Waarom spelen we eigenlijk bordspellen, alleen omdat we het zo leuk vinden? Is het goed om bordspellen te spelen en kun je er iets van leren? Wij zetten in dit artikel 10 redenen waarom je bordspellen moet spelen op een rijtje.

1. Je leert om te gaan met verliezen maar ook met winst

Als je bordspellen gaat spelen met een andere, dan probeer je natuurlijk te winnen. Je moet goed nadenken over verschillende strategieën om te winnen. Wanneer je heel uitbundig de winst viert, moedig je de verliezer niet aan om het nog eens met je te spelen. Moedig de verliezer aan, zo kan hij of zij het nog eens proberen.

In elk spel is er echter altijd een winnaar en een verliezer. Ook zul jij eens de verliezer zijn. Als je bordspellen speelt, leer je omgaan met het gevoel als je een keer verliest en heb je een veel sterker gevoel als je keer op keer verliest. Je leert omgaan met een nederlaag maar probeert ook om te zien wat je beter had kunnen doen en dit pas je de volgende keer toe.

2. Het versnelt je reactievermogen

Doormiddel van bordspellen te spelen ontwikkel je je reactievermogen, om dingen sneller te zoeken en ook daadwerkelijk te vinden. Je zult zien bij bordspellen zoals Jungle Speed of Dobble waar je snel moet reageren, dat je de eerste keer er wellicht niks van bakt. Maar de 10de keer ben je al een stuk sneller om dezelfde kaarten te herkennen. Dit is ook zeker niet alleen voor kinderen goed om hun reactievermogen ontwikkelen. Ook is het goed voor volwassene!

3. Je zult minder ongeduldig zijn

Telkens moet je maar weer op je beurt wachten, terwijl de ander nog helemaal niet heeft nagedacht wat zijn volgende zet zou zijn of jij hebt precies gedaan wat de volgende speler ook wilde doen. Daardoor moet hij opeens weer wat anders gaan bedenken. Je zal in het begin klagen dat het lang duurt of maakt een opmerking naar die speler en dan opeens moeten spelers telkens op jou wachten. Dan ben je onbewust bezig met geduld te creëren, waarschijnlijk zul je het niet aan jezelf merken. Maar je bent al geduldiger dan eerst.

4. Om beter te worden in hoofdrekenen

In veel bordspellen moet je kaarten of munten wisselen met de bank of met elkaar, ook moet je vaak je scoren bij elkaar optellen en zo zijn er nog wel een aantal manieren waarmee je bezig bent met hoofdrekenen. Zo kom je dus als kind maar ook als volwassene telkens weer in aanraking met hoofdrekenen en hoe vaker je dit doet, hoe beter je er in word.

5. Goed voor je gezondheid

Bordspellen spelen heeft een goede invloed op je lichaam. Het spelen van bordspellen verhoogt de endorfine, een chemische stof die het geluk verhoogt. Dit zorgt ervoor dat je je goed voelt en plezier hebt tijdens het spelen. Bordspellen verminderen ook de stress, je zit even met je hoofd ergens anders dan het dagelijks leven. Door minder stress gaat je bloeddruk omlaag en zo is het weer goed voor je lichaam. Wat vaker ontspannen met een bordspelletje dan maar?

6. Sociale contacten

Je onderhoud je sociale contacten goed door middel van een bordspellenavond te organiseren met vrienden of familie. Je hebt zoveel verschillende bordspellen dat er echt wel een spel tussen zit die iedereen leuk vind. Zo niet? Een bordspel hoeft niet de hele avond te duren, dan speel je daarna toch nog een ander spelletje!

Je kunt nieuwe mensen leren kennen, zo is er op Facebook een groep genaamd ‘Bordspel zoekt Spelers’. Hier kun je een oproep doen en kijken of er spelers zijn die in jouw buurt wonen en spelletjes willen spelen. Ook is er een hele community op Instagram, hier kun je nieuwe bordspelers ontmoeten en wellicht wel mee afspreken om een spelletje te spelen.

7. Je bespaart geld

Om een beetje verder te gaan op het vorige punt. Bordspellen speel je vaak met vrienden of familie, ook ga je waarschijnlijk graag leuke dingen doen met deze mensen. Als je bijvoorbeeld naar een club gaat, moet je entreekosten betalen en de drankjes en snacks zijn altijd vrij prijzig! Ook is dit eenmalig, anders betaal je alles weer opnieuw.

Maar wanneer je nou een bordspellenavond regelt bij jou thuis, kost dit enkel wat boodschappen voor wat te drinken en te snacken. Iedereen neemt een bordspel mee die hij of zij in de kast heeft liggen en je hebt een onwijs leuke avond! Of je hebt zoals ons een hele kast vol bordspellen. De tijd die je in een bordspel kunt stoppen is zeker je geld waard, een bordspel kun je keer op keer spelen.

In dit artikel hebben wij nog wat tips voor snacks die tijdens een bordspellenavond geschikt zijn. Je wilt natuurlijk geen vette vingers op je nieuwe bordspel.

8. Je kunt beter oplossingsgericht denken

Doordat je met bordspellen moet nadenken over wat het beste is om te doen, kun je sneller in lastige situaties een juiste oplossing vinden en uitvoeren. De tegenstander doet precies wat jij had willen doen, nu moet je snel handelen om met een andere tactiek te spelen. Je traint hiermee je hersens om eerst te denken, dan te handelen en ook verstandige keuzes te maken. Dit kun je ideaal toepassen in het leven!

9. Samenwerken

Je moet bij veel spellen samenwerken en dan bedoelen we niet alleen met coöperatieve spellen. Bijna elk ander spel helpt jouw ook weer een stukje dichterbij bij de overwinning als je bijvoorbeeld je kaarten kunt ruilen met de tegenstander. Zorg dus niet dat je altijd op alles nee zegt, zo gunt een ander jou straks niks meer en ben jij de verliezer.

10. Je zult je niet gauw meer vervelen

Vervelen met bordspellen? Dat hebben wij nog niet mee gemaakt. Ben je de hele avond vrij en heb je geen zin om ergens naar toe te gaan of te bank hangen? Speel spelletjes met je partner, familie, huisgenoten of in je eentje. Er zijn ook genoeg bordspellen op de markt die je makkelijk even tussendoor kunt spelen of een bordspel met een makkelijke instap voor een beginnende speler.

Het is dus echt niet alleen goed voor een kind om bordspellen te spelen! Ben jij al over gehaald om meer bordspellen te gaan spelen?