Je staat op het punt om aan een fantastische hobby te beginnen, namelijk het spelen van bordspellen. Er is tegenwoordig zoveel op de markt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of je bent de persoon die ook je vrienden wilt overtuigen hoe leuk het spelen van bordspellen is. Wij helpen je een handje en hebben de beste bordspellen voor beginners op een rijtje gezet.

Een bordspel voor “beginners” heet in de bordspel wereld met een mooi woord “Gateway Games” . Een spel die niet zoveel regels kent en dus makkelijk uit te leggen is, maar toch met genoeg diepgang. Het spel moet wel uitdagend en tactisch genoeg zijn maar ook weer niet te moeilijk.

Onderstaand lijstje is op willekeurige volgorde gemaakt. De keuze van welk bordspel het best bij jou past en de eisen die je hieraan stelt zijn te persoonlijk. Gebruik het dus vooral als inspiratie!

1. Ticket to Ride – Europe

Bijna in elk lijstje te staat deze titel op één als perfecte gateway game, en ook wij konden hier niet omheen. Als wij deze meenemen naar een spelletjesavond komt deze vaak op tafel. Dit omdat het spel zo lekker toegankelijk is, het weinig kent en er gewoon erg leuk uit ziet!

In Ticket to Ride – Europa ga je verbindingen maken met je treinen van stad naar stad in (je raad het al) Europa! Juist omdat het in Europa is heb je veel herkenning van steden en dat maakt het extra leuk. Je kunt elkaar in de weg zitten maar vele wegen leiden naar Rome, je zal dus niet zo snel echt vastlopen. De speelduur is een beetje afhankelijk van het aantal spelers en hoelang zij nadenken, maar gemiddeld ben je zo’n 30 tot 60 minuten bezig.

Wil je meer weten over dit spel? We hebben een uitgebreide review geschreven die je hier kunt lezen.

Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Klaar voor de volgende stap? Probeer dan eens Boonanza, ook een spel waar je zoveel mogelijk kaarten verzamelt om een reeks neer te zetten. Ook zijn er nog tal van uitbreidingen en stand-a-lone versies te vinden van het spel Ticket to Ride. Zo komt er binnenkort een Ticket to Ride: Amsterdam editie uit.

2. Kolonisten van Catan

De Kolonisten van Catan wordt ook wel eens de moderne versie van Monopoly genoemd. Niet omdat het qua spel er zoveel op lijkt (gelukkig maar), maar wel omdat het zo lekker instapspel is. Er zijn hele strategieën te bedenken die je echt dichterbij een overwinning kunnen brengen, maar het leuke aan Catan is ook dat met een beetje beginners-geluk je al een heel eind kan komen.

Het doel van Catan is om zo snel mogelijk 10 overwinningspunten te behalen. Je haalt deze door het bouwen van wegen, dorpen en steden die je weer bouwt met grondstoffen. Zo kom je in een cirkel terecht waar je hopelijk een sterke combinatie hebt van dorpen en steden die de grondstoffen produceren om zo weer uit te bouwen. Het is dan alleen nog maar hopen dat de dobbelsteen aan jou zijde is.

Het spel duurt vrij lang, zo’n 75 minuten. En is geschikt voor 3 tot 4 spelers. Dit is eventueel uit te breiden door een 5-6 spelers uitbreiding.

Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Klaar voor de volgende stap? Wij denken dat 7 Wonders een goede volgende stap kan zijn in je bordspel carrière. Ook hier verzamel je grondstoffen om acties te kunnen doen.

3. Carcassonne

Carcassonne is een vrij oppervlakkig spel. Iedere speler legt om de beurt een tegel neer en zo bouw je met z’n alle een groot landschap vol met wegen, kloosters en steden. Je scoort punten door zo’n weg, stad of klooster te bemachtigen met je meeple.

Het spel speelt gemakkelijk. In principe is de tegel die je aanlegt niet geheim en kun je altijd nieuwe spelers enigszins sturen wat een verstandige zet zou kunnen zijn. Na het eerste potje zul je die tips waarschijnlijk al niet meer nodig hebben. Voor een volgend potje is waarschijnlijk nog wel tijd want je bent met zo’n 30 minuten wel klaar. Ook kun je hier onze volledige review van Carcassonne lezen.

Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Klaar voor de volgende stap? Kijk eens naar alle uitbreidingen of losstaande spellen die beschikbaar zijn voor Carcassonne. Zo voeg je telkens weer nieuwe elementen toe waardoor het spel nog uitdagender wordt.

4. Love Letter

Nog zo leuk spel voor als je wat minder tijd hebt. In Love Letter moet je risico’s nemen, goed nadenken en een beetje geluk hebben. Jij wilt namelijk als enige overblijven en de liefdesbrief bij de prinses afleveren.

Love Letter komt in een doosje met 16 kaarten. Deze kaarten zijn staan gelijk aan 8 verschillende personages met ieder zijn eigen eigenschap. Door één van de kaarten uit je hand te spelen is je doel een andere speler uit het spel te spelen en als enige over te blijven. Het spel wordt over verschillende rondes gespeeld en dat is fijn, ben je er namelijk uitgespeeld doe je binnen korte tijd ook weer mee aan de nieuwe ronde.

Je bent zo’n 20 minuten zoet met dit spel en is beschikbaar voor 2 tot 4 spelers.

Wil je meer weten over dit spel? We hebben een uitgebreide review geschreven die je hier kunt lezen.

Interesse? Het spel is hier te koop!

Klaar voor de volgende stap? Je zou eens kunnen kijken naar Jaipur. Ook een kaartspel maar weer iets uitgebreider. Machiavelli is een goede optie als je van de unieke personages houd. Deze behandelen we later in dit artikel ook!

5. Pandemie

Een coöperatief spel, die hadden we nog niet in het lijstje staan. Doordat je coöperatief speelt is het natuurlijk ideaal voor een beginnende speler. Tijdens het spel kun je nog gestuurd worden door je medespelers maar je hebt altijd het recht je eigen keuzes te maken. En het mooiste is, jullie hebben allen hetzelfde belang en winnen of verliezen samen.

In Pandemie zijn er over de hele wereld verschillende ziekte uitbraken aan de gang (dat herken ik ergens van). Jij behoort samen met je medespelers tot het team specialisten en hebt de taak dit virus uit te roeien. Iedere speler is zijn eigen karakter met zijn eigen unieke eigenschappen die je zo goed mogelijk moet gaan gebruiken en combineren. In iedere beurt kun je vier acties uitvoeren. Dat lijkt veel, maar je zal keuzes moeten gaan maken.

Het spel is voor 2 tot 4 spelers en je hebt zo’n 45 minuten de tijd om de wereld te redden van de ondergang.

Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Klaar voor de volgende stap? Misschien is een escape room spel zoals Escape Tales wel wat voor je? Ook coöperatief maar meer op puzzels gericht. Of probeer een spel als Het Verboden Eiland van dezelfde maker als Pandemie.

6. Sushi Go Party!

Zeggen dat je een Sushi Party houd is sowieso al een lokkertje op zichzelf om je vrienden te overtuigen voor een gezellige spelletjesavond. Sushi Go Party zal je zeker niet teleurstellen. Er zijn twee verschillende versies van dit spel, Sushi Go en Sushi Go Party. We raden eigenlijk altijd Sushi Go Party aan. Dit is in de basis hetzelfde spel, maar dan met veel meer kaarten en je kan veel meer variëren van “menu” waardoor je telkens op een andere manier punten kan scoren.

Die punten scoor je door juiste combinaties te maken met je kaarten. De kaarten in de handen rouleren van speler naar speler alsof ze op zo’n lopende band liggen. Elke beurt pak je er één kaart uit en die speel je voor je. Door combinaties te maken met de kaarten die je kiest scoor je punten.

Omdat iedereen elke beurt actief is vliegt de tijd voorbij. Je bent dan ook maar zo’n 20 minuten bezig met dit spel. Ben je met een grote groep? Geen probleem aangezien je Sushi Go Party! met tot wel 8 personen tegelijk kan spelen!

Wij kunnen niet garanderen dat je geen trek in Sushi krijgt tijdens het spelen.

Interesse? Het spel is hier te koop!

Klaar voor de volgende stap? Kijk eens naar het snelle kaartspel Take5!

7. Machiavelli Deluxe

Machiavelli wordt over meerdere rondes gespeeld en iedere ronde ben je een uniek personage met ieder zijn eigen eigenschap. Probeer in de hoofden van je tegenspelers te kijken en wees ze voor. Je verzamelt goud en bouwt hiervan gebouwen die je in sommige gevallen ook weer voordelen geeft.

Je hebt van Machiavelli ook twee versies, wij geven voorkeur aan de Deluxe versie waar je standaard een hoop extra’s meegeleverd krijgt. Zo kun je je eigen soort spel opzetten en afhankelijk van de ervaring en waar je voorkeur naar uit gaat kies je bepaalde kaarten wel of niet. Heb je bijvoorbeeld geen zin dat telkens je goud voor je neus wordt weggekaapt? Dan kies je een mildere variant waar je je vooral richt op het bouwen van gebouwen etc.

Ook dit spel is weer met een grote groep te spelen, zo is het geschikt voor 2-8 spelers. Afhankelijk van het aantal spelers zal de speelduur langer of korter zijn. Gemiddeld genomen ben je er zo’n 30-60 minuten mee bezig.

Interesse? Het spel is hier te koop!

Klaar voor de volgende stap? Je zou kunnen kijken naar het spel Saboteur. Hier nemen de spelers ook een rol in, alleen niemand weet wie welke rol heeft.

8. Patchwork

Ben je met zijn tweetjes? Dan is Patchwork een echte aanrader. Elke speler moet zijn tableau zo vol mogelijk krijgen met de beschikbare lapjes stof. Klinkt misschien een beetje oubollig maar geloof ons het is echt het proberen waard.

Het puzzelelement door je tableau zo vol mogelijk te bouwen zonder dat je aan het eind van het spel zit met lege gaten is wat bij veel spelers in de smaak valt. Het is vooral plannen en vooruitkijken. Als je het slim speelt kun je misschien wel meer beurten maken dan je tegenstander. Het spel duurt gemiddeld zo’n 30 minuten en heeft een hoge her-speelbaarheid.

Interesse? Het spel is hier te koop!
Of huur het bij de BordspellenBieb®

Klaar voor de volgende stap? Misschien is dan Azul: De ramen van Sintra wel wat voor je! Of kijk naar 7 Wonders: Duel, ook een fantastisch 2 speler spel waar we eerder een review over geschreven hebben.

Wij zijn erg benieuwd wat je keus geworden is, of wat jou ideale gateway game is. Laat het ons weten in de reacties!