Het einde van 2020 komt weer in zicht, en dat is altijd een mooi moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar. Er is natuurlijk een hoop gebeurd maar wij gaan ons alleen focussen op de bordspellen. We hebben een lijstje gemaakt met onze favorieten bordspellen van 2020 per categorie.

We hebben dit jaar veel spellen ontdekt. 2020 is ook het jaar namelijk ook het jaar dat onze spellen collectie is gegroeid van niet al te grote collectie tot aan volle Kallax kasten. Dat zijn dan ook niet alleen maar spellen die dit jaar zijn uitgekomen. Het kan dus in onze lijst best zo zijn dat een spel eerder is uitgegeven dan 2020, wij hebben ons de vraag gesteld wat is onze favoriet geweest het afgelopen jaar per categorie en hieronder lees je welke dat zijn!

In de categorie … “2-Speler spellen”

In de meeste gevallen als wij spellen spelen is dat met z’n tweeën. Dit zijn dan niet altijd spellen enkel voor 2 spelers, maar in dit geval hebben we hier wel naar gekeken. Wat is onze favoriete spel die bedacht is voor 2 spelers.

Jeffrey: Patchwork

Patchwork heeft misschien niet het meest spannende thema. Je hoort er alleen zoveel over dat ook wij een poging waagde. In eerste instantie hebben we dit via de computer gespeeld en op de app, maar uiteraard zijn wij nu ook trotse bezitters van het fysieke spel.

Doormiddel van verschillende lapjes neer te leggen probeer jij een zo compleet mogelijke lappendeken te creëren. Deze lapjes kosten tijd en knopen wat ook erg kostbaar is. Je probeert het dus zo lang mogelijk te rekken tot je bij de eindstreep bent, maar ondertussen wil je ook dat goede lapje op je tableau hebben. Het blijft continu puzzelen.

Zoë: 7 Wonders: Duel

7 Wonders Duel was ons eerste spel dat wij samen kochten. Dit spel kochten wij voor onze vakantie naar ‘Rhodos’. Dat heeft goed uitgepakt want de vlam van onze relatie is daar overgeslagen en 7 Wonders Duel was fantastisch om te spelen. De eerste 10 tot 15 potjes heb ik alles gewonnen, maar alsnog was het elk potje weer een uitdaging.

Na ons werk gaan we liever voor wat minder denkwerk, maar weekenden en vakanties is dit een dikke aanrader! Ondertussen spelen we de uitbreiding ‘Pantheon’ erbij en hebben wij onlangs de uitbreiding ‘Agora’ aan onze collectie toegevoegd.

In de categorie … “Party spellen”

Om heel eerlijk te zijn, wij waren aan het begin van dit jaar nog niet zo bekend met party spellen. Tuurlijk hadden we ze wel eens gespeeld, maar wij dachten toch meer te zijn van de wat inhoudelijkere spellen. Niets bleek minder waar, een aantal spellen hebben ons toch flink verrast en pakken we er dan ook graag bij.

Jeffrey: Fiesta de los Muertos

Fiesta de los Muertos krijgt momenteel helaas niet de aandacht van het grote publiek die het zou verdienen in mijn ogen. Het is namelijk een ontzettend leuk partyspel en ook nog eens coöperatief.

Je kunt het spel een beetje vergelijken met het fluisterspel die je vroeger op de basisschool misschien wel speelde. Iedere speler krijgt een personage kaartje, dit personage ga je omschrijven met één woord. Je buurman leest dit woord en moet een nieuw woord opschrijven die te maken heeft met jou woord, zonder te weten welk personage jij bedoeld. Zo gaat het bordje een aantal keer door en aan het einde te raden welk woord bij welk personage hoort.

Erg leuk om te zien hoe het eerste woord uiteindelijk op tafel komt nadat hij door de andere spelers is veranderd.

Zoë: Just One

Wij waren helemaal niet zo van de partyspellen, maar ondertussen worden er ook partyspellen uitgebracht die onze aandacht wel trekken. Zo dus ook Just One voor mij, al speel je het met 3 spelers of een hele groep, met vrienden of familie het is altijd een feestje om te spelen.

Je bent in 13 rondes bezig met telkens één woord te raden. De andere spelers mogen het woord in één woord omschrijven, maar het mag niet hetzelfde zijn als de andere spelers. Dan vervallen deze hints! Je kunt 13 punten behalen, voor als nog heb ik nog niet meegemaakt dat we alle 13 woorden goed hadden. Dus makkelijk is het niet en het blijft ook niet bij één spelletje Just One.

In de categorie … “Coöperatieve spellen”

In alle eerlijkheid, wij zijn niet super competitief. Er is natuurlijk altijd wel een wil om te winnen, maar de meeples of speelborden vliegen gelukkig niet door de lucht wanneer iemand verliest. Bij coöperatieve spellen is de drang om te winnen veel meer aanwezig. Samen strijden tegen het spel. Ook dat is iets wat wij het afgelopen jaar hebben ontdekt en enorm veel plezier aan beleven.

Jeffrey & Zoë: Paleo

Hier waren we het samen mee eens. Paleo is ons favoriete coöperatieve bordspel van 2020! We kwamen er achter dat we er helemaal niet zoveel in onze kast hebben staan, wel spellen zoals Pandamic en De Crew, maar Paleo springt hier hoog bovenuit.

Het thema en de vormgeving zien er fantastisch uit, het speelt zich af in het stenen tijdperk met Mammoets. Er dreigt zoveel gevaar dat het een hele uitdaging is om niet uit te hongeren! Er zijn genoeg verschillende modules te spelen en toen wij module 1 hadden behaald zeiden we tegen elkaar ‘Dit is de makkelijkste module hé’. Ook toen we dachten dat we het echt niet gingen halen zat opeens heel veel mee. Hier beleven we nog wel heel veel speelplezier aan in 2021..

In de categorie … “Kaartspellen”

Kaartspellen zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten. Dat is maar goed ook want de potjes “pesten” met een standaard kaarten deck wordt je op den duur ook wel eens zat. Wij spelen kaartspellen vaak als we ergens heen gaan of als we niet zoveel tijd hebben. Kaartspellen zijn in onze collectie goed vertegenwoordigd en dit is onze favoriet.

Jeffrey: Claim

Claim was voor mij een grote verassing. Had het wel eens voorbij zien komen maar heeft nooit veel aandacht van mij gehad. Tot deze ter beschikking werd gesteld door de uitgever aan ons voor een review. Na een paar potjes was ik om.

De variatie die je kan toepassen met alle facties maakt het spel zo divers. Je speelt het spel in 2 fases en hebt dus ook echt het gevoel dat je naar de volgende fase toewerkt om daar zo sterk mogelijk ten tonelen te verschijnen.

Inmiddels hebben we onze Claim Storage Box goed gevuld in de kast staan met alle beschikbare uitbreidingen.

Zoë: Machiavelli Deluxe

Dit was een hele lastige.. er zijn zoveel kaartspellen op de markt. Die je er tussendoor even bij pakt of kaartspellen die de hele avond kunnen vullen. Toch ga ik voor een uitgebreid kaartspel wat één van de eerste grote kaartspellen was in onze collectie. Machiavelli Deluxe vind ik zo ontzettend tof met een hele groep, maar met twee spelers raad ik het ook zeker aan.

Je hebt genoeg keuze uit de verschillende combinaties die je met karakters en gebouwen kunt maken, dat een spelletje nooit hetzelfde is. Iedere ronde een ander karakter, wie wilt dat nou niet? Voor nog geen tientje meer heb je dus ook de Deluxe versie met twee uitbreidingen die veel te bieden hebben en veel mooiere artwork dan ‘Machiavelli’ zelf, vind ik.

In de categorie … “Dobbelspellen”

In 2020 stak één categorie er wel met kop en schouders boven uit en dat is de categorie dobbelspellen. Er zijn dan ook heel veel spellen uitgekomen volgens het Roll and Write principe. Mateloos populair onder een breed publiek, en wij zijn ook niet vies van een goed dobbelspel.

Jeffrey: Sagrada

Als je Sagrada ziet waan je je even in Barcelona. De leuke kleine fel gekleurde dobbelsteentjes die je doen denken aan de mozaiek patronen van Gaudi , en de mooie speelborden geïnspireerd op de ramen van Sagrada Familia beloven al meteen veel goeds. En dat is het ook!

Sagrada heeft heel eenvoudige spelregels, ook met nieuwe spelers ben je dus zo aan de gang. Toch heeft het spel genoeg uitdaging om een volledig en mooi glasraam te creëren. Deze uitdaging kun je keer op keer herbeleven door de verschillende doelkaarten. Het continu blijven puzzelen maakt het voor mij zo leuk en daarom raad ik dit spel iedereen aan.

Zoë: Dobbel zo Clever

Ik ben zo verslaafd aan dobbelspellen, ik laat het zeker niet bij één potje en speel er zo vijf achter elkaar. Vaak zijn dobbelspellen niet erg moeilijk, maar Dobbel zo Clever is nog knap lastig!

Ik ben begonnen met Clever, als ik het appje Boardgame Stats (waar wij onze scores in bijhouden) mag geloven heb ik al meer dan 60 potjes gedaan. Maar nadat je hoge scores boven de 300 vaak behaald, was ik daar een beetje op uitgekeken. Over Dobbel zo Clever moet je nog meer nadenken over welke dobbelsteen je erbij pakt en in welke rij je een vakje aankruist of omcirkelt. Daar ben ik nog niet zo ver dat ik altijd maar hoge scores behaal.

Ik houd wel van nog meer uitdaging, daarom ga ik voor Dobbel zo Clever in deze categorie. Ondertussen ook de Challenge 1 van Clever en van Dobbel zo Clever in ons bezit. Ik kan niet wachten op Clever tot de 3e macht..!! Nu ik dit typ, snel maar even een spelletje Dobbel zo Clever tussendoor spelen.

In de categorie … “Familiespellen”

De familiespellen, waarschijnlijk staan ze weer in grote getalen onder de kerstboom dit jaar. En dat is maar goed ook want er zitten een hoop parels tussen. Een perfecte bezigheid om toegankelijke spellen te spelen terwijl het buiten koud is met het hele gezin. Wij zouden het wel weten hoor, en zouden deze spellen er dan bij pakken.

Jeffrey: Taveernen van de oude stad

In tegenstelling tot het verlanglijstje van Zoë stond dit spel nooit erg hoog op mijn verlanglijst. Het trok mij op één of andere manier niet echt aan. Toen we in Groningen een bordspellenwinkel bezochten namen we deze toch mee, achteraf kan ik zeggen dat dat een hele goede keus is geweest!

Eigenlijk vind ik heel veel leuk aan dit spel. Het thema, de illustraties en de combinatie van het deck builden en het plaatsen van de dobbelstenen. Daarnaast zijn er een tal van modules meegeleverd waardoor het speelbord en je tactiek continu weer veranderd. Vervelen doen wij ons voorlopig dus nog niet met dit spel,

Zoë: Kwakzalvers van Kakelenburg

Kwakzalvers van Kakelenburg stond al lang op mijn verlanglijstje, deze heb ik voor mijn verjaardag gekregen in augustus. Jeffrey was er minder over te spreken, maar hij wilde het wel met mij spelen. Hij krabbelde na één potje gelukkig terug en vond het leuk! De geluksfactor is hoog, maar dat vind ik echt passen bij dit spel. Je moet namelijk telkens een fiche uit je buidel gaan trekken en die komen in je ketel komen te liggen, maar pas op want deze kan ontploffen. Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, maar de spanning wat voor fiche je gaat trekken is ontzettend hoog en vooral leuk. Ook voor volwassene!

Ik kwam er pas geleden achter dat de maker (Wolfgang Warsch) van Kwakzalvers van Kakelenburg ook andere spellen uit heeft gebracht die ik heel leuk vind. Hij bracht namelijk ook de Clever series uit en Taveernen van de oude stad. Toch kies ik in tegenstelling van Jeffrey voor Kwakzalvers van Kakelenburg! Telkens geniet ik van een spelletje Kwakzalvers, ook als je veel pech hebt. Ondertussen komt er alweer een 2e uitbreiding aan, zin in!

In de categorie … “Escape spellen”

Zo af en toe vinden wij het leuk om een fysieke escape room op te zoeken. Een spannend verhaal en samenwerken om tot een oplossing te komen bevalt ons wel. Met escape spellen kun je datzelfde gevoel ook thuis beleven, en mede door de lockdown zijn er ook dit jaar een hoop uitgegeven en verkocht. Wij hebben er ook een aantal gespeeld met als favorieten …

Wij hebben Escape Tales uitgeleend, dat kan gelukkig omdat je tijdens het spelen niets van de spelelementen hoeft te veranderen. Daarom hebben we hem momenteel niet zelf in de kast staan of op de foto.
Jeffrey: Huisarrest “Erf-Goed”

Dit jaar hebben we kennisgemaakt met Huisarrest. Huisarrest is een escape room experience die zo bij je thuis op de deurmat ploft. Inmiddels is er een aanbod van twee van zulk soort experiences, en ik heb het meeste plezier gehad aan “Erf-Goed!?”

Huisarrest: Erf-Goed!? neemt je mee in een verhaal, een heel persoonlijk verhaal want jij en de mensen waar je mee speelt komen er ook echt in voor. Het is namelijk mogelijk om het spel te personaliseren. Wij hebben het spel met z’n tweeën gespeeld, en dat wordt ook aangeraden want het verhaal gaat ook over twee mensen. Het verhaal, de details en de objecten maken het zo levensecht. Je bent echt even 90 minuten lang van de wereld en alleen maar bezig het raadsel te ontrafelen.

Zoë: Escape Tales

Na een aantal Escape rooms gedaan te hebben in het echte leven kwam de lockdown, hierdoor zijn wij er achter gekomen dat er ook heel veel spellen te vinden zijn in de vorm van een Escape kaartspel. Nu trok Escape Tales mij het meeste aan door het verhaal, het was spannend en het voelde of ik echt in een escape room zat. Alleen voelt het nog altijd niet of je een echte tijdsdruk hebt en bij Escape Tales gaat het om het verhaal uitspelen en niet om de tijd. Je bent hier zoals de doos ook aangeeft bijna 4 uur mee bezig, maar je kunt wel een andere keer verder en hoeft zeker niet in één keer uitgespeeld te worden.

Escape kaartspellen kun je vaak maar één keer spelen en is vrij prijzig, dat is altijd erg jammer! Met Escape Tales maak je gelukkig niets kapot aan het spel, hierdoor kun je het wel doorgeven of verkopen. Zo hebben wij Escape Tales ook 2de hands op Marktplaats gekocht. Ondertussen zijn er al twee Escape Tales spellen uitgebracht en volgend jaar komt de derde!

In de categorie … “Expertspellen”

Er bevind zich een dun lijntje tussen deze categorie expertspellen en familiespellen. Het is wat ons betreft een beetje afhankelijk van het gezelschap waar je mee speelt. Het kan dus zijn dat jij onze expertspellen wel familiespellen vind of andersom. Nouja, maakt eigenlijk ook allemaal niet uit het zijn allemaal toppers!

Jeffrey: Everdell

Wat waren wij blij toen we hoorden dat Everdell ook in Nederland ging uitkomen. Hij stond al een tijdje op onze radar, niet alleen vanwege de positieve verhalen die wij erover hoorden maar ook het artwork. Ik word altijd vrolijk van spellen waar ook veel tijd en energie gestoken is in het artwork.

Dat enthousiasme is alleen maar groter geworden tijdens het spelen van Everdell. Het spel is opgedeeld in seizoenen en deze seizoenen speel jij geheel op je eigen snelheid. Het kan dus best zijn dat je tegenstanders zich in een ander seizoen bevind dan dat jij bent. Er zijn zoveel kaarten en combinaties hiervan te ontdekken dat wij nog wel even bezig zijn. Daarnaast is de Evertree ook een heel leuk accessoire voor op de spelletjeskast.

Zoë: Wingspan

We hebben nog heel wat ‘Expertspellen’ om te spelen in de kast en op ons verlanglijstje. Toen Jeffrey vertelde dat hij Wingspan graag wilde hebben, heb ik wel getwijfeld want wat is er nou leuk aan een spel over vogels..? Maar van onze grote spellen, hebben we Wingspan het meeste gespeeld dit jaar! Dat is ook wel te begrijpen, het nieuwe spelmechanisme, de mooie maar vooral ook interessante vogelkaarten en al het toffe speelmateriaal wat er bij zit.

Na de eerste potjes wist ik nog steeds niet zeker of dit een spel voor mij was. Wanneer ik het doorhad wilde ik niet anders meer ‘Laat Wingspan maar op tafel liggen dan kunnen we morgen nog een potje doen’. Je hebt zoveel te doen in een spelletje Wingspan en waar wil je nou voor gaan? Voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken of spelen en je hebt ook altijd weer te weinig beurten, haha. Voor alsnog hebben we Wingspan enkel met 2 spelers gespeeld, op spelletjesavonden leggen we eigenlijk altijd al nieuwe spellen uit. Mooie kans voor 2021!

In de categorie … “Uitbreiding”

Een categorie voor uitbreidingen vonden wij er wel bij horen. Een uitbreiding kan een spel namelijk veel beter maken of het voegt helemaal niet zoveel bijzonders toe. Wij hebben ondertussen al een hoop uitbreidingen in de kast staan, ook veel waar we nog geen tijd voor hebben gemaakt om een spel met uitbreiding te spelen.

Jeffrey: Wingspan Oceanië

Op de valreep van 2020 bracht 999 Games de Oceanië uitbreiding van het al mega populaire spel Wingspan uit. Wat mij betreft is de Wingspan Oceanië een must-have.

De nieuwe opnieuw prachtig geïllustreerde vogels brengen samen met de daarbij behorende nieuwe effecten weer veel variatie aan je stapel vogelkaarten. Daarnaast hebben wij geleerd dat veel vogels zijn overgestapt op nectar als voedingstof in dit gebied en ook dit is geïntroduceerd als joker in deze uitbreiding. Als dat nog niet genoeg is krijg je ook nieuwe spelerstableau’s waardoor je dit spel weer helemaal opnieuw mag gaan otndekken.

Erg knap hoe Elizabeth Hargrave het is gelukt om met deze uitbreiding Wingspan naar een nog grotere hoogte heeft gebracht.

Zoë: Targi ‘De uitbreiding’

Nog zo’n leuk spel, Targi vind ik van zichzelf al enorm leuk 2 spelers spel. Maar Targi ‘De Uitbreiding’ voegt weer zoveel nieuws toe zoals nieuwe randkaarten, waterfiches, zandduinkaarten en natuurlijk de Targia. Nog meer spanning en moeilijkere keuzes die je moet maken! Je tegenstander blijft je in de weg zitten omdat je die ene actie ook graag had willen doen.

Het komt niet heel vaak op tafel bij ons, maar als je toe bent aan een extra uitdaging of eens op een andere tour wilt gaan, dan is deze uitbreiding een aanrader! Je kunt het ondertussen al als een groot spel benadrukken met zoveel speelmateriaal wat er bij komt, het pas gelukkig nog wel in één doos en een potje duurt niet erg lang.

Wat zijn jouw favoriete spellen in 2020? Laat het ons weten in de reacties.