In Splendor kruip je in de huid van een handelaar in edelstenen en ga je aan de slag een rijkdom op te bouwen. Het spel is al sinds 2014 op de markt en inmiddels zien we hem steeds vaker opduiken als “must-have” in iedere spelletjeskast. Wij hebben het spel ook aan onze collectie toegevoegd. In dit artikel lees je naast een speluitleg ook onze mening over het spel Splendor!

: Marc André
: Asmodee
: Space Cowboys
: Vanaf 10 jaar
: 2 tot 4 spelers
: ± 30 minuten
: Kaartspel

Doel van het spel

Splendor is een kaartspel voor 2 tot 4 spelers. Tijdens het spel verzamel je edelsteenfiches waar je weer ontwikkelingskaarten mee kunt kopen. Met deze kaarten kun je punten verdienen maar ze staan ook garant voor een bonus. Met deze bonus kun je volgende ontwikkelingskaarten die je wilt kopen weer goedkoper krijgen. Ondertussen probeer je combinaties te maken van de ontwikkelingskaarten waardoor je edellieden naar je toe kunt trekken. Hiermee scoor je weer extra punten. Zodra iemand 15 punten heeft behaald gaat mag een ieder nog zijn beurt afmaken. Als iedereen evenveel beurten heeft gehad wint de speler met de meeste punten.

Het spelverloop

Opzetten van het spel

Eerst dienen de 3 stapels ontwikkelingskaarten geschud te worden. De stapels zijn onder andere te onderscheiden door middel van kleur (groen, oranje & blauw) maar ook door middel van de bolletjes die aangegeven staan op de kaarten (O, OO & OOO). Als de kaarten geschud zijn leg je deze oplopend op tafel en leg je naast elke stapel vier kaarten open.

De vierkante tegels schud je door elkaar en pak hier willekeurig een aantal uit. Het aantal tegels dat open op tafel komt te liggen is afhankelijk van het aantal spelers. Je kunt de regel aanhouden van het aantal spelers +1. (Speel je het spel dus met vier personen komen er 5 edellieden tegels open te liggen op tafel)

Daarnaast leg je de edelsteen fiches op tafel. Van edelstenen krijg je 7 fiches meegeleverd, echter bij een spel van 2 spelers komen er maar 4 fiches op tafel en bij een spel van 3 spelers 5 fiches. Voor de jokers (goudgele fiches) veranderd er niets en hier komen er altijd 5 van op tafel.

Het spel opgezet voor 5 spelers. Het aantal spelers kun je makkelijk zien door het aantal edelen dat op tafel ligt. In dit geval zijn dit er 5. (Aantal spelers +1)

Hoe speel je het spel?

Iedere speler gaat vanuit niets een rijkdom opbouwen. De startspeler is de jongste speler aan tafel en de beurt gaat steeds verder met de klok mee. Als je aan de beurt bent heb je 4 mogelijke acties om uit te kiezen.

  • 3 edelstenen pakken van een verschillende kleur – Wanneer je 3 edelstenen wilt pakken moeten deze ieder een andere kleur hebben. Deze actie mag altijd worden uitgevoerd, het kan alleen voorkomen dat een bepaalde kleur niet meer in de voorraad is. Aan het einde van je beurt mag je nooit meer dan 10 fiches hebben.
  • 2 edelstenen van dezelfde kleur pakken – Je mag ook 2 edelstenen van eenzelfde kleur pakken maar …. dit is alleen toegestaan als er nog minimaal vier van deze stenen beschikbaar is in de voorraad op het moment dat jij deze fiches neemt. Ook hierbij geldt dat je aan het einde van je beurt nooit meer dan 10 fiches in bezit mag hebben.
  • Een ontwikkelingskaart reserveren – Je kunt er voor kiezen een ontwikkelingskaart te reserveren. Je mag hiervoor een open kaart pakken in het aanbod of de bovenste kaart van de stapel pakken en deze gedekt voor je neerleggen. Na het pakken krijg je ook één joker fiche. Een joker fiche staat gelijk aan één edelsteen naar keuze op het moment dat je deze speelt. Het voordeel van deze actie is dat je je tegenspelers de kans ontneemt deze kaart te kopen. Je mag maximaal 3 ontwikkelingskaarten gereserveerd voor je hebben liggen.
  • Een ontwikkelingskaart kopen – Je koopt een open gelegde of gereserveerde ontwikkelingskaart door de aangegeven edelstenen te betalen die op de kaart linksonder staan afgebeeld. Dit betalen kan zijn met ontwikkelingskaarten die je al hebt gekocht (deze blijven na het kopen ook in jou bezit), of met je verkregen fiches. Je mag dit uiteraard ook combineren met elkaar. Omdat elke ontwikkelingskaart ook gelijk staat aan een edelsteen bonus, bouw je dus telkens een groter rijkdom op en worden duurdere kaarten steeds goedkoper. De gekochte kaarten leg je op elkaar neer per kleur, met nog wel de bovenste rand zichtbaar.

Je wilt dolgraag dat de edelen naar jou toekomen. Een edele tegel kun je bemachtigen aan het einde van je beurt en kost geen actie. De edele komt naar jou stad als je aan zijn voorwaarde voldoet. Zo kan het zijn dat je bijvoorbeeld 4 groene ontwikkelingskaarten en 4 blauwe ontwikkelingskaarten in bezit moet hebben. Een bezoek van een edele kun je niet weigeren, maar dat wil je eigenlijk ook niet want deze leveren direct punten op!

In dit voorbeeld zal de edele dus naar jou stad komen. Je hebt 3 bruine, 3 rode en 3 groene edelstenen kaarten en die voldoen aan de eisen van deze edelen. Deze edelen levert je direct 3 punten op. In dit voorbeeld zie je een totaal van 11 punten.

Einde van het spel

Wanneer iemand 15 punten of meer heeft behaald is direct de laatste ronde ingegaan. De huidige ronde moet worden uitgespeeld zodat iedere speler eenzelfde aantal beurten heeft gehad. Het is dus niet vanzelfsprekend dat degene die als eerste 15 of meer punten heeft behaald ook daadwerkelijk de winnaar is. De speler met de meeste punten (de som van de punten die aangegeven staan op de kaarten + die van de edelen) wint het spel.

Mocht er een gelijke stand ontstaan, wint de speler met de minste ontwikkelingskaarten. Geeft dat nog geen doorslag? Dan is het een gelijkspelletje. Goede reden om nog een potje te doen!

Handige tips

Vind je het spel voor 2 spelers wat aan de korte kant? Je kunt er voor kiezen samen af te spreken om het aantal te behalen punten te verhogen.

Kijk goed wat je tegenstander gaat doen! Als je zeker weet dat hij of zij een kaart gaat kopen die veel punten oplevert, kun jij in jouw beurt deze kaart reserveren. Zo kaap je de kaart voor zijn of haar neus weg.

Je hebt ook nog een uitbreiding voor Splendor, deze heet ‘Cities of Splendor’. Hier zitten maar liefst vier nieuwe spelvarianten in! Deze bestaan uit De Steden (nieuwe doelen), De Handelsposten (superkrachten), Het Verre Oosten (nieuwe kaarten) en De Forten (nieuwe interacties). Deze uitbreiding is voor nu in veel winkels niet meer op voorraad, wellicht kun je hem 2dehands scoren!

Van ieder fiche krijg je er 7 meegeleverd met uitzondering van de goudgele joker fiches, daar zijn er maar 5 van beschikbaar. Daaronder zie je 3 stapels kaarten van links naar rechts. De groene stapel (O) is het groots, aflopend naar de kleinste / dunste stapel de blauwe (OOO)

Eindbeoordeling

Wij vinden Splendor echt een leuk spel! Het speelt erg snel, maar heeft voldoende diepgang om een volwaardig bordspel te zijn. De regels zijn kort (de spelregels zijn maar 2,5 pagina) en erg duidelijk opgezet. Toch is er nog genoeg te leren om het spel helemaal onder de knie te krijgen. Wij vinden het spel dan ook zeker geschikt als gateway game!

Je bent continu bezig om een “motortje” op te bouwen en ondertussen rekening te houden met je tegenstanders. In het begin komt het spel langzaam op gang, maar zodra je al wat edelstenen in bezit hebt gaat het hard.

De componenten die meegeleverd zijn zijn van goede kwaliteit, de fiches zijn een soort pokerfiches en de kaarten / tegels zijn van dik materiaal. Dit zit allemaal al in een meegeleverde inlay, echter komt het ons wel eens voor dat toch alle fiches door los door de grote doos een vliegen (en we gooien er toch echt niet mee). Voor de inhoud van de doos is de prijs wel wat aan de hoge kant, maar dit kun je dan wel weer wegstrepen tegen het speelplezier.

+ Componenten zijn van goede kwaliteit
+ Makkelijk te leren maar genoeg diepgang
– Prijs is aan de hoge kant
– Doos is groot en dus minder makkelijk mee te nemen