Vrijwillig huisarrest, daar zitten weinig mensen op te wachten. Toch keken wij er dit keer enorm naar uit. Huisarrest is namelijk ook een spannend escape spel. Op dit moment is er nog maar één avontuur beschikbaar genaamd “Verlos Kunde”, en wij mochten deze testen. In deze review lees je wat wij er van vinden.

: Muriël & Nadia
: Huisarrest
: Vanaf 18 jaar
: 3 tot 6 spelers
: ± 60 minuten
: Escape bordspel

Doel van het spel

Verlos kunde draait allemaal om het bemachtigen van het telefoonnummer van de verloskundige. Je hebt haar dringend nodig want … zijn dat de weeën? Je hebt 60 minuten de tijd om het telefoonnummer te ontrafelen. Dit doe je door puzzels op te lossen waar je codes mee krijgt. Alleen de juiste combinatie leidt jullie uiteindelijk tot het juiste telefoonnummer.

Hoe speel je het spel?

De makers van het spel raden aan om het spel met 3 tot 6 personen te spelen. Ben je met meer aanwezig? Dan kun je het beste twee spellen aanschaffen om in teams tegen elkaar te strijden. Met de kortingscode “10euro” ontvang je 10 euro korting wanneer je minimaal 2 spellen besteld.

Je logt met z’n alle in op de online gameomgeving van Huisarrest. In de doos van het spel komt een unieke inlogcode voor deze online omgeving. Deze omgeving laat je het verhaal zien en geeft duidelijk weer wat je moet doen. Alle sanitaire stops gehad en is iedereen er klaar voor? Dan start je vanuit hier het spel.

De tijd begint te tikken en je hebt 60 minuten om de puzzels te ontrafelen. Deze puzzels komen in drie verschillende enveloppen. Dit zijn drie verschillende fases, en na het ontrafelen van één fase en het goed invullen van de code kun je door naar de volgende fase. Dit staat ook duidelijk aangegeven in de online speelomgeving.

De puzzels zijn gevarieerd, en vonden wij soms nog best lastig. Schroom niet om hulpmiddelen te gebruiken (wij hebben soms ook even moeten googelen). Dit geeft je dan niet direct een antwoord, maar helpt je zeker op weg. De ene keer moet je heel logisch nadenken, en de andere keer moet je weer “outside the box” denken. Gelukkig ben je met meer, en zo kan iedereen zijn steentje bijdragen.

Kom je er nou echt niet uit? Dan geeft het spel je ook hints. Deze zijn om de zoveel tijd beschikbaar in de online game omgeving en je mag zelf kiezen of je deze wel of niet opent. Loop je helemaal vast? Ook dat zal het spel merken en na goedkeuring van jou zal het antwoord tevoorschijn komen zodat jullie toch verder kunnen spelen.

Personalisatie

Voor €10,- extra is het mogelijk om het spel te personaliseren. En dit maakt Huisarrest vrij uniek. Wat ons betreft voegt het ook echt wat toe, zeker wanneer je dit cadeau doet is dit een erg leuke verassing.

De personalisatie is verwerkt in de puzzels zelf en in het verhaal in de online game omgeving. Naast bijvoorbeeld namen zijn ook leuke details verwerkt, zoals een favoriet scheldwoord of je favoriete lunchtent.

Handige tips

Loopt de online gameomgeving niet helemaal soepel? Probeer dan even een andere browser. Wij hadden problemen met Safari, maar op Google Chrome liep alles vlekkeloos.

Ideaal om dit spel cadeau te doen en met vriendinnen te spelen. Helemaal wanneer het voor een babyshower is, dat is pas een goede binnenkomer!

De tijd loopt door dus laat ook iedereen bezig zijn. Er zitten genoeg puzzels in één envelop om met kleinere groepjes dit stukje van de grotere puzzel op te lossen. Dit spaart tijd.

Eindbeoordeling

Huisarrest “Verlos kunde” maakt zichzelf onderscheidend door de personalisatie mogelijkheden. Daarom is dit spel ideaal om cadeau te doen, maar ook zeker leuk om met vriendinnen te spelen. De puzzels zijn erg uitdagend en afwisselend. De ene keer ben je een sudoku aan het invullen, en het andere moment ben je bezig met de echo foto’s.

Het thema van het spel zorgt er wel voor dat het spel voor een specifieke doelgroep is. Op zich niet verkeerds mee natuurlijk. Dat maakt het aan de andere kant voor de doelgroep waar het wel voor gemaakt is weer zo herkenbaar.

Het enige waar wij tijdens het spelen van het spel soms tegen aanliepen waren de hints. Omdat elke ronde weer is verdeeld in meerdere puzzels kan het zo zijn dat je maar op één van deze puzzels vastloopt. Je zou dan een hint van die specifieke puzzel willen hebben waar je vast zit, maar het systeem geeft deze random. Zo krijg je dus soms hints van puzzels die je al wel hebt opgelost en moet je wachten tot de volgende hint beschikbaar komt.

Enthousiast over het concept maar denk je niet helemaal de doelgroep te zijn? Niet getreurd want er is een nieuw avontuur van de makers van Huisarrest beschikbaar. Dit is Erf-Goed!?en hebben wij ook een review over geschreven, een kijkje waard! Op de Instagram van Huisarrest zie je nog meer leuke foto’s over deze toffe escape spellen!

+ Uitdagende puzzels
+ Personalisatie maakt het spel onderscheidend
– Eenmalige speelervaring
– Niet alle hints helpen je ook echt verder