Dit jaar geen Koningsdag maar Woningsdag, dit betekent dat we allemaal nog steeds zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Geen vrijmarkt of feestjes helaas.. maar niks leuker om spelletjes te gaan spelen met elkaar. Wij hebben een artikel geschreven over vijf bordspellen met een Nederlands tintje. Benieuwd welke spellen dit zijn? Lees dan snel verder.

1. Pandemic ‘Rising Tide’

Wellicht ken je het spel Pandemic al, ga samen de strijd aan tegen levensgevaarlijke ziektes. In deze variant ga je samen de strijd aan tegen het water wat stijgt in Nederland. Op het speelbord is dan ook enkel Nederland te zien, niet zoals het basisspel een wereldkaart.

: Matt Leacock en Jeroen Doumen
: Asmodee
: Z-Man Games
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 5 spelers
: ± 45 minuten
: Het spel is helaas uitverkocht.

De nederlandstalige versie is helaas uitverkocht, wel is de engelstalige nog beschikbaar en deze vind je hier.

Korte omschrijving van het spel

Jullie moeten samen gaan werken om de waterbeheersingssysteem te moderniseren. Je uiteindelijke doel is om vier hydraulische constructies te bouwen die de veiligheid van de Nederlandse bevolking voor de komende generaties garanderen. Om deze taak te volbrengen, moet je echter eerst genoeg tijd winnen door dijken te bouwen om de waterstroom te regelen, havens om het reizen te vergemakkelijken en windmolens om het water uit overstroomde gebieden te pompen. Maar ga voorzichtig te werk. Een enkele misstap kan het water over het platteland laten lopen. Kies de acties zorgvuldig en werk als een echt team!

2. Ticket to Ride ‘Nederland’

Ook Ticket to Ride is een bekend spel. Maar de titel zegt al genoeg, een speciale versie met Nederland op de kaart. Een uitbreiding voor het basisspel Ticket To Ride ‘Europa’ of Ticket to Ride ‘USA’.

: Alan R. Moon
: Asmodee
: Days of Wonder
: Vanaf 8 jaar
: 2 tot 6 spelers
: ± 15 tot 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Korte omschrijving van het spel

In het basisspel moet je de routes op jouw bestemmingskaarten met wagonnetjes bebouwen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. De uitbreiding Ticket to Ride ‘Nederland’ bied nog meer opties! Er zijn veel waterwegen en bruggen van het waterrijke Nederland maar daar moet jij tol voor betalen! Nu ontvang je geld zodat je de tol ook echt kunt betalen. Ben jij de 2e speler op een bepaalde route gaat de tol naar de 1e speler. Er zijn veel dubbele spoorlijnen, doordat Nederland een redelijk dichtbevolkt land is. Een nieuwe uitdaging om aan te gaan, want je moet meer keuzes gaan maken. Ook ideaal om met zijn 2en te spelen, geschikt voor Woningsdag!

3. Lowlands

Het lage land bevind zich in moeilijke tijden. Onder voortdurende dreiging van storm en overstromingen verzamelen de gemeenschappen zich, om dijken te bouwen die het stijgende water op afstand houden. Op de achterkant van de doos is de kaart Nederland te bewonderen.

: C. & R. Partenheimer
: Asmodee
: Z-Man Games
: Vanaf 14 jaar
: 2 tot 4 spelers
: ± 50 tot 100 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Dit spel is alleen in het engels te verkrijgen.

Korte omschrijving van het spel

Het leven op het platteland is niet makkelijk in Nederland. Je staat te zwoegen om brood op de plank te krijgen maar er is ook telkens de dreiging van het steigende water. Je kunt dit tegenhouden door dijken te bouwen en je terrein hiermee te beschermen echter moet je vee en boerdij ook nog steeds onderhouden worden. Het spel geeft je telkens keuzes die je moet maken. Speel je op safe en help je niet alleen jezelf maar ook de hele gemeenschap, of geef je alles uit handen en neem je het risico straks met lege handen te zitten? Hou aan het einde van het spel zo veel mogelijk overwinningspunten over om het spel te winnen.

4. Kolonisten van de lage landen

999 Games heeft in 2009 een zelf ontwikkelde variant op het welk bekende spel Kolonisten van Catan uitgebracht. De spelers bouwen gemeentehuizen en monumenten op een kaart van Nederland en Vlaanderen. Het spel bevat een standaard speelbord, waardoor het opbouwen van het eiland niet van toepassing is zoals we gewend zijn van Kolonisten van Catan.

: Klaus Teuber
: 999 games
: Vanaf 10 jaar
: 3 tot 5 spelers
: ± 90 minuten
: Het spel is helaas uitverkocht.

Wees niet getreurd, er staat zo nu en dan een 2e hands exemplaar te koop. Lees in dit artikel waar je het beste 2e hands spellen kunt kopen.

Korte omschrijving van het spel

Door het vaste speelbord zijn de belangrijkste steden en gebouwen in Nederland op het bord gezet. Je trekt aan het begin van het spel kaarten waar jouw stadhuizen komen te staan. Je kunt tijdens het spel monumenten kopen. Als je langs een monument moet om een stadhuis te bouwen, moet je deze meteen kopen. Dit spel is een mooie instap voor beginnende Catan spelers.

5. Chartered ‘The Golden Age’

Een grote hit op het platform Kickstarter. Binnen 24 uur was het doel al behaald en kon het spel officieel in productie gaan. Een game die zich afspeelt in Nederland en ook nog is gemaakt door Nederlanders! Wat wil je nog meer.

: Alexander Kneepkens & Arnold van Binsbergen
: Jolly Dutch
: Vanaf 10 jaar
: 2 tot 6 spelers
: ± 60 tot 90 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Korte omschrijving van het spel

Je bent als koopman tijdens de Gouden Eeuw aangekomen in Amsterdam. De stad floreert en bedrijven om je heen schieten de lucht in. Jij wilt hier graag een graantje van meepikken en zet vol in op aandelen en het opzetten van bedrijven. Je doel? Zoveel mogelijk geld verdienen en kunnen leven in rijkdom. Dit doe je door het kopen van de juiste aandelen en bedrijven maar er ook weer op tijd uit te stappen. Breng je warenhuizen samen of zit iemand anders in de weg.

Kennen jullie nog meer spellen met een Nederlands tintje? Laat het ons weten in de reacties. Hopelijk genieten jullie toch een beetje van deze [W]oningsdag, in deze bizarre tijden!