Dit jaar is de bedoeling om onszelf vaker te gaan uitdagen met bordspel gerelateerde uitdagingen. Zo stelde we ons aan het begin van het jaar het doel om dit jaar minimaal 750 potjes te spelen. Daar hebben we 9 januari wat vaart achter gezet, geïnspireerd door het Instagram kanaal @boardgamebrothers en @dice_daniel gingen wij de 10 Games 1 Day uitdaging aan. Zoals de naam al zegt, 10 bordspellen spelen binnen 24 uur … of wij dat gehaald hebben en hoe ons dat af ging lees je in dit artikel.

Selectie van de spellen

Een dag van tevoren begonnen de voorbereidingen al. We kozen ervoor om allebei 10 spellen te selecteren. Onze Instagram volgers konden stemmen op één van de twee spellen en zo bleven er uiteindelijk 10 spellen over.

Everdell vs Kwakzalvers van Kakelenburg, Mariposas vs Wingspan, 7 Wonders Duel: Agora vs Pantheon, Jaipur vs Santo Domingo, Ticket to Ride: Nederland vs Amsterdam, Puerto Rico vs De Dwergen van Nidavellir, Claim vs Love Letter, Rovers van de Noordzee vs Chartered: The Golden Age, Patchwork vs Berenpark en als laatste Sagrada vs Dobbel zo Clever.

De dag van de challenge

De stemmen waren geteld, de wekker ging voor ons doen vroeg en wij zaten vol motivatie om aan deze challenge te beginnen. De spellen uit de kast gehaald en klaar om aan het eerste spel te beginnen.

09:30 Spel #01 – Everdell

De dag begon met een potje Everdell, we hadden het slechter kunnen treffen. Even rustig wakker worden met een goed spel en genieten van de mooie artwork … wat een pareltje is het toch. 

Wij hadden er uiteindelijk een ruim uur voor nodig en sloten het spel af om 10:40 met een score van 58 tegen 44 in het voordeel van Jeffrey

12:00 Spel #02 – Ticket to Ride Nederland

In de ochtend verder nog even wat andere dingen gedaan, zo hadden we vanaf de middag de gehele dag de tijd om bordspellen te spelen. We hadden deze uitbreiding van Ticket to Ride nog nooit gespeeld, dus we beginnen met een filmpje te kijken van Nox.

De moeilijkheid viel mee dus snel aan de slag. We voegden de neutrale speler toe om het uitdagender te maken voor 2 spelers. Ticket to Ride is voor Jeffrey vaak niet zijn eerste keus, maar met de Nederland uitbreiding viel het zeker niet tegen! De toevoeging van de tolbrug kosten is een leuke toevoeging wat de interactie onderling ook beter maakt.

Inclusief de speluitleg van Nox waren we tot 12:55 zoet met dit spel. Uiteindelijk ging Jeffrey er met de winst vandoor met 220 punten en Zoë scoorde 162.

13:30 Spel #03 – Claim 

Het vorige spel opruimen en door naar Claim. We hebben een hele storage box vol incl alle uitbreidingen en promo’s, keus genoeg! We hadden dit al een tijd niet meer gespeeld en besloten het scenario “De Legende van de Ontwakers” te spelen.

Claim is een leuk en snel slagenspel. Door de vele facties met ieder hun unieke eigenschappen kun je eindeloos blijven combineren. Geen spel hoeft daardoor hetzelfde te zijn. 

Door de laatste slagen te winnen in combinatie een gebouwenkaart had Jeffrey aan het einde van het spel al 2 extra gewonnen facties. Hij bleef echter hangen op 3 gewonnen facties in totaal en Zoë won met 4 facties.

Claim speelde erg vlot, 13:45 waren we gereed voor het volgende spel.

14:40 Spel #04 – Wingspan

En dat spel werd na een korte onderbreking Wingspan samen met de uitbreidingen Europa & Oceanië. Ook deze behoort tot één van onze favorieten, het was dus absoluut geen straf!

De kaarten zijn geschud (dat zijn er een hele hoop met alle uitbreidingen) en we kunnen beginnen. Elke keer weer leuk al die vogels te ontdekken, en sinds kort met de app “Wingsong” maken ze nog is geluid ook!

De tijd vloog voorbij en om 15:30 sloten we het spel af met een bescheiden winst van Jeffrey met 100 punten tegen 82 punten voor Zoë.

15:40 Spel #05 – Rovers van de Noordzee 

Soms heb je van die spellen, je weet dat ze leuk zijn maar toch komen ze in de vergetelheid. Rovers van de Noordzee is zo’n spel bij ons want het laatste potje voor deze stamde uit 10 juli 2020. De regels waren een beetje vervaagd maar gelukkig ook snel weer opgerakeld.

Rovers van de Noordzee was ons laatste “grote” spel van de dag. Het beviel weer zo goed dat we ook hyped zijn om dan toch eens die zo hoog aangeschreven uitbreiding Helden uit het Noorden aan de collectie toe te gaan voegen. Eerst nog maar wat vaker spelen!

Om 16:50 was het grootste deel van het bord geplunderd en pakte Jeffrey de laatste offertegel van de stapel en zo eindigde het spel. Het spel werd gewonnen door Jeffrey met een puntentotaal van 67 tegen 60.

19:20 Spel #06 – Berenpark

We zijn over de helft, na een break gaan we verder met Berenpark. Een spel dat we nog niet zo lang in ons bezit hebben. Wij kunnen puzzelspellen wel waarderen, en Berenpark dus ook.

Het spel speelt erg snel, na 20 minuutjes was het dan ook klaar. Zoe scoorde 74 punten, met 83 punten won Jeffrey het spel.

19:45 Spel #07 – Sagrada

Om 19:45 zitten we klaar voor het eerste (en enige) dobbelspel. De keus is gevallen op Sagrada. Wij worden altijd zo vrolijk van al die gekleurde dobbelsteentjes en speelbordjes. Dan wanen we ons toch even in onze favoriete stad Barcelona.

We kozen voor het moeilijkheidsniveau 5. Helaas kregen we beide ons bordje niet vol en bleven we met 1 leeg vakje zitten. Zoë begint aan haar comeback met 47 tegen 46 punten van Jeffrey om 20:10.

20:15 Spel #08 – De Dwergen van Nidavellir

De Dwergen van Nidavellir is een hagelnieuw spel dat dit jaar in Nederland wordt uitgegeven door White Goblin Games, echt eentje om naar uit te kijken. Eerder schreven we al een review over dit spel!

Erg leuk hoe je elke keer in dit spel weer een nieuwe tactiek kan uitproberen, er is niet één gestroomlijnd pad die je naar de overwinning brengt. Het is continu kijken naar je tegenstanders en hierop aanpassen. Zoë had dit wederom als beste door en won met 320 tegen de 287 van Jeffrey. 

21:05 Spel #09 – Jaipur

Het einde van de challenge is in zicht, en het verveeld nog steeds niet. Wel lekker om Jaipur erbij te pakken, even een kort kaartspel tussendoor.

Het spel kan in 3 rondes gespeeld worden, maar na 2 rondes was het al beslist. Zoë bleek ook hier weer te sterk en had na 2 rondes al 2 overwinningsfiches en kon daardoor niet meer ingehaald worden. Om 21:30 sloten we dit spel af.

21:35 Spel #10 – 7 Wonders Duel: Agora

Agora is de nieuwste uitbreiding van 7 Wonders Duel. We hadden deze versie al even in huis, maar tot dat moment alleen nog maar gespeeld via BoardGameArena. Toch wel lekker makkelijk om het via daar te spelen, alle icoontjes duidelijk uitgelegd en de kaarten worden binnen mum van tijd voor je neergelegd.

Dit keer kwam die wel gewoon op tafel. Af en toe moesten we dan ook even terugvallen op de spelregels om betekenissen van bepaalde icoontjes op kaarten te begrijpen. Agora brengt weer zoveel nieuwe mogelijkheden, en de samenzweringskaarten voegen weer een nieuw element toe waardoor je andere meer in de weg kan zitten.

Om 22:40 waren de punten geteld, ging Zoë er ook dit keer weer met de winst vandoor door de wetenschappelijke macht te voltooien. Hiermee hadden we de challenge (iets later dan verwacht) voltooid!

En de belangrijkste vraag … hoe beviel het ons?

Wij hebben deze uitdaging als zeer geslaagd ervaren. Het was leuk om onze Instagram volgers de spellen te laten kiezen, zo komen er weer eens andere spellen op tafel die we al lange tijd niet gespeeld hebben. We hebben in totaal ruim 7 uur speeltijd gehad in 1 dag zonder dat het ons is gaan vervelen! Er is uiteindelijk geen winnaar uit de bus gekomen en zijn we na 10 spellen gespeeld te hebben beide tevreden met een gelijkspel.

Nog leuker is om te zien dat we andere mensen hebben kunnen inspireren. Het Instagram kanaal @dice_daniel en @boardgamebrothers gingen ons al voor met de #10Games1Day challenge. Met z’n drieën hebben we een template opgezet waar de challenge kan worden bijgehouden en weer andere kunnen worden uitgedaagd. Zo zien we om ons heen steeds vaker mensen over heel de wereld deze challenge doen.

Wij gaan ons beraden op wat de volgende challenge gaat worden. Weet jij nog een uitdaging die wij moeten aangaan? Laat het ons weten in de reacties.