Soms zijn er van die spellen waar je je echt verbaasd hoe mooi het spel is. Tegenwoordig doen steeds meer spellenmakers hun best om een mooi spel uit te brengen, vroeger waren we al tevreden met een zwart-wit scoreblok en dobbelstenen zoals bij het spel Yathzee. Hieronder kun je een lijstje vinden van de 10 mooiste artworks van bordspellen.

Wat is Artwork?
Even in het kort wat artwork nou precies is. Artwork kan letterlijk vertaald worden als kunstwerk. Je kunt het zo zien, welke bordspellen zijn eigenlijk een echt kunstwerk en zou jij aan je muur willen hangen? Wij geven onze mening waarom wij het zo mooi vinden en een korte introductie van het spel.

De bordspellen staan niet in volgorde maar zijn in willekeurige volgorde omschreven.

Everdell

Illustrator(s) : Andrew Bosley, Cody Jones, Dann May
Uitgever : Wordt verwacht bij White Goblin Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

In de lieflijke vallei Everdell vind je een beschaving van boswezens. Deze beschaving groeit en bloeit. Met behulp van “tableau-building” systeem, zullen spelers werken aan het bouwen van een stad van beestjes en diverse gebouwen. Everdell is gemakkelijk te leren, maar biedt toch een bevredigende strategische diepgang en eindeloze herspeelbaarheid. Zal de zon het helderste schijnen in jouw stad voordat de winter komt?

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

Wat is er eigenlijk niet mooi aan Everdell? Het thema is uniek en de vormgeving is prachtig. Het bord is een 3D boom, deze bouw je voor je begint aan het spel. Deze boom heeft ook een bij passelijke naam ”Ever Boom”. Elke kaart bevat een mooie illustratie van beestjes of gebouwen. Ook is er goed nagedacht over de spelregels, kaarten zijn apart uitgelegd, de solo variant en achteraan vind je een verhaal waar het spel zich afspeelt.

Tapestry

Illustrator(s) : Andrew Bosley, Rom Brown
Uitgever : 999 Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

In Tapestry weef je het verhaal van jouw eigen, unieke beschaving. Je start met niets en ontwikkelt je op de 4 ontwikkelingssporen (wetenschap, technologie, ontdekkingsreis en militair) om steeds betere beloningen en voordelen te ontvangen. Je kunt je op een specifiek spoor richten of voor een evenwichtige aanpak kiezen. Verbeter je inkomen, bouw aan je hoofdstad, buit je unieke vaardigheden uit en trek tapijtkaarten, die het verhaal van jouw beschaving vertellen. Reikt jouw beschaving tot de sterren? 

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

De voorkant van de doos is mooi en nodigt je uit om snel verder te kijken. Tapestry heeft zoveel te ontdekken in alleen al de doos. Onderaan in de doos bevindt zich een inlay voor de gebouwen, deze zijn groot en stuk voor stuk mooi geschilderd met meerdere kleuren. De kaarten hebben veel aandacht gehad en lijken wel getekend. Verder is ook aandacht besteed voor de grondstoffen en bonussen, deze zijn 3D en gelukkig niet van karton!

Hanamikoji

Illustrator(s) : Kota Nakayama
Uitgever : White Goblin Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

Je bent de eigenaar van een traditioneel Japans restaurant en wil de gunst van 7 geisha’s voor je winnen. Zij zijn de vertegenwoordigers van de Japanse cultuur en traditie. Zij zijn meesters in vele kunsten: muziek, zingen, dansen, geestige conversaties en de thee ceremonie. Hun gunst kan jou en je restaurant veel aanzien bezorgen. Echter je strijdt niet alleen om de gunst van de geisha’s. Enkel wanneer je hen waardevolle voorwerpen van hun traditie aanbiedt, zullen zij jou hun diensten aanbieden.

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

Het uiterlijk van de doos lijkt wel of je even naar een Aziatische filmposter kijkt. Maar met openen van de doos kom je er al gauw achter dat alle kaarten stuk voor stuk prachtig zijn! De 7 geisha’s dames hebben allemaal iets speciaals bij zich en dit is weer duidelijk uitgebeeld op andere kaarten.

Rovers van de Noordzee

Illustrator(s) : Mihajlo Dimitrievski
Uitgever : White Goblin Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

Rovers van de Noordzee speelt zich af in het tijdperk van de Vikingen. De spelers zijn krijgers die indruk proberen te maken op de hoofdman door argeloze nederzettingen te overvallen. Er is roem te behalen in de strijd, zelfs al val je in de handen van de Walkuren! Stel een bemanning samen, sla voorraden in en reis naar het noorden om nederzettingen te plunderen. Maak daarbij goud, ijzer en vee buit. Verzamel je krijgers, het is tijd om te gaan plunderen!

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

Het thema is erg tof en dit is super goed uitgebeeld en dat kun je zien aan het uiterlijk van de doos, de munten en profianten, de houten Vikingen en grondstoffen. Ook zijn de Vikingen op de kaarten fantastisch. Het past er allemaal erg goed bij!

Scythe

Illustrator(s) : Jakub Rozalski
Uitgever : Stonemaier Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

Scythe is een bordspel dat zich afspeelt in 1920. Een tijd van landbouw, oorlog, gebroken harten en geroeste raderen. Iedere speler is een karakter van een van de vijf facties in Oost Europa. Je probeert het land rond The Factory voor jouw factie te claimen. Het veroverde land levert je nieuwe rekruten, goederen en bouwgrond op. Alles wat je nodig hebt om te beginnen met de productie van de oorlogmachines die je verder helpen bij jouw strijd om land.

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

De voorkant van deze doos zegt al genoeg, net een schilderij. Het is bijna zonde om alleen de zijkant van dit spel te tonen in je spellenkast.

Scythe komt met een hoop kaarten en miniaturen die stuk voor stuk mooi zijn vormgegeven. Een combinatie van hardwerkende landbouwers in 1920 met steampunk. Erg gaaf wat ons betreft!

7 Wonders

Illustrator(s) : Antoine Bauza, Miguel Coimbra
Uitgever : Repos Production
Het spel is momenteel helaas uitverkocht

Korte introductie van het spel

In het strategische bordspel 7 Wonders ben jij de leider van één van de zeven grote steden van de oudheid. Benut de natuurlijke rijkdom van je land, neem deel aan de eeuwige wedloop van vooruitgang, ontwikkel je handelsbetrekkingen en oefen je militaire macht uit. Schrijf geschiedenis door één van de zeven architectonische wereldwonderen te bouwen!

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

Als je de doos opent zijn er foto’s afgebeeld op de doos, dit zie je niet vaak bij een spel. Het 7 Wonders bord wat je voor je krijgt heeft aan beide kanten een prachtige tekening. De kaarten hebben originele namen en de plaatjes op de kaarten zijn stuk voor stuk bijzonder en eigenlijk ook wel indrukwekkend. De grondstoffen zijn aangeduid door middel van kaarten en zien er goed uit, ook passen de muntstukken goed bij het thema.

Wingspan

Illustrator(s) : Ana Maria Martinez Jaramillo, Natalia Rojas, Beth Sobel
Uitgever : 999 Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

Een vogelspel vol tactiek en spanning Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel breidt in één van zijn leefgebieden een ketting van krachtige combinaties uit. Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren: voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken. Wie bouwt het beste actiemotortje en scoort aan het einde van het spel de meeste punten met zijn vogels?

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

Wingspan is ongelofelijk populair geworden sinds vorig jaar maar kan ook zeker niet ontbreken in dit lijstje. Wat wij eerst dachten dat alleen een vogelliefhebber het spel leuk zou vinden maar dat is helemaal niet waar. We hadden nooit gedacht dat we zoveel vogels echt interessant vinden om tijdens het spelen naar te kijken en ook het kleine weetje onderaan te lezen bij de vogel kaarten. Het is ook zo verbazingwekkend dat iedere vogel zo mooi en gedetailleerd getekend is. Ieder in zijn herkenbare houding

Dinosaur Island

Illustrator(s) : Kwanchai Moriya, Peter Wocken, Anthony Wocken
Uitgever : Pandasaurus Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

In Dinosaur Island verzamelen en onderzoeken spelers DNA van uitgestorven dinosaurussoorten . Ze combineren het oude DNA in de juiste volgorde om deze prehistorische wezens weer tot leven te brengen! Doel van alle spelers is om elk seizoen het meest spannende Dinopark te bouwen en de meeste gasten te trekken (en in leven te houden!).

Wat wij zo mooi vinden aan het artwork

Ben jij een echte dinosaurus fanaat dan is dit spel zeker weten geschikt voor jouw. Wij zijn daar niet per se fan van maar dit spel heeft zijn thema wel goed waar gemaakt met alles wat er uit de doos te voorschijn komt. Leuke roze dinosaurs miniaturen, goed gebruik gemaakt van toffe felle kleuren en elk spelersbord een eigen dinosaurus bovenaan het bord en op de achterkant. Een thema waar je van moet houden, maar wat ons betreft verdiend deze zeker een plekje in de top 10!

Dixit

Illustrator(s) : Marie Cardouat
Uitgever : Repos Production
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

Alle spelers hebben altijd zes kaarten in hun hand, waarop mysterieuze tekeningen te zien zijn. Om de beurt is een speler de verteller die een kaart uit zijn hand kiest en deze omschrijft. Dit kan door middel van een woord, een zin, of het maken van een gebaar of geluid. Alles is toegestaan. Probeer je tegenstanders goed in te schatten en zorg dat je hint niet té makkelijk of té moeilijk is. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun handkaarten die ze bij de omschrijving vinden passen. Hierna worden alle kaarten geschud en open op tafel gelegd, waarna het stemproces plaatsvindt.

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

Dixit bestaat vooral uit kaarten en laten deze kaarten nou zo bijzonder zijn. De kaarten zijn mysterieus en hebben stuk voor stuk aandacht gekregen. Maar elke kaart zal elke speler anders beschrijven en dat is nou zo mooi aan de kaarten, je hebt hier een portie fantasie voor nodig. 

Machiavelli Deluxe

Illustrator(s) : Andrew Bosley, Simon Eckert, Tomasz Jedruszek, Mateusz Lenart, Gracjana Zielińska
Uitgever : 999 Games
Het spel is hier te koop

Korte introductie van het spel

In Machiavelli kruip je elke ronde in de huid van een ander karakter. Dat geeft je speciale eigenschappen, waarmee je de andere spelers kunt manipuleren. Bluf en finesse zijn vereist om veel goud te verzamelen en daarmee gebouwen in je eigen stad te bouwen. Wie uiteindelijk de stad met de meeste punten heeft, wint het spel.

Wat wij zo mooi vinden aan de artwork

De karakters zijn erg mooi vormgegeven op kaarten en fiches, de kledij wat de karakters aanhebben past goed bij het karakter zelf. Bij twee karakters zitten er speciale fiches bij, deze passen goed bij het karakter want komen terug in de kaart. De gebouwkaarten zijn mooi en de circus kaarten zien er heel goed uit! Zelfs de spelregels zien er fraai uit met alles duidelijk uitgelegd.

Heb jij een favoriet uit dit lijstje of welke bordspellen vind jij de mooiste artwork hebben? Laat het ons weten in de reacties!