Het zal je maar gebeuren, ineens staat er een man voor de deur die je vertelt dat je oudtante jullie een landgoed heeft nagelaten. Je bent compleet verbaasd want je kent helemaal geen oudtante laat staan een oudtante die jullie twee een landgoed schenkt. Dit is het begin van een spannend verhaal die je kunt beleven in de nieuwe titel van Huisarrest “Erf-Goed!?”. Wij hebben hem al mogen spelen en vertellen je in deze review wat wij er van vinden!

: Muriël & Nadia
: Huisarrest
: 2 tot 4 spelers
: ± 90 minuten
: Escape bordspel

Voordat je begint met lezen willen wij je er van op de hoogte brengen dat dit spel ter beschikking is gesteld door de uitgever om hier een artikel over te maken. Wij hebben onze redactionele vrijheid behouden en je leest in dit artikel dus onze eerlijke mening over dit spel.

Doel van het spel

In Erf-Goed!? probeer je doormiddel van puzzels en raadsels te achterhalen wie de voor jou onbekende oudtante is en waarom zij jullie haar landgoed wilt schenken. Je hebt 90 minuten de tijd om al je vragen te beantwoorden en gaat zelf op onderzoek uit. Alles wat je maar denkt nodig te hebben mag je gebruiken, je wilt tenslotte dit mysterie ontrafelen.

Hoe speel je het spel

Voor het spel begint log je in met je unieke code op de online gameomgeving van Huisarrest. Vanuit deze online gameomgeving lees je het verhaal. Zodra iedereen gereed is start je vanuit hier het spel en gaat de timer lopen.

In de doos zitten meerdere enveloppen, voor elke ronde is er één envelop beschikbaar. In zo’n envelop zitten de puzzels, raadsels en overige attributen die je nodig zou kunnen hebben om achter de code te komen die je verder brengt naar de volgende ronde. De code die je ontcijfert voer je in in de spelomgeving die je hopelijk verder brengt naar de volgende ronde, een fout antwoord kost je een strafminuut.

De puzzels zijn heel variërend en je zult dingen moeten combineren om tot het juiste antwoord te komen. Wat voor puzzels je gaat tegen komen houden we geheim, het leukste is om dat zelf te ontdekken.

Er zijn in totaal vier rondes te spelen. Als het spel door heeft dat je lang blijft hangen op één onderdeel krijg je via de online gameomgeving een hint beschikbaar. Je mag zelf kiezen of je deze al opent, of dat je het nog zelf even wilt proberen.

Personalisatie

Zoals we van Huisarrest gewend zijn kun je ook dit spel weer personaliseren. Een gepersonaliseerd spel komt het beste tot z’n recht wanneer je het spel speelt met twee spelers. Het draait dan helemaal om jullie en leuke details maken dit verhaal levensecht.

Handige tips

Loopt de online gameomgeving niet helemaal soepel? Probeer dan even een andere browser. Wij hadden problemen met Safari, maar op Google Chrome liep alles vlekkeloos.

Huisarrest heeft ook nog een andere escape room uitgegeven, namelijk “Verlos-kunde”. Ook hier hebben we een review over geschreven die je hier kunt lezen.

Een erg leuk cadeau voor familie en/of vrienden. Door het thema zal het een grote doelgroep aanspreken. Maar we kunnen het ook goed begrijpen als je het jezelf cadeau doet!

Eindbeoordeling

Erf-Goed!? is het tweede spel van Huisarrest en een ideale invulling voor een gezellige avond. Wij hebben Huisarrest met z’n tweeën gespeeld en dat beviel ons zeer goed. Het spannende en meeslepende verhaal gecombineerd met alle meegeleverde attributen als levensechte brieven, een sleutel etc. en de uitdagende puzzels maken dit spel een volwaardige escape room experience.

De klok tikt langzaam weg, maar je hebt genoeg tijd om echt te genieten van het verhaal en bezig te zijn met puzzelen. Beetje bij beetje krijg je antwoord op de vragen die je hebt, maar het blijft tot het eind spannend.

Speel je het met z’n tweeën dan raden we aan om het spel te personaliseren. Het bracht ons telkens weer een glimlach op ons gezicht als je je eigen naam in het verhaal verwerkt ziet en dat alle details kloppen. Ook natuurlijk erg leuk om cadeau te doen aan iemand.

Het spel is te spelen tot maximaal vier personen. Wil je het met een grotere groep spelen, dan is het misschien handig om meerdere versies aan te schaffen om als teams tegen elkaar te strijden.

+ Uitermate geschikt om cadeau te doen
+ Mogelijkheid om het te personaliseren
+ Uitdagende puzzels
– Eenmalige speelervaring