Daag jezelf en een ander uit met deze spannende Escape Rooms. In deze zenuwslopende escape rooms probeer jij weg te komen uit de gevangenis op eiland Ludicum en weet jij je vriendin te bevrijden uit het gekkenhuis? Test jou denkvermogen en los de raadsels zo snel mogelijk op voor het te laat is. Hoe je dit doet en wat wij van deze escape rooms vinden lees je in dit artikel.

: Identity Games
: Vanaf 16 jaar
: 2 spelers
: ± 60 minuten
: Escape Room

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

Escape Room The Game: 2 Players Editie is een escape room voor thuis die je met 2 spelers kunt spelen. Je moet doormiddel van puzzels op te lossen en verbogen aanwijzingen te vinden proberen te ontsnappen. Het is een race tegen de klok want binnen 60 minuten moet je ontsnapt zijn. Je speelt het samen, dus je wint of verliest ook samen. In deze editie zit een introductie escape room van ongeveer 15 minuten en twee unieke en spannende escape verhalen die je kunt spelen.

Het verhaal

Prison Island
Je zit vast op een zwaarbewaakt gevangeniseiland ‘Iudicum’, je zit in de cel omdat je verdacht wordt van een aanslag op de president. Niet dat je daadwerkelijk de aanslag hebt gepleegd, negen jaar lang heb je op dit moment gewacht.. ontsnappen van dit eiland. Deze ochtend werd je uit je cel gelicht door drie chagrijnige bewakers en meegenomen naar het kantoor van de directeur. Die vertelde dat hij een dringend probleem had met zijn computer, omdat jij de enige op het eiland bent met ICT-ervaring, roept hij wel wat vaker je hulp in. Maar dit was niet zomaar een probleem, zijn computer had te kampen met een serieuze cyberaanval. 

Precies volgens plan.. de directeur kreeg een telefoontje, er was ondertussen een flinke oproer in het cellencomplex aan de gang. Je bleef achter met maar één bewaker, je zag je kans om hem te overmeesteren. Met een aansteker in je hand loop je naar het bureau van de directeur en open je de bovenste la, hierin vind je de sleutel en de toegangspas van de directeur. Je pakt je ontsnappingsplan erbij, streep symbolisch de eerste stap door en steekt het plan in de fik. Het brandalarm gaat af en de ontspanning is begonnen. Je hebt 1 uur om van het eiland te ontsnappen voordat de bewakers volgens het protocol het eiland hermetisch hebben afgesloten. 

Mad House
Je vriendin Diane is onterecht in een krankzinnigengesticht opgenomen vanwege epilepsie. Het enige contact dat jullie mogen hebben is via brieven. Hierin lees je dat het steeds slechter met haar gaat. Nadat je haar brief hebt gelezen over een gruwelijke operatie, besluit je haar zo snel mogelijk te bevrijden uit deze hel. Door een zenuwinzinking te faken probeer je als patiënt binnen de zwaar beveiligde muren van het gekkenhuis te komen. 

Het gekkenhuis zit in een groot, oud gebouw dat al heel lang dienst doet als psychiatrisch ziekenhuis. Het gebouw staat grotendeels leeg en het lijkt alsnog de oude patiënten elk moment als geesten kunnen verschijnen. Je hoort vreemd gegil, geschreeuw en gebonk van de aanwezige krankzinnigen. Als je al niet gek was, dan word je het hier wel…

Hoe speel je het spel?

Ten eerste moet je een goed team vormen met je medespeler, zorg voor goede communicatie, wees vindingrijk en uit je creativiteit. Download dan de Escape Room app voor de digitale Chrono Decoder, voor spannende achtergrondmuziek en om foto’s van je team en jullie overwinning tijd te delen. 

Leg de Hint decoder klaar en pak voor beide speler pen en papier, zorg ook dat je alles goed kunt zien. Bekijk de details op de sleutels zeer nauwkeurig voordat je het spel start. Kies ervoor om eerst het introductiespel ‘Kidnapped’ te spelen, dit duurt 15 minuten en kun je goed voorbereiden. Pak het avontuur dat je gaat spelen en open de sticker en vouw het spel open zodat de hints zichtbaar worden. Controleer altijd of alle inhoud hetzelfde is als de omschrijving. Nadat het compleet is druk je het voorzichtig uit het frame en lees je het verhaal rustig hardop voor en probeer alles goed in je op te nemen. Zet de Chrono Decoder aan en druk op start! De klok start en het spel begint.. De escape room bestaat uit drie delen, in elk deel moet je een code vinden. De code bestaat uit vier sleutels, die je invoert in de Chrono Decoder. Om het spel te winnen moet je binnen 60 minuten de drie juiste codes vinden. 

Wanneer je een code fout hebt ingevuld, gaat er één minuut van de tijd verloren. Elk avontuur bevat 8 standaards hints, 8 extra hints en de antwoorden van deel 1 en 2. Deze staan aan de binnenkant van de wikkel. Zo nu en dan hoor je een signaal van de Chrono Decoder als teken dat je een hint mag lezen. Om een hint te lezen pak je de Hint Decoder en leg je deze over de hint, hiermee kun je hint lezen. Zit je na deze hint nog vast, kun je de extra hint gebruiken. Lukt het echt niet? Dan kun je op dezelfde manier ook het antwoord vinden. Lees hints altijd zorgvuldig en volledig. Is de hint niet nodig, dan lig je op schema en ben je goed op weg. 

Handige tips

Wanneer je al eerder Escape Rooms hebt gespeeld van The Game, dan heb je wellicht de Chrono Decoder uit het basisspel in huis. Met deze Chrono Decoder heb je de sleutels tot ontsnapping en de tijd die tikt niet online op je smartphone maar naast je staan tijdens het spelen. Met de Chrono Decoder kun je elke The Game serie van Identity spelen, dat maakt het nog spannender.

Op de site van Identity Games zijn er nog heel veel Escape Rooms te ontdekken, deze vind je hier. Er zijn vaak mooie koopjes van Identity Games te vinden bij de Kruidvat, nog wat nodig daar toevallig..? Dan heb je een goed excuus om er één mee te nemen.

Ben je een grote puzzelfan en houd je van Escape Rooms? Bekijk dan eens onze review van The Game Puzzle Adventures: Secret of the Scientist van Identity Games.

Kom je er even niet uit en kun je nog geen hint bekijken? Probeer dan eens terug te kijken naar dingen die je al gehad hebt, wellicht schiet je hier wat mee op om de juiste informatie te vinden…

Wil je rustig aan beginnen of vind je de druk om op tijd te ontsnappen niks? Speel dan op je gemak zonder tijd! Het veranderd niks aan de speelervaring en zo heb je meer tijd om van de puzzels te genieten.

Eindbeoordeling

Wanneer je start met het introductie spel zit je er meteen lekker in. Je krijgt goed mee wat er straks van je verwacht gaat worden, hoe je moet denken en hoe de decoder werkt. Wij gebruikte de app als decoder, iets wat voor ons zeer fijn werkt. De app is gratis te downloaden en werkt vlekkeloos. Optioneel is om er dan ook nog een spannend muziekje bij op te zetten.

Voor beide scenario’s heb je een uur de tijd. Bij het eerste scenario, Prison Island hadden wij wat meer tijd nodig. We leunde in dit scenario dan ook erg op de gegeven hints en vonden het ook daar nog mee knap lastig. Gelukkig kun je ook na de tijd gewoon doorspelen en er eventueel voor kiezen om zonder tijdsdruk van het spel te genieten.

Het tweede scenario leek op basis van de moeilijkheidsgraad nog een tandje pittiger. Toch bleek, met de ervaring van de vorige, deze puzzels ons beter te liggen. Met nog 6 minuten op de klok wisten wij te ontsnappen uit het Mad House.

Als we moesten kiezen zou Mad House onze favoriet zijn tussen de twee. Betekend niet dat Prison Island een straf is om te spelen, integendeel zelfs. Thematisch zijn beide spellen erg goed en we vonden het jammer dat we ze beide hadden uitgespeeld. Het spel is zeer schappelijk geprijsd en het in onze ogen zeker waard. Ook met de gedachte dat je het maar één keer kan spelen.

+ Thematisch erg goed met uitdagende puzzels
+ Hints zijn duidelijk en hielpen ons verder. Ze worden ontgrendeld naar verloop van tijd en dit wordt aangegeven via de decoder
+ De decoder is ook te gebruiken via de gratis app mocht je het basisspel niet hebben
– Je kunt het spel maar één keer spelen