Roll and Write, daar heb je vast al wel eens van gehoord! Het is namelijk heel erg populair geworden de laatste jaren. In dit artikel kun je lezen wat onze favoriete Roll and Write spellen zijn van dit moment, maar laten we eerst uitleggen wat het precies is.

Wat is Roll and Write?

Roll and Writes zijn over het algemeen spellen waar de inhoud van het doosje niet meer is dan wat scorebladen, dobbelstenen en als je geluk hebt ook nog potloodjes of een viltstift. Je werpt de dobbelstenen en verwerkt dit weer op je scoreblok. Tegenwoordig zijn er ook varianten waar je in plaats van een dobbelsteen kaarten trekt. Nog steeds geen idee wat we bedoelen? Denk bijvoorbeeld aan Yahtzee. Dit is een klassieke vorm van een Roll and Write.

Tegenwoordig zie je de Roll and Writes als paddenstoelen uit de grond schieten. Ze zijn erg populair onder een groot publiek. Die populariteit heeft waarschijnlijk te maken met de speelduur. Over het algemeen speel je een Roll and Write even tussendoor of als je weinig tijd hebt. Tevens zijn de spellen vaak ook makkelijk te leren en dus ook leuk voor nieuwere spelers. De regels zijn vrij eenvoudig en vaak een wat hogere geluksfactor, het is maar net wat je dobbelt natuurlijk! Doordat de doosjes zo klein zijn ook ideaal om mee te nemen op reis.

De engelse benaming klinkt in ieder geval een stuk beter dan ‘Rol en Schrijf’! Ook wij zijn enorme fan van Roll and Write spellen, als we spelletjes spelen dan komt er minimaal één Roll and Write spel op tafel. Wij kunnen het ook nooit houden bij één potje, jullie wel? Wat zo fijn is aan Roll and Write is dat je het met 2 spelers kan spelen en vrijwel altijd ook solo. Dat vind vooral Zoë top, want die wilt altijd graag haar high scores verbeteren!

Clever

: Wolfgang Warsch
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Korte omschrijving van het spel:

Clever kun je met 1 tot 4 spelers spelen. Gooi met 6 verschillende kleuren dobbelstenen en vul steeds één van je dobbelstenen in de bijbehorende categorie in. Elke kleur categorie levert op een andere manier punten op. De andere spelers mogen aan het einde van je beurt kiezen uit de resterende dobbelstenen. Kies daarom slim en let goed op de overgebleven dobbelstenen. Je moet namelijk elke dobbelsteen met een lager resultaat op het zilveren dienblad aan de andere spelers serveren. Die kunnen daardoor wellicht ook belangrijke punten scoren. Blijft spannend tot het einde, krijg jij een kettingreactie op gang? Waardoor je ondertussen wel 3 vakjes mag invullen in plaats van één.

Waarom wij het zo leuk vinden:

Dit is misschien wel de meest tactische en uitgebreidste Roll and Write van dit lijstje. Niet voor niets scoort Clever hoog in de ranglijsten en dat is ook zeker niet onverdiend. Het leukste vinden wij dat je zoveel manieren hebt van punten scoren. Iedere dobbelsteen scoort weer punten op een andere manier, en wat is dan de beste keus. Je wilt ook niet je tegenstander laten kiezen tussen goede dobbelstenen. Op een gegeven moment scoren afgemaakte rijen ook weer extra acties waar je dus met 1 dobbelsteen meerdere acties mag uitvoeren. Erg leuk om deze combinaties op te zoeken en hier een lange reeks van te maken.

Railroad Ink [Diepblauwe versie]

: Hjalmar Hach & Lorenzo Silva
: White Goblin Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Korte omschrijving van het spel:

De diepblauwe versie van Railroad Ink is een spel voor 1 tot 6 spelers. Elke ronde worden de dobbelstenen geworpen en hier zie je bepaalde delen van een route op staan. Met deze geworpen dobbelstenen moet je een netwerk gaan maken van snelwegen en spoorwegen. Aan het einde van het spel wil je zoveel mogelijk trajecten aan elkaar verbonden hebben en zo min mogelijk niet afgemaakte routes hebben, zo scoor je de meeste punten. Railroad Ink is naast de uitgegeven diepblauwe versie met de meren en rivieren uitbreiding ook verkrijgbaar in een vuurrode versie. Met deze versie krijg je standaard de vulkanen en meteoor uitbreiding. Wij zijn enkel in bezit van de diepblauwe versie. Ben je van beide veries in bezit dan kun je het spel tot 12 spelers spelen.

Waarom wij het zo leuk vinden:

De diepblauwe versie sprak ons het meeste aan. Het is leuk om vanaf het begin het risico aan te gaan. Ga je voor een lange route of blijf je dicht bij de randen maar met de kans dat je straks vast gaat lopen of niet veel punten scoort. Omdat je alle dobbelstenen in moet tekenen heb je zoveel keuzes die je moet maken. Niet elke keuze zal punten opleveren maar soms moet je er maar voor zorgen zo min mogelijk minpunten te scoren. Het is leuk om hier een afweging in te maken. Daarnaast ziet alles er gewoon heel netjes uit. De bordjes zijn uitwisbaar, de stiften hebben elk een eigen uitwis gedeelte, de dobbelstenen voelen heel solide aan en het doosje is zelfs van goed stevig materiaal met een magneetsluiting.

Keer op Keer

: Inka & Markus Brand
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Korte omschrijving van het spel:

Keer op Keer is een spel voor 1 tot 6 spelers. Je moet zoveel mogelijk vakjes op je speelveld aankruisen om zo snel mogelijk kolommen en ook een hele kleur weg te kruisen. Elke beurt kies je een gedobbelde kleur en een gedobbeld cijfer. Deze dobbelstenen combineer je, waardoor je aangrenzende vakjes van de gekozen kleur mag aankruisen. Maak een keuze en probeer ook de door de andere spelers gewenste combinatie weg te nemen. Je keuzemogelijkheden worden groter naarmate je meer hebt weggekruist. Naast punten voor complete kolommen krijg je ook een bonus als je alle vakjes van 1 kleur hebt aangekruist. 

Waarom wij het zo leuk vinden:

Keer op Keer spelen wij tot nu toe bij vrienden of online via Tabletop Simulator op Steam. Wel vinden wij het een heel erg leuk spelletje en weer totaal anders dan de rest van deze Roll and Write spellen, een soort grote broer van Yahtzee. Het is makkelijk en verveelt niet. Wil je graag meer variatie? Dan zijn er meerdere level scoreblokken te koop. Ook lijkt Keer op Keer 2 ons leuk, deze variant heeft een extra dobbelsteen die het spel weer een stuk uitgebreider maakt. Tijd dat wij het ook zelf aan gaan schaffen dus!

Geven en Nemen

: Ulrich Blum & Jens Merkl
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 30 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Korte omschrijving van het spel:

Geven en Nemen is een spel voor 1 tot 4 spelers. In dit spel moet je dobbelen om kaarten te kopen, op deze kaarten moet je gaan schrijven met de bijgeleverde viltstiften. Na het spel, of als je een foutje maakt kun je dit gemakkelijk uitwissen op de kaarten. Als je een kaart helemaal hebt afgerond ontvang je hier punten voor. Er zijn twee verschillende soorten kaarten, met de ene kaarten kun je vijf verschillende bonussen vrijspelen en met de andere kaarten kun je punten binnen halen. Lees ook hier onze volledige review over Geven en Nemen.

Waarom wij het zo leuk vinden:

In Geven en Nemen moet je geluk hebben met de kaarten die je pakt maar ook met dobbelen. Dit maakt het een uitdaging om toch zo hoog mogelijke score neer te zetten! Je hebt veel verschillende manieren om te winnen door de juiste kaarten met elkaar te combineren. Je moet het even doorkrijgen hoe het spel werkt, daarna wil je meer!

Patchwork Doodle

: Uwe Rosenberg
: 999 Games
: Vanaf 8 jaar
: ± 20 minuten
: Interesse? Het spel is hier te koop!

Korte omschrijving van het spel:

Patchwork Doodle is een spel voor 1 tot 6 spelers. In dit spel draait het erom dat je jouw tekenblad met 9×9 vakjes zo vol mogelijk kleurt in 3 rondes met behulp van lapjes die vrijkomen met het dobbelen. Elke speler bepaald zelf hoe hij het aangegeven lapje inkleurt op zijn tekenblad of helemaal niet wilt tekenen. In het spel zitten 4 speciale acties toegevoegd, die een speler op elk moment voor zichzelf mag gebruiken. Elke ronde moet je jouw grootste rechthoek zoeken op je tekenblad. Daarin reken je uit hoe groot jou grootste vierkant is. Lees ook hier onze volledige review over Patchwork Doodle.

Waarom wij het zo leuk vinden:

Patchwork Doodle is een leuk spel doordat je creatief bezig kan zijn met je lappendeken en vinden wij heel rustgevend. Het begin lapje en de speciale acties zorgen ervoor dat je niet dezelfde lappendeken als je tegenstander krijgt. De normale Patchwork kun je met 2 spelers spelen, maar de Roll and Write met 6 spelers dus ook een voordeel!

Dit zijn onze favorieten van het moment. Nu willen wij graag weten wat jouw favoriete Roll and Write spel is! Laat het ons weten in de reacties. Of weet je nog een leuk Roll and Write spel die wij ook eens moeten proberen?