitdaging. Toch kun je solo jezelf ook uitdagen door bijvoorbeeld voor een nieuwe highscore te gaan. De moeilijkheidsgraad is aan te passen met de dobbelstenen door te kiezen voor lange of korte woorden.

Verwacht met Trice geen spel waar je rustig achterover kunt hangen. Je moet scherp blijven en je brein hard aan het werk zetten. Door het formaat en de inhoud van het doosje is het spel makkelijk mee te nemen. Wij raden je dit spel dan ook zeker aan, ook erg leuk om met kinderen te spelen om zo op een leuke manier bezig te zijn met woordenschat.

+ Uitdagend woordenspel
+ Leuk en leerzaam voor kinderen en volwassenen
+ Moeilijkheidsgraad aanpasbaar door af te wisselen met de witte dobbelstenen
– Soms dobbel je vrijwel onmogelijke combinaties, kwestie van opnieuw dobbelen